Potrebujú ešte deti krúžky? Čaplovič hovorí áno, ale robí všetko proti

Potrebujú ešte deti krúžky? Čaplovič hovorí áno, ale robí všetko proti
Dušan Čaplovič bojuje s lepidlom v Centre voľného času. Žeby naposledy...
Dušan Čaplovič bojuje s lepidlom v Centre voľného času. Žeby naposledy...

Bratislava 19. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Peniaze na krúžky už nepôjdu voľnočasovým centrám, ale takmer 3000 obcí 

Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý neverí, že novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení posilní práva detí, ich komfort a voľný čas. V rozprave k právnej norme z dielne ministerstva školstva pripomenul, že dnes sa peniaze na krúžky rozdeľujú tam, “kde je služba skutočne realizovaná”. Po novom sa majú rozdeľovať podľa trvalého pobytu dieťaťa a obec s týmito prostriedkami bude môcť naložiť podľa vlastného uváženia.

Reklama

Podotkol, že dnes pôsobia na Slovensku centrá voľného času (CVČ) v 244 obciach a mestách. Obcí a miest je 2891. Beblavý tvrdí, že podľa novely už nepôjdu finančné prostriedky tým 244 obciam a mestám, v ktorých CVČ pôsobia, ale všetkým 2891 samosprávam. “Takže pôjdu aj 2647, kde nie sú zriadené takéto školské zariadenia,” upozornil s tým, že ak novela prejde, samosprávy si budú môcť vybrať, na čo peniaze použijú.

Budú si môcť zriadiť vlastné CVČ alebo sa dohodnúť s inou obcou, ktoré toto centrum už má, a posielať im peniaze, alebo bude môcť obec využiť prostriedky na niečo iné ako na činnosť detí. Pokiaľ ide o spomínané dohody medzi obcami, tie sú podľa Beblavého nepravdepodobné. “A to z dvoch dôvodov. Prvým je veľmi vážna finančná situácia, ktorej mnohé obce čelia. Bude neodolateľné lákadlo peniaze si nechať. Druhý problém je praktický,” vysvetlil Beblavý.

Reklama

 

Beblavý: Mnohé centrá voľného času zaniknú 

Podľa opozičného poslanca vládna novela nepovedie k posilneniu práv dieťaťa. “Mnohé deti, ktoré dnes krúžky majú, ich mať nebudú. A mnohé CVČ buď zaniknú, alebo budú musieť zredukovať svoju ponuku. To sú dva praktické dôsledky,” upozornil s tým, že tieto obavy si bude možné overiť o rok, ak novela prejde bez pozmeňovacích návrhov opozície. Beblavý rozumie tomu, prečo obce aj ministerstvo financií chce takúto novelu, ale nechápe zámer ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). “Aký je zámer ministra školstva na tom, aby menej detí navštevovalo CVČ a bola menšia ponuka CVČ, to mi uniká,” uzavrel Beblavý.

Podľa novely by mali obce dostávať finančné prostriedky na záujmové činnosti podľa počtu detí vo veku od päť do 14 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Následne by ich mali prideľovať zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje. V súčasnosti peniaze dostávajú priamo mestá a obce, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času. Novela má zabrániť netransparentnosti pri financovaní voľnočasových aktivít a upraviť zber údajov na účely rozdeľovania peňazí. Podľa informácií rezortu existuje napríklad obec so 469 obyvateľmi, ktorá eviduje 7101 detí v krúžkoch centier voľného času alebo v školských strediskách záujmovej činnosti zriadených v obci.

Rezort chce zabrániť viacnásobnému vykazovaniu jedného žiaka tým, že dieťa bude môcť do zbierania údajov uviesť len jeden zriaďovateľ základnej umeleckej školy, jazykovej školy, materskej školy alebo školského zariadenia v jednej základnej umeleckej škole, v jednej jazykovej škole, v jednej materskej škole alebo v jednom školskom zariadení.

Reklama

 

Výzva samotných zriaďovateľov: o prácu pripravíte 3000 pedagógov, o krúžky 200.000 detí

Spoločnú výzvu stavovských a mimovládnych organizácií v školstve za antidiskriminačné školské zákony podporilo v priebehu desiatich dní od zverejnenia svojimi podpismi už viac ako 3000 ľudí. Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR sa výzvu spolu s podpismi chystá dnes o 14.00 h doručiť do parlamentu.

Vo výzve adresovanej premiérovi Robertovi Ficovi, predsedovi Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Mojmírovi Mamojkovi a ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi vyjadrujú predstavitelia súkromných a cirkevných škôl nesúhlas s novelou zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení a zákona o odbornom vzdelávaní a príprave.

Dnes popoludní sa začne rozprava v treťom čítaní v pléne NR SR a následne sa uskutoční hlasovanie o prijatí týchto noviel. “V prípade, že budú prijaté, bude ohrozených viac ako 3000 pedagógov súkromných a cirkevných stredných škôl, záujmová mimoškolská činnosť viac ako 200.000 detí v centrách voľného času,” uviedla Saskia Repčíková z Asociácie súkromných škôl a školských zariadení SR.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali