LGBTI pozývali rodinu do boja proti rodine

LGBTI pozývali rodinu do boja proti rodine

Bratislava 28. júna 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Stratégia ľudských práv sa venuje právam skupiny LGBTI, nevenuje sa však Family mainstreamingu

S mottom “Poď von s rodinou” sa konal dnes po piaty raz na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave Dúhový Pride za ľudské práva LGBTI komunity. Na pochode sa zúčastnilo pár stoviek ľudí. Na ich bezpečnosť dohliadala súkromná bezpečnostná služba, mestská a štátna polícia.

Reklama
Na snímke pohľad na účastníkov pochodu

Podľa organizátorov sa tento ročník pochodu líšil od predchádzajúcich tým, že okrem témy sexuálnej orientácie a rodovej rovnosti sa venovala pozornosť aj rodinám. Účastníci tak reagovali na nedávnu zmenu ústavy, v ktorej manželstvo medzi mužom a ženou bude mať od septembra vyššiu ústavnú ochranu. Na Hviezdoslavovo námestie preto priniesli na dúhovej vlajke vlastnú novelizáciu najvyššieho zákona v štáte, kde zaručili rovnú ochranu všetkým formám rodín, bez ohľadu na pohlavie, rasu či sexuálnu orientáciu.

“Chceme tým reagovať na diskriminačnú podporu jedného typu rodinného usporiadania. Snažili sme sa tento rok pozvať na Dúhový Pride okrem LGBTI komunity aj iné skupiny ľudí, ktoré boli zmenou ústavy zasiahnutí. Patria sem aj slobodní rodičia alebo muži a ženy v partnerstve mimo manželstva,” povedala výkonná riaditeľka a hovorkyňa podujatia Romana Schlesinger. Podľa nej vláda počúva len ideologické argumenty a nenapĺňa sekularitu a medzinárodné dohovory, ku ktorým sa zaviazala. Ako príklad uvádza celoštátnu stratégiu ľudských práv. Schlesinger tvrdí, že pri jej príprave LGBTI ľudia vypadli z obsahu. Avšak vyjadrenia Schlesinger pôsobia zavádzajúco, pretože skupine LGBTI je venovaná samostatná príloha stratégie.

Reklama

“Vláda by mala principiálne trvať na napĺňaní ľudských práv v ich komplexnosti, a sem patria aj práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí,” dodala Schlesinger.

Medzi podporovateľmi dúhového pochodu sa pohybovali aj jeho odporcovia. Podľa zúčastneného hovorcu Fóra angažovaných kresťanov ČR a SR Mojmíra Kovářa je myšlienka tohto podujatia zlá a rozbíja tradičnú rodinu. “Muž, žena ako matka a Boh, to je rodina. Tá je základnou jednotkou ekonomickej prosperity. Keď funguje rodina, tak funguje aj spoločnosť,” uviedol.

Dúhový Pride je slovenský LGBT pochod za ľudské práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí a ich rodín. Hlavným cieľom je ich spoločenské a politické zrovnoprávnenie.

Avšak „stratégia je kontroverzný dokument. Z dlhodobého pohľadu predstavuje spoločenský experiment, ktorý sa prispôsobuje neovereným, vedecky nepodloženým, riskantným trendom, ktoré sa síce vďaka silnej loby vo viacerých krajinách presadzujú, ale ktoré v budúcnosti môžu priniesť spoločnosti hlboký úpadok,” uviedol Pavol Kossey, predseda Fóra kresťanských inštitúcii. Jeho slová potvrdzujú aj mnohé námietky štátnych inštitúcii či mimovládnych organizácii.

Mimovládne organizácie stratégii vyčítali najmä skutočnosť, že stratégia chce chrániť práva len niektorých vybraných skupín  – Stratégia predpokladá investovať značné financie napríklad do „nastolenia kultúry rodovo korektného jazyka,“ vo forme špecializovaných vzdelávacích programov, nového vládneho orgánu na ochranu práv LGBTI ľudí, či do akreditácie vysokoškolských študijných odborov orientovaných na problematiku ľudských práv a rodovej rovnosti, a to napriek tomu, že na Slovensku je vysoká miera nezamestnanosti a množstvo obyvateľov SR žije na hranici životného minima.Obsahu stratégie bolo tiež vyčítané, že neberie v úvahu ďalšie ľudské práva, ako napríklad právo na výhradu vo svedomí, či právo na informácie.

Reklama

 

Dubovcová na svojom úrade vyvesila dúhovú vlajku. Vyvesila aj symbol pochodu Hrdí za rodinu, ktorý sa dnes tiež uskutočnil v Bratislave? Podľa dostupných informácii nie

Piaty ročník dúhového pochodu, ktorý sa konal dnes v Bratislave, prišlo podporiť viacero známych osobností zo spoločenského a politického života. Medzi nimi boli aj poslanci Národnej rady SR Martin Poliačik zo SaS a nezávislý poslanec Juraj Droba, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Ftáčnik Dúhový Pride podporil už po štvrtý raz. Podľa neho je potrebné, aby sa Bratislava prezentovala ako tolerantné mesto voči iným názorom, náboženstvám a všetkým ľuďom.

“Som tu preto, aby som podporil rovnosť medzi ľuďmi, ktorí sa nemajú deliť ani podľa pohlavia, veku, farby pleti a ani podľa sexuálnej orientácie. Po piatich rokoch dúhového pochodu môžem konštatovať, že názor na túto problematiku sa mení. Oveľa otvorenejšie sa o nej hovorí,” uviedol pre TASR Ftáčnik.

Reklama

Ombudsmanka Dubovcová sa na tomto podujatí zúčastnila po prvý raz. Na znak podpory si na svojom úrade vyvesila dúhovú vlajku. Dubovcová tvrdí, že sa vyššej ústavnej ochrany manželstva medzi mužom a ženou potešila, avšak napriek tomu podľa nej skupina LGBTI ľudí ťahá za kratší koniec a neboli dodržané jej práva. “Som tu kvôli podpore slabších. Ukázalo sa, že časť spoločnosti má veľkú silu a vie si presadiť svoje práva vo veľmi rýchlom čase. Toto je druhá časť verejnosti, ktorá nemá takú silu, preto je potrebné ju podporiť,” povedala Dubovcová.

Dlhoročným priaznivcom bratislavského dúhového pochodu je aj poslanec Poliačik, ktorý tvrdí, že sa zmenou ústavy situácia pre LGBTI komunitu a nezosobášené páry na Slovensku zhoršila. “Z manželstva sa z nepochopiteľných dôvodov stáva privilegovaný stav a my musíme povedať, že toto nie je správne. Oveľa dôležitejšie je to, či sa o seba ľudia starajú a sú si verní. Nemôžeme preto rozlišovať medzi vzťahom dvoch mužov, dvoch žien a slobodnou mamičkou,” uviedol Poliačik. Podľa poslanca Drobu v Národnej rade SR stále panuje homofóbia a k zásadnej zmene v tejto otázke nedošlo ani na Slovensku. “Minulý rok som bol viac optimistickejší. Teraz len dúfam, že Smer-SD si uvedomí, čo je moderná sociálna demokracia v Európe a predloží zákon, ktorý legitimizuje registrované partnerstvá,” dodal Droba.

Dúhový Pride tento rok podporilo aj 21 diplomatických misií na Slovensku a svoju priazeň vyjadrila organizácia Amnesty International Slovensko, štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská či spisovateľ Michal Hvorecký.

„Podľa prieskumu na Slovensku je pre ľudí po zdraví tou najdôležitejšou hodnotou rodina. Rodina v našej krajine veľmi súrne potrebuje pomoc. Rozpadá sa nám okolo 50 % manželstiev. Toto má veľký vplyv na deti a budúcu generáciu. Manželia potrebujú pomoc a podporu v týchto situáciách,“ uvádza Antom Chromík a dodáva, že Aliancia za rodinu by uvítala, keby Stratégia ľudských práv bola prierezovo zameraná práve na rodinu: „Family mainstreaming je to, čo môže spoločnosť zachrániť.“

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali