M. BIELIK: So správcovskou firmou sa nepodarilo dohodnúť, pripravujeme žalobu

M. BIELIK: So správcovskou firmou sa nepodarilo dohodnúť, pripravujeme žalobu

Bratislava 10. júla (TASR) – Rokovania medzi Spolkom slovenských spisovateľov (SSS) a správcovskou firmou ARTHUR DS, ktorá získala za kontroverzných okolností do prenájmu sídelnú budovu SSS a Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS), nesmerujú k dohode a spor bude pravdepodobne musieť rozhodnúť súd. Na dnešnej tlačovej konferencii spolku to povedal nový predseda SSS Miroslav Bielik.

"Prijala sa taká nájomná zmluva, ktorú keď dostali do rúk členovia predstavenstva, s hrôzou zistili, že sme bezdomovci," konštatoval Bielik s tým, že spisovateľské organizácie sa podľa zmluvy majú z budovy vysťahovať.

Správcovská firma získala päťposchodovú budovu v najužšom centre Bratislavy, na Laurinskej ulici, formálne do prenájmu na desať rokov za nájomné, ktoré je podľa Bielika niekoľkonásobne nižšie ako trhové ceny. Reálne však môže prenájom trvať až 35 rokov, keďže obe spisovateľské organizácie sú povinné na požiadanie správcovskej firmy prenájom pravidelne predlžovať. Zároveň by na základe tejto zmluvy mali správcovskej firme ručiť svojím majetkom za úver, z ktorého chce financovať svoj podnikateľský zámer.

"Stanovisko nového vedenia je, že budova je nepredajná a musí slúžiť na kultúrne účely. Zmluva je pre nás neprijateľná a nedôveryhodná a k jej podpisu viedol celý rad podvodov," vyhlásil čestný predseda SSS Jaroslav Rezník st. Zmluvu podľa neho za spisovateľské organizácie podpísali osoby, ktoré na to nemali oprávnenie. "Falšovali sa stanovy. Po Slovensku behá jeden hnusný kapitalistický vírus. Ľudia, ktorí dostanú na istý čas právo spravovať spoločný majetok, dostanú pocit, že ho vlastnia," vyhlásil Rezník st.

Reklama

Bielik dodal, že správcovská firma podmieňuje akékoľvek ďalšie rokovania podpísaním dodatku k zmluve, ktorým by jej spisovateľské organizácie legalizovali predkupné právo na budovu. "Podpisom dodatku by SSS a AOSS zároveň akceptovali legitimitu nájomnej zmluvy, čo absolútne odmietajú. "Čelíme výzvam na podpisy dodatkov, ktoré by legalizovali pre nás neprijateľnú zmluvu. Zrejme budeme čeliť žalobe a sami spolu s AOSS žalobu podáme," dodal Bielik.

Na vzniku krízovej situácie majú podľa neho podiel bývalé vedenia oboch organizácií. Spolu s novým predsedom AOSS Ľubomírom Belákom však chcú celú situáciu riešiť. "Ocitli sme sa na jednej spoločnej potápajúcej sa lodi. A kapitáni neutekajú, dohodli sme sa na spoločnom postupe. Nedorozumenia medzi SSS a AOSS sa prekonali," povedal Bielik. Pokračoval, že keby v minulosti fungovala v oboch organizáciách normálna komunikácia, "keby sa nebolo konalo poza chrbát predstavenstva, nedošlo by k takým zmluvným absurditám".

Reklama

Bielik dodal, že predstaviteľov SSS prijal aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorého o situácii okolo budovy informovali.

"Členské zhromaždenie rozhodlo, že sa do konca mája 2014 uskutoční nevolebné členské zhromaždenie, ktoré prerokuje a prijme nové stanovy SSS a súčasne zhodnotí závery v riešení ekonomických a právnych problémov sídelnej budovy SSS a AOSS na Laurinskej ulici v Bratislave," uvádza SSS v tlačovom vyhlásení.

Bývalé vedenie SSS nechalo zo spolku vyradiť desiatky členov z administratívnych dôvodov. Nové vedenie ich plánuje získať naspäť a v priebehu tohto roka zvýšiť členskú základňu z vyše troch stoviek členov na štyristo.

Novým predsedom Spolku slovenských spisovateľov sa 28. mája stal riaditeľ Slovenského literárneho ústavu Matice Slovenskej Miroslav Bielik. Nové vedenie na čele s Ľubomírom Belákom si na začiatku roka zvolila aj AOSS. Ukázalo sa, že finančná situácia oboch organizácií, ktoré boli ešte v roku 2009 v dobrej finančnej kondícii, je kritická a navyše im hrozí aj faktická strata sídelnej budovy. V tejto súvislosti podali členovia AOSS trestné oznámenie a SSS pripravilo občiansko-právnu žalobu na správcovskú firmu.

Advokát spolupracujúci s Transparency International Slovensko (TIS) Pavel Nechala na margo prenájmu budovy Domu spisovateľov na Laurinskej uviedol, že v prípade nájomných zmlúv na obdobie dlhšie ako 30 rokov je možné súdne skúmať, či boli podpísané v súlade s dobrými mravmi. "V prípade, ak dochádza k uzavretiu nájomnej zmluvy na takéto dlhé obdobie, mám za to, že sa to rovná akoby predaju nehnuteľnosti, nakoľko to v takom rozsahu obmedzuje spoluvlastníka nehnuteľnosti, že je to neprimerané," povedal.

Reklama

"Dalo by sa pozrieť na platnosť nájomných zmlúv z pohľadu súladu s dobrými mravmi. V prípade, ak by sa na súde podarilo preukázať nesúlad s dobrými mravmi, tak by zmluva bola absolútne neplatná," reagoval Nechala. "Čo by bolo rozhodujúce pre rozhodovanie súdu? Odôvodnenie, z akého dôvodu pristúpil prenajímateľ k uzatvoreniu takýchto zmluvných podmienok. Prečo bolo pre neho dôležité uzatvoriť hneď teraz za nejakých garantovaných podmienok zmluvu na viac ako 30 rokov," reagoval Nechala na otázku TASR, podľa čoho by súd rozhodoval.

Najnovším precedensom na tento typ kauzy môže byť podľa neho spor, ktorý aktuálne prebieha v Liptovskom Mikuláši. "Môžem spomenúť napríklad prípad v Liptovskom Mikuláši, kde mal Úrad geodézie a kartografie uzatvorenú zmluvu na sto rokov a prvostupňový okresný súd rozhodol, ešte to nie je právoplatne ukončené, že tento nájom je neadekvátny, pretože sa nájomcovi nepodarilo preukázať nejaké objektívne skutočnosti, ktoré viedli k uzatvoreniu takejto dlhej nájomnej zmluvy," dodal Nechala.

UPOZORNENIE: TASR k správe vydáva zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali