“Dnes vieme, že Eileen neexistovala.” Ako vznikla jedna z lží, ktorú využili aktivisti

❚❚

Bratislava 5. decembra 2023 (HSP/iPL/TVPinfo/Brussels Signal/ Foto: Pixabay)

 

Príbeh o štvorročnom dievčatku menom Eileen, ktoré sa údajne stratilo po prekročení poľsko-bieloruskej hranice v roku 2021, bol odhalený ako falošný. Informuje iPL , TVPinfo a Brussels Signal

dieťa, násilie, týranie
Ilustračné foto

V decembri 2021 aktivisti a médiá vystupujúce proti poľskej konzervatívnej vláde PiS zverejnili prípad dieťaťa, ktorého rodičia boli údajne deportovaní do Bieloruska. Podľa tohto príbehu sa ich dievčatko cestou stratilo niekde v lese a obávali sa, že zamrzlo.

.

Teraz v správe, ktorú 17. novembra uverejnil poľský denník Gazeta Wyborcza, novinárka  Małgorzata Tomczaková priznala, že príbeh o Elileen nebol pravdivý.

V najnovšej správe Tomczaková pripomína, že príbeh sa objavil v denníku Gazeta Wyborcza a poľskom týždenníku Newsweek Polska spolu s mnohými ďalšími publikáciami v tlači a na internete. Následné pobúrenie viedlo v sociálnych médiách k útokom na poľskú pohraničnú stráž za to, že zjavne neurobila nič, aby sa pokúsila dievča nájsť.

.

V tom čase sa príbehu Eileen ujal aj poľský ombudsman pre ľudské práva Adam Bodnar, ktorý je teraz tipovaný na nového ministra spravodlivosti v budúcej Tuskovej vláde. Keď sa správa prvýkrát objavila, Bodnar položil otázky pohraničnému úradu a uviedol, že oblečenie dieťaťa sa našlo a odfotografovalo. To bol však jediný údajný “dôkaz” o existencii dievčaťa.

Mnohé médiá uverejnili príbeh s fotografiou kabáta a jednej topánky, pričom naznačili, že môžu súvisieť s fiktívnym zmiznutím dieťaťa, spolu s tvrdeniami aktivistov, ktorí sa zasadzujú za humánne zaobchádzanie s migrantmi.

V článku zo 17. novembra Tomczaková napísala: „Dnes už vieme, že Eileen nikdy neexistovala.“ Ďalej prezrádza: „Príbeh o Eileen patril medzi príbehy, ktoré šírili aktivisti a ktoré sa stali súčasťou naratívu o deťoch umierajúcich na hraniciach, ktorý prevzali ľavicoví politici.“

Na poľskej strane hranice s Bieloruskom neboli potvrdené žiadne smrteľné prípady detí.

Poľský pohraničný orgán vtedy oznámil, že skupina šiestich zahraničných subjektov bola zastavená po nelegálnom prekročení hraníc a že s nimi ani nikde v blízkosti nebolo žiadne dieťa. Tomczaková zdôrazňuje: „Namiesto toho, aby sme sa sústredili na riziká, ktorým čelia migranti na bieloruskej strane hranice, zverejnili sme prípad dievčaťa, ktoré nikdy neexistovalo.“

.

Vo svojom poslednom článku pre Gazeta Wyborcza Tomczaková priznáva: „Väčšina proliberálnych opozičných médií sa previnila “falšovaním poznatkov o situácii na poľsko-bieloruskej hranici.“

Zatiaľ čo sa niekedy pokúšajú prekročiť hranicu aj ženy s deťmi, Tomczaková tvrdí, že väčšina migrantov sú mladí muži, ktorí nie sú utečencami. Podľa jej slov sú to skôr tí, ktorí sa chcú dostať do západnej Európy, aby tam pracovali alebo využili dostupnosť sociálnych dávok.

Uvádza tiež, že „Hoci konzervatívne médiá môžu niekedy skresľovať situáciu na hraniciach tým, že nikdy neukazujú ženy a deti, zobrazenie prevahy mladých mužov aspoň viac vystihuje situáciu.“ Tomczaková uviedla, že podľa jej názoru “liberálne médiá”, s ktorými sa stotožňuje, skresľujú situáciu tým, že sa sústreďujú výlučne na ženy a deti.

Jan Rokita, popredný poľský komentátor a poslanec dolnej komory poľského parlamentu, uviedol :„Tomczakovej príbeh opisuje konštrukciu viacvrstvovej lži, ktorá bola následne rozšírená na účely propagandy a získavania finančných prostriedkov.“

Toto odhalenie by malo otriasť svetom poľskej žurnalistiky v základoch, keďže odhaľuje, že zástupcovia médií boli ochotní podieľať sa na propagandistických aktivitách a nesplnili si svoju povinnosť overiť fakty,“ dodal Rokita.

.

Novinár z televíznej stanice TVN24, Piotr Czaban napadol Tomczakovú : „Je pokrytecká, pretože sa priznala o klamstve až po tom, ako boli októbrové voľby bezpečne za nami.“ Dodal: „V tomto úsudku mala pravdu, pretože každé takéto priznanie by pomohlo PiS vyhrať voľby, čo nikto z nás nechcel.“

 

Ako vznikla jedna zo lží?

Začiatkom decembra 2021 aktivisti a protivládne médiá vyvolali poplach v súvislosti s drámou 4-ročnej Eileen, ktorej rodičia mali byť deportovaní do Bieloruska, zatiaľ čo dievčatko sa malo túlať v lese v niekoľkostupňových mrazoch. Medzitým sa Eileen venovali médiá a do prípadu zasiahol dokonca aj ombudsman. Dnes už vieme, že to nie je pravda, čo priznala aj novinárka a publicistka denníka Gazeta Wyborcza Magdalena Tomczaková.

„Eileen má na sebe červený kabát. Nie je známe, kde sa práve nachádza. V pondelok večer (7. decembra 2021) ju videli v oblasti Nowy Court. Jej rodičov pohraničná stráž vyhodila v Bielorusku, dieťa zostalo na poľskej strane. Teplota v noci klesla hlboko pod nulu, na dnes sa predpovedá mínus 11 stupňov.“ uvádzalo sa vtedy v Gazeta Wyborcza.

„Dnes vieme, že Eileen neexistovala. Bol to jeden z príbehov, ktoré počuli a odovzdávali aktivisti. Rezonoval a bol dôležitou súčasťou naratívu o deťoch umierajúcich na hraniciach, ktorý teraz udržiava Zelená hranica,“ hovorí Tomczaková.

„Napríklad Joanna Scheuring-Wielgusová hovorila o deťoch umierajúcich na hraniciach počas predvolebnej debaty. Zdá sa mi, že nevieme o žiadnom zdokumentovanom prípade úmrtia dieťaťa na poľskej hranici. To, samozrejme, neznamená, že sa žiadne nevyskytli, aspoň na druhej strane hranice, alebo že by sme o takomto riziku nemali hovoriť – ale doteraz sme s veľkým rozhorčením diskutovali o dieťati, ktoré neexistovalo,” dodala Tomczaková.

V honbe za senzáciou nikto nevenoval pozornosť ani stanovisku Pohraničnej stráže : „Bola odhalená skupina 6 cudzincov, ale nebolo v nej žiadne dieťa.“

„Vykonávali sme aj operácie zo vzduchu, z dronu, s termovíziou, takže by sme videli, či tam boli ľudia, ktorí sa od tejto skupiny vzdialili,“ povedala o údajnom zmiznutí 4-ročného dieťaťa Katarzyna Zdanowicz, hovorkyňa Podlaskej pobočky Pohraničnej stráže.

„Podľa informácií, ktoré dostal úrad ombudsmana, manželský pár z Iraku prekročil bieloruskú hranicu do Poľska spolu so svojou dcérou. Následne ich zadržali poľskí policajti a potom ich previezli do Bieloruska. Ich dcéru nechali v lese na poľskej strane. Na rukách ju niesol iný muž zo skupiny, ktorá cestovala s nimi. Dieťa malo na sebe červenú bundu. Rodičia sa nachádzajú na bieloruskej strane a nevedia, kde je ich dcéra. Nepoznajú ani osobné údaje muža, ktorý ju niesol na rukách. Žiadajú o pomoc pri opätovnom stretnutí rodiny,“ informoval úrad ombudsmana.

.

Vtedajšia zástupkyňa RPO Hanna Machinská požiadala políciu o pomoc pri pátraní. Ako informoval úrad RPO, policajti mali dokonca dostať fotografiu dieťaťa. Po niekoľkých dňoch téma malej Eileen utíchla.

„Malá Eileen neexistovala. Rodiny s deťmi, vzdelaná Afganka, tehotná žena – takíto ľudia sú na hraniciach výnimkami,“ sme si mohli prečítať v článku, ktorý vyšiel na stránkach Gazety Wyborczej. Autorka Małgorzata Tomczaková v ňom jasne uviedla, že novinári a aktivisti už dlhší čas vyrábajú falošné poznatky o kríze na poľsko-bieloruskej hranici.

Príbeh neotriasol len Poľskom. U nás o ňom písali napríklad Aktuality.sk. Jasne dokazuje, akú silu majú aktivisti a ich propaganda a ako ruka v ruke so spriaznenými médiami môžu vyvolať búrku doslova z ničoho.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali