ĽSNS a OĽaNO: Zárodok budúcej vládnej koalície?

ĽSNS a OĽaNO: Zárodok budúcej vládnej koalície?

Bratislava 29. októbra 2019 (HSP/Foto:Screenshot:Video TA3)

 

Ako sa s blížiacimi voľbami plánovaná budúca superdemokratická slušná zaľuďovo-progresívno-spoločne-solidárne-obyčajne-rodinne-kresťanská sedemkoalícia utešene čoraz viac „zomkýna“, začínajú sa ukazovať aj možnosti zábavných alternatív

Na snímke vľavo Marian Kotleba a vpravo Igor Matovič

V televízii TA3 bola v nedeľu zaujímavá debata. Po polroku sa opäť do diskusie v televízii dostal predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marián Kotleba. Jeho spolubesedníkom bol šéf strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič. A divák len oči otváral, aký priateľský a ústretový bol Matovič, ktorý sa ešte pomerne nedávno tiež držal dôsledne hesla „s fašistami sa nediskutuje, nevyjednáva, nehlasuje“ (debatu si môžete pozrieť napríklad TU, od 52. minúty).

Reklama

Výsledok diskusie by sa v podstate dal s trochou fantázie z hľadiska oboch aktérov interpretovať tak, že ak by protistrana urobila akceptovateľné ústupky, tak by sa dalo spolupracovať, o čom mainstreamoví komentátori informujú s rozšírenými zreničkami.

Matovič, keď už ho progresívci a zaľudia opľuli, naznačil, že ani Kotleba by nemusel byť nereálny partner, ak splní určité podmienky: ak prestane s pochodmi a fakľami – a to on vicmenej prestal. A ak uzná holokaust – a to Kotleba na priamu otázku hneď na mieste jednoznačne potvrdil…

Reklama

Hviezda denníka Sme Peter Schutz to komentuje s nefalšovaným zdesením. Škandalizuje Matovičov návrh rozdeliť mediálny priestor proporčne podľa toho, „ako rozhodli ľudia vo voľbách“ ako „kvapku do už dávno pretečeného pohára úletov Igora Matoviča“. Okrem povinnej kritiky toho, že sa vôbec s Kotlebom niekto rozpráva, bol šokovaný aj z toho, že Matovič, ktorý roky tituluje ĽSNS „fašisti“, v nedeľnej debate „u Kmotríka“ prejavil „čudesnú ústretovosť, keď implicitne podsúval, že Kotleba môže byť morálnejšia voľba k skrz-naskrz mafianizovanému Smeru“.

Všetkým je jasná jedna vec: Igor Matovič sa chytá stebla. Potom ako je atmosféra v kruhoch plánovanej veľkej povolebnej slniečkovej koalície čoraz dusnejšia, skúša vytrieskať nejaké body z flirtu s tým, koho meno sa ani nepatrí vysloviť.

V tejto situácii, keď si človek spomenie na neodmietnutú ponuku Mariána Kotlebu Štefanovi Harabinovi na spoločný postup, takmer by mu napadla bizarná myšlienka, či by tu kdesi nemohol byť zárodok nečakanej, ale v podstate celkom zábavnej koalície, ktorá by vytvorila antikorupčnú antioligarchickú stranu národného (alebo náhodného?) potešenia: Vlasť – ĽSNS – OĽaNO – Sme rodina – SaS.

Matovičova situácia je objektívne ťažká, jeho preferencie nebezpečne klesli k hranici, ktorú už aj voliči vnímajú ako kritickú, a v ktorej už mnohí dávajú radšej hlas niekomu inému, aby zbytočne neprepadol. Matovič síce tvrdí, že rovnaké percentá mal pár mesiacov pred voľbami aj pred štyrmi rokmi a vo voľbách potom dostal vyše jedenásť percent – lenže to bola celkom iná situácia.

Vtedy malo slniečkové voličstvo reálne na výber iba medzi Sulíkom, Procházkom a Matovičom, ale teraz je tento priestor priam natrieskaný novou garnitúrou mladučkých politikov, ktorí sa nehádajú, prinášajú úplne fungl novú 5G politiku (kde každý z lídrov reprezentuje jedno G: Goriliatko, Gandža, Gangster, Gadžo, Gynekológ), a s ktorou starí politici zo SaS a OĽaNO čoraz ťažšie nachádzajú spoločnú reč.

Reklama

 

Čo vlastne Matovič v nedeľnej televíznej debate povedal?

Matovič: „Ja by som chcel ešte jednu poznámku k tomu, keď pán Kotleba povedal, že ho po pol roku konečne niekto zavolal do média. Chcel by som povedať z tohto miesta, že aj preto som sem prišiel. Štandardom medzi politikmi na Slovensku je, že keď ich nejaké médium pozve, že poďte debatovať s Kotlebom, tak ten politik povie, že nie, s fašistom sa nediskutuje. A ja si jednoducho nemyslím, že to je správne. Myslím si, a aj tým chcem dokázať, že aj po budúcich voľbách budeme trvať na tom, aby aj do programového vyhlásenia vlády, ak budeme súčasťou toho, sa dostalo ustanovenie, že rozdeľujme mediálny priestor podľa toho, ako rozhodli ľudia vo voľbách. Myslím si, že to je tak správne.

Čiže áno, aj mňa mrzí, že pán Kotleba nemá priestor chodiť do tých diskusií, že sa ho nejakým spôsobom stránia televízie a ostatné médiá, a že pristupujú aj politici na túto rétoriku, že s ĽSNS alebo s Kotlebom sa nediskutuje z akýchkoľvek dôvodov. Ja si práveže myslím, že politika, aj takéto diskusie by mali byť o tom, že jeden má názor, druhý má názor, povieme si názory a bojujeme v podstate nie medzi sebou, ale ja sa snažím prihovoriť voličom pána Kotlebu a Kotleba sa snaží prihovoriť voličom Matoviča a to je správne. Ale keď tu niekto demokraticky zvolí nejakú stranu, lebo nikto tie voľby nespochybnil, napriek tomu, aké má názory, či jej predstaviteľ alebo tá strana, by sme mali dávať týmto ľuďom priestor v médiách.

Týmto ja sa chcem zastať pána Kotlebu, že nemyslím si, že je správna cesta, ktorú tu zvolili slniečkari, ktorí si myslia, že toto je najsprávnejší boj. Kam vidíme, že ten boj dospel? Že Kotleba je silnejší, napriek tomu, že sa ho stránime všetci. To je hlúposť,“ povedal Matovič.

Reklama

A tiež povedal: „Ja nevyčítam pánovi Kotlebovi a ĽSNS kopu dobrých návrhov. Lebo predkladajú kopu aj dobrých návrhov. Ale vadí mi to, že sa nedokážu odstrihnúť od toho, čo som najprv považoval za mladícku nerozvážnosť: od tých uniforiem, pochodov, fakieľ, od takej, by som povedal, nenávisti voči Rómom. Však tie decká, čo sa narodia v tých osadách, za to nemôžu! Ani pán Kotleba, ani ja by sme si to nevymenili s tými deťmi. Stále ako keby ste sa nevedeli od toho odstrihnúť, od tých prvotných nejakých hriechov, ktoré ste využili na to, aby ste sa do politiky dostali.

Podľa mňa, keby ste sa od toho odstrihli, tak by ste boli ešte silnejší. Keby ste povedali, že v tých osadách nie sú všetko len zlí ľudia, poďme tým deckám dať povinnú škôlku, poďme ich podchytiť, nech sú z nich budúci inžinieri, živnostníci, hocičo, ale aby boli pracujúci. Poďme na takýchto veciach spoločne robiť, a vtedy si myslím, že aj vám by to pomohlo. A toto ma mrzí, toto je ten extrémizmus, ktorý zbytočne robí z ĽSNS stranu, s ktorou nikto nechce spolupracovať a v podstate kto ju bude voliť, pomáha iba tomu, že žiadna zmena nenastane, lebo čím viac hlasov Kotleba bude mať, tým väčšia je šanca, že tu mafia bude vládnuť po budúcich voľbách.“

To je poriadna zmena rétoriky, čo poviete? Zdá sa, že sme boli zase raz svedkami povestného Matovičovho obratu o 180 stupňov. On sa v hereckom zápale dokonca natoľko vžil do roly, že použil slovo „slniečkari“… Pre úplnosť a správnejšie pochopenie situácie si ešte môžeme pripomenúť tajnú Matovičovu nahrávku jeho rozhovoru so šéfom vtedajšej strany Sieť Radoslavom Procházkom z roku 2014.

Matovič 2014: „Ísť na Kotlebu by sa dalo ísť, len cielene sa dohodnúť, že týchto zoberieš a týchto chytíš trošku light, akože tú tému, ale rozumne. A budeš mať síce tvrdé, možno tvrdšie vyjadrenia, riešenia zároveň tej problematiky, ale aby tí ľudia videli, že dobre, že hentam máme istotu a v podstate hovorí to, čo Kotleba… dobre, nehovorí to úplne tak, ale hovorí to. Síce tam niektorí hovoria, že s takýmto niečím ísť by sa nemalo, akože demokratická strana by nemala operovať, ale teraz si myslím, že tuto účel svätí prostriedky v tomto.

Ako keď sa ho chceme zbaviť, ten vulgárny nacionalizmus dostať do parlamentu, tak my mu musíme zobrať tú rétoriku a jemne akože priblížiť sa k tomu jeho voličovi na kobylku. Ale to akože muselo by byť o tom že – všeobecný rešpekt a dohodnúť sa akože OK, tak ty si choď po hentom, to je tvoja úloha, a my do teba nebudeme útočiť za to. Lebo akože, keď to niekto spraví a začnú sa doňho všetci opoziční obúvať, že čo robí, tak je prúser. Tak to zabijú. Ale zas to nemôže robiť napríklad SDKÚ. Takže to môže robiť niečo také obdobné nám, nejaký ten protest, čo má v sebe antisystémový prvok.“

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali