Lídrom Slovákov v Alkmaare Baška. Určite má šancu na dobrý výsledok, hovorí Peter Sagan

Lídrom Slovákov v Alkmaare Baška. Určite má šancu na dobrý výsledok, hovorí Peter Sagan

Bratislava 9. augusta 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Christophe Ena)

 

Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike v holandskom Alkmaare vyvrcholia nedeľňajšími pretekmi mužov s hromadným štartom kategórie elite. Pri neúčasti Petra Sagana bude Slovensko reprezentovať sedem pretekárov, pričom najväčšie šance má Erik Baška, pôsobiaci v tíme World Tour Bora-Hansgrohe

Na snímke Peter Sagan

Dvadsaťpäťročnému cyklistovi by mal svedčať profil miestnej trate, ktorá má prevažne rovinatý charakter a smeruje k záverečnému hromadnému špurtu.

Reklama

Erik Baška sa predtým naposledy predstavil na európskom šampionáte v roku 2017 a v dánskom Herningu sa nestratil. Finišoval v hlavnej skupine na 12. mieste, dve priečky za krajanom Michaelom Kolářom. Išlo o typologicky podobnú trať ako v Alkmaare, a tak môže rodák z mesta Dohňany opäť pomýšľať na dobrý výsledok. “Zdravotne som v poriadku. Mali sme teraz jednorazovku v Londýne a išlo sa mi dobre. Na ME sa veľmi teším. Okruh by mi mal sedieť. Mám rád rovinaté a technické preteky. Po dlhom čase pôjdem v pozícii lídra, takže sa teším, že mám šancu,” povedal Baška pre špecializovaný portál cycling-info.sk

Kvality svojho mladšieho tímového kolegu vyzdvihol aj Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta sa na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave vyjadril, že Baška dokáže byť rýchlejší než on. “Má dobrý potenciál a ak mu vyjde deň a sadnú mu preteky, tak vie zašprintovať lepšie než ja. Určite má šancu na dobrý výsledok,” povedal rodák zo Žiliny. Na nedávnom spoločnom šampionáte Česka a Slovenska dokonca práve sedemnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France rozbiehal šprint Baškovi, ktorý sa napokon umiestnil ako druhý najlepší Slovák. Odchovanec cyklistického klubu CK EPIC Dohňany Baška, je majster Európy do 23 rokov spred štyroch rokov, keď sa v estónskom Tartu presadil v záverečnom špurte pelotónu.

Reklama

Cyklisti absolvujú v nedeľu od 11.30 h v Alkmaare 172,6 km rozdelených do jedného veľkého okruhu s dĺžkou 46,16 km a jedenástich menších okruhov po 11,5 km. V cieli sa najlepší očakávajú približne o 16.00 h. “Profil pretekov je relatívne rovinatý a v závere sa zrejme pôjde do šprintu. Máme na to typy jazdcov, ktorí by mohli uspieť, najviac azda Erik Baška,” vyjadril sa ešte začiatkom augusta Martin Riška, koordinátor cestnej cyklistiky na Slovenskom zväze cyklistiky.

Baškovi bude pomáhať najmä Juraj Sagan, s ktorým v piatok odletel do dejiska šampionátu. Konkurencia je však veľmi silná a diváci sa môžu tešiť na dramatický súboj o titul majstra Európy. Podľa papierových predpokladov majú najväčšie šance Francúz Arnaud Démare, Talian Elia Viviani či víťaz ME z roku 2017 Nór Alexander Kristoff. Zaujímavosťou je, že spomenutá trojica elitných šprintérov sa predstaví aj na 63. ročníku pretekov Okolo Slovenska. Zostavu Slovenska v nedeľňajších pretekoch kategórie elite dopĺňajú Ján Andrej Cully, Juraj Bellan, Patrik Tybor, Marek Čanecký a Adrián Babič.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali