Moskva 3. januára 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixnio)
Najúčinnejší vplyv na ľudské telo má príjem všetkých vitamínov a minerálov naraz. O tom, v akom poradí ich máme jesť, prehovoril lekár Valerij Sergejev
Podľa neho sú vitamíny skupiny B, na ktoré je bohaté mäso a mäsové výrobky, nevyhnutné pre reguláciu metabolizmu a energie.
“Náš mozog plní svoju funkciu lepšie v kombinácii s horčíkom, mangánom, draslíkom… vitamínom A v kombinácii s vitamínom C a E, a tiež zinkom,“ citoval kanál RT slová Sergejeva.
Vitamíny je nutné prijímať v dobe jedného mesiaca, predovšetkým, ak je človek prechladnutý. Pre zachovanie vitamínov a minerálov na zimu je nutné soliť a marinovať mäso, zeleninu, ovocie a bobule, odporučil lekár.
Ako ďalej poznamenal, zameranie sa na čerstvú dovážanú zeleninu a ovocie nie je vždy opodstatnené, keďže výrobcovia nedodržiavajú vždy dobu zberu plodov a do krajiny sa môžu dostať produkty s minimálnym množstvom vitamínov.
Podľa odborníka ľudské telo zabudlo, ako vyrobiť potrebné množstvo vitamínov, teda príjem takýchto látok je nevyhnutný.
“Aby sme dostali potrebné množstvo vitamínov a minerálov, musíme jesť stravu, ktorá dvakrát prevyšuje naše fyziologické možnosti,“ povedal.
Bolesť v krku bez liekov
So zimným obdobím je spojená nepríjemná bolesť v krku, ktorá dokáže potrápiť. Lekárka Larisa Alexejevová poradila, ako sa bolesti zbaviť aj bez liekov. Spomenula sladké drievko, ktorá podľa nej dokáže účinne bojovať proti nepríjemným pocitom v krku.
Dodala, že protizápalové vlastnosti rastliny pomáhajú zbaviť sa bolesti mandlí. Tiež zmrzlina môže podľa lekárky v malom množstve pomôcť v boji s angínou.
Ako ďalšiu potravinu, ktorú by sme pri bolesti hrdla mali jesť, spomenula Alexejevová banány. Majú totiž veľký obsah vitamínu C, ktorý dokáže urýchliť proces uzdravovania. Na boľavý krk pomôže podľa lekárky aj mrkva. Okrem prítomného imunostimulačního vitamínu A pomáha táto zelenina pri hojení slizníc v ústnej dutine.
Ako neprechladnúť v zime
Slovenská lekárka Mária Stankovská z Polikliniky J. Jonáša v Bratislave zase vysvetlila, ako s príchodom chladného počasia neochorieť. Odborníčka tvrdí, že za oslabenie ľudskej obranyschopnosti často môžu stresové situácie, fajčenie, alkohol, nedostatočný príjem vitamínov, nedostatok spánku, zlé obliekanie, ale aj podcenená osobná hygiena.
Podľa lekárky je najdôležitejším pravidlom príjem vitamínov, ide hlavne o vitamíny C, A a E. Tieto vitamíny nájdeme v mrkve, zemiakoch, citrusoch, brokolici, špenáte a orechoch. Ale nesmieme zabúdať ani na antioxidanty, ktoré sú obsiahnuté vo výrazne sfarbenom ovocí a zelenine. Ide o čučoriedky, avokádo alebo červenú repu.
“Najviac tepla uniká človeku cez hlavu a ruky. Práve tieto miesta by mali byť v chladnom počasí zakryté,” povedala Stankovská, ktorá tiež poznamenala, že práve obliekanie ľudia často podceňujú.