Výpovede podá minimálne 1948 lekárov, počty naďalej stúpajú. Premiér lekárov vyzval k zodpovednosti

Výpovede podá minimálne 1948 lekárov, počty naďalej stúpajú. Premiér lekárov vyzval k zodpovednosti

Bratislava 29. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Facebook)

 

Výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom ich počet naďalej stúpa. Výpovede začnú podávať postupne vo štvrtok a piatok (30. 9.). Informoval o tom šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský

LOZ: Výpovede podá minimálne 1948 lekárov, počty naďalej stúpajú
Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský

Podľa neho ide o lekárov z približne 27 nemocníc Slovenska. Týka sa to fakultných aj univerzitných nemocníc, pripojili sa aj krajské a súkromné. K hromadným výpovediam sa podľa neho pridali aj niektorí lekári z tretích krajín, ktorí na Slovensku pôsobia.

Reklama

“Som na týchto lekárov hrdý, že sa postavili za svojich pacientov natoľko, že riskujú aj svoj pracovný pomer a podali výpoveď v snahe zlepšiť podmienky pre nemocnice a pacientov,” vyhlásil Visolajský.

Výpovede podľa jeho slov podali lekári z kľúčových oddelení, ako sú traumatológia, interné, kardiológia, anestéziológia, intenzívna medicína, pediatria, gynekológia či novorodenecké oddelenie.

Reklama

“V Bratislave bez týchto lekárov nie sú schopné fungovať veľké nemocnice,” upozornil.

Šéf LOZ pripomenul, že odborári dlhodobo upozorňujú na zlú situáciu v zdravotníctve. Opakovane skritizoval vládu, že na viaceré z ich požiadaviek nepredstavila konkrétne riešenia.

“Našich osem požiadaviek vnímame ako komplexné riešenie, aby sa slovenské nemocnice nadýchli a začali sa zlepšovať. Ak budeme plniť jednu alebo dve, tak nám to nepomôže,” skonštatoval.

Deklaroval, že rozumie, že niektoré zmeny vyžadujú dlhší čas.

“Ponúkli sme cestu, aby sme spravili dohodu medzi vládou a lekármi, kde vláda predostrie riešenia, ktoré ide robiť – v akých krokoch, v akých termínoch a ako to garantuje,” skonštatoval, s tým, že takéto memorandum zatiaľ nedostali.

Reklama

“Napriek tomu, že v pondelok (26. 9.) sme boli s ministrom Lengvarským, kde som ho o to opätovne požiadal,” spresnil Visolajský.

LOZ opätovne pripomenulo, že je pripravené sadnúť si za rokovací stôl. Kritizuje kroky Lengvarského, ktorý lekárom odkázal, že si počká na počet výpovedí.

“Lekári dali v histórii výpovede už vo viacerých krajinách, ale neviem o takej, kde by minister zdravotníctva lekárom pred výpoveďami toto odkázal,” poznamenal.

Iné riešenie podľa jeho slov lekári nemajú.

“Mrzí nás, že sme dohnaní takto do kúta, ale, žiaľ, iné riešenie my lekári už nemáme,” dodal.

Reklama

LOZ už dlhšie avizuje podanie výpovedí lekárov na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme. Združenie ešte vo februári predstavilo osem požiadaviek, ktoré by mohli zdravotníctvu pomôcť. Napriek návrhu zvýšenia miezd zdravotníkov, o ktorom sa aktuálne rokuje v parlamente, Visolajský vyzval lekárov na podanie výpovedí.

Akcia hromadných výpovedí lekárov otriasla slovenským zdravotníctvom koncom roku 2011. Odchod asi 1200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa vtedy rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich požiadaviek.

 

Richard Raši: Vláda zlyháva pri platoch zdravotníkov, ohrozuje životy ľudí

Vláda SR zlyháva pri riešení situácie s platmi zdravotníkov, svojou nečinnosťou ohrozuje životy a zdravie občanov. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Raši na štvrtkovej tlačovej konferencii. Poukázal na vyjadrenia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) o avizovaných výpovediach minimálne 1948 lekárov.

Na snímke poslanec NR SR Richard Raši

“Nekonaním vlády a neriešením požiadaviek zdravotníkov môže dôjsť ku kolapsu zdravotného systému,” podčiarkol Raši s tým, že vláda sa nepoučila z pandémie a opätovne zlyháva pri riešení problémov občanov.

Kabinet sa podľa neho stáva bezpečnostným rizikom pre Slovensko. Hovorí o hazarde so životmi ľudí. Upozornil, že po odchode lekárov bude ohrozené poskytovanie celkovej zdravotnej starostlivosti, aj tej neodkladnej.

Poslanec kritizoval postup predstaviteľov vlády pri rokovaniach so zdravotníkmi, ktoré k ničomu neviedli. Vláda napokon podľa jeho slov prijala zákon, s ktorým prakticky nie je spokojný nikto. Skonštatoval, že priestor a čas riešiť pripomienky tu bol a že sestry i lekári boli ústretoví ku kompromisom.

 

KDH vyzýva lekárskych odborárov aj vládu na ústretovosť pri rokovaniach

Mimoparlamentné KDH vyzýva lekárskych odborárov aj vládu na ústretovosť pri rokovaniach. Pripomína potrebu zachovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová

kdh
Ilustračné foto

“V tejto situácii je dôležité zachovanie zdravotnej starostlivosti a jej dostupnosti pre všetkých pacientov a pri vyjednávaní zachovať právo a povinnosti zo strany štátu aj lekárskej obce. KDH preto vyzýva na ústretovosť z oboch strán tak, aby nebola pacientovi upretá a zanedbaná zdravotná starostlivosť,” uviedla lekárka a tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková.

Reklama

Hnutie z dlhodobého hľadiska považuje požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ) za legitímne, ich splnenie však podľa neho nie je možné realizovať hneď. Podotkla, že hromadný odchod takmer 2000 lekárov, o ktorom vo štvrtok informovali odborári, sa dotkne každého obyvateľa aj zdravotníkov, ktorí zostanú.

“Splnenie podmienok pod tlakom neprispeje k dlhodobej stabilizácii sektora, ako sme to mohli vidieť v posledných 12 rokoch,” skonštatovala Kolejáková.

LOZ vo štvrtok informovalo, že výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom počty naďalej stúpajú.

Podľa šéfa LOZ Petra Visolajského lekári inú možnosť nemajú, deklaruje však, že sú pripravení ďalej konštruktívne rokovať. Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.

 

Reklama
Premiér: Výzvou k zodpovednosti apeloval na lekárov, aby prehodnotili výpovede

Zdravý rozum a zodpovednosť by mali mať navrch nad očakávaniami, že sa za krátky čas podarí vyriešiť všetky bolesti, ktorými sektor zdravotníctva desaťročia trpí. Verí v to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), ktorý opätovne vyzval lekárov, aby prehodnotili svoj zámer odísť zo slovenského zdravotníctva.

Premiér zároveň netají, že hromadné výpovede nepovažuje za fér. Odvoláva sa pritom na to, že práve jeho vláda prináša po dlhých rokoch ignorovania problémov zmeny, ktoré majú zabezpečiť skvalitnenie zdravotníctva, vrátane lepších podmienok pre tých, ktorí v ňom pracujú.

“Ľudia nemôžu byť rukojemníkmi v hre o váš zaslúžený komfort, ktorý však vieme spoločne docieliť,” deklaroval Heger smerom k lekárom. Zdôraznil, že spoločný cieľ a tým i požiadavky lekárov nie je možné splniť z večera do rána.

Lekárske odborové združenie (LOZ) vo štvrtok informovalo, že výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom počty naďalej stúpajú. Podľa šéfa LOZ Petra Visolajského lekári inú možnosť nemajú, deklaruje však, že sú pripravení ďalej konštruktívne rokovať. Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Združenie ešte vo februári predstavilo osem požiadaviek, ktoré by mohli zdravotníctvu pomôcť. Napriek návrhu zvýšenia miezd zdravotníkov, o ktorom sa aktuálne rokuje v parlamente, Visolajský vyzval lekárov na podanie výpovedí.

Reklama

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vo štvrtok deklarovalo pripravenosť ďalej s lekármi rokovať, je otvorené i novej požiadavke LOZ o podpísaní memoranda k plánu riešení aktuálnej situácie v zdravotníctve.

 

Ministerstvo zdravotníctva je otvorené požiadavke lekárskych odborárov o podpísaní memoranda
Ministerstvo zdravotníctva je otvorené novej požiadavke Lekárskeho odborového združenia (LOZ) o podpísaní memoranda k plánu riešení situácie v zdravotníctve. Uviedlo to v reakcii na hromadné výpovede takmer 2000 lekárov, o ktorých vo štvrtok informoval šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) zároveň avizuje stretnutia s riaditeľmi nemocníc aj odborármi.

“Požiadavka síce prišla len tento pondelok, ministerstvo už na druhý deň poskytlo a zverejnilo záväzný odpočet krokov s konkrétnymi dátumami realizácie. Dnes cez médiá odkázali, že poskytnutý odpočet nestačí, požadujú inú formu – konkrétne memorandum vlády,” podotkol Lengvarský.

Ubezpečil však, že ministerstvo bude pri príprave memoranda maximálne súčinné.

“V skorej dobe sa mám s LOZ stretnúť a budeme sa vzájomne informovať, aké sú konečné požiadavky a akým spôsobom majú byť plnené,” doplnil.

Lengvarský deklaruje, že ministerstvo situáciu s výpoveďami pozorne sleduje. Konkrétne kroky bude riešiť až na základe konkrétnych znalostí. Tie sa majú odvíjať aj od stretnutia s riaditeľmi všetkých nemocníc, ktoré sa má uskutočniť v pondelok (3. 10.).

“V priebehu piatka a víkendu som nechal spracovať za jednotlivé nemocnice konkrétne počty lekárov v konkrétnych odbornostiach, tiež ich štruktúru, teda či sú so špecializáciou alebo bez špecializácie,” priblížil minister.

Reklama

Rezort odmieta tvrdenia lekárskych odborárov o nezáujme a ničnerobení.

“Ešte závažnejšie je tvrdenie, že ministerstvo nič nerobí, len čaká na počet výpovedí. To je krajne nepravdivá informácia. Ministerstvo rokuje nielen s lekármi, ale aj so zástupcami ďalších zdravotníckych povolaní,” poznamenalo ministerstvo.

Pripomína, že rieši širšie spektrum problémov, ktoré “dusia” slovenské zdravotníctvo.

“Pričom len na časť z nich upozorňuje aj LOZ,” skonštatovalo.

Rezort poukazuje napríklad na investície do zdravotníctva, zavádzanie DRG systému či otázku spravodlivejšieho nastavenia zdravotných odvodov.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali