Legutkove slová skrivili tvár van der Layenovej

Legutkove slová skrivili tvár van der Layenovej

Brusel 23. november 2022 (HSP/Foto: Screenshot)

 

Milan Uhrík z času na čas uverejní na sociálnej sieti prejav prednesený v Európskom parlamente. Ide väčšinou o prejavy, ktoré nezapadajú do obrazu diania tak, ako ho ľuďom predstavuje mainstream

Ryszard Legutko
Nazvite to, ako chcete, demokracia to nie je, povedal Ryszard Legutko.

Poľský europoslanec Ryszard Legutko (strana Právo a spravodlivosť) je konzervatívny filozof. Vlani odsúdil nelegislatívne uznesenie Európskeho parlamentu, prostredníctvom ktorého EP vyhlásil celú Európsku úniu za zónu slobody pre LGBTIQ osoby. Uhrík priniesol na sociálnej sieti jeho krátky prejav, ktorý krivil tváre progresivistom v EP i Ursuly von der Leyenovej. Predniesol ho na slávnostnom ceremoniáli k 70. výročiu Európskeho parlamentu.

Reklama

Legutko ho pre poslancov uviedol slovami: “Dve minúty pravdy, trpkej pravdy.” Čo Legutko považuje za trpkú pravdu? Konštatuje, že EP spôsobil Európe mnoho škody, pričom sám seba predstavuje ako reprezentanta ľudu, čo podľa Legutka nie je pravda. EP sa nainfikoval “hanebnou” straníckosťou a nákaza rozšírila aj na Európsku komisiu a ďalšie inštitúcie. V tejto chvíli je zaujímavé sledovať tvár Uršuly von der Layen, takéto slová na slávnostnom zasadnutí nečakala.

Podľa Legutka je základnou funkciou parlamentu zastupovať ľudí a tú EP neplní. Stal sa strojom na implementáciu tzv. Európskeho projektu miliónom svojich voličov sa odcudzil. Nasledujúce slová vzbudili v sále veľký šum: “Parlament sa stal politickým nástrojom (progresívnej) ľavice, aby nastolil a vnútil (progresívny) monopol s obrovskou netoleranciou k odlišným názorom. Je jedno, koľko krát zopakujete slovo diverzita,” povedal Legutko, “diverzita (rôznorodosť – pozn. redakcie) sa v EÚ stala vyhynutým druhom; hlavne v tomto zhromaždení.”

Reklama

Ani ďalšie slová Legutka sa mnohým v sále nepáčili. EP je podľa neho parlamentom len akože, pretože odmieta základný princíp parlamentarizmu – zodpovednosť. Volený poslanec sa musí predsa zodpovedať svojim voličom, tak to ale v EÚ nie je. Francúzski, nemeckí, španielski poslanci diktujú maďarskej, alebo inej spoločnosti, ktorej sa ale nemôžu zodpovedať, jej voliči im nemôžu dávať úlohy, nemôžu ich brať na zodpovednosť. To Legutko nazval opovážlivosťou: “Nazvite to, ako chcete, ale demokracia to nie je!”

 

Na záver Legutko zhrnul: “Tento parlament zastupuje ľud, ktorý neexistuje, pracuje pre projekt, ktorý ignoruje realitu a právo, nemá zodpovednosť, obracia sa chrbtom k miliónom ľudí a háji záujmy len jednej politickej orientácie. A to je len špička ľadovca!” Tvrdé slová poľského filozofa sú pre mnohých ľudí po jednoduchých až bezduchých heslách progresívcov ťažkým sústom, oplatí sa ho však prežuť a porovnať s realitou. A na tvárach poslancov bolo vidieť, že im rozumejú, že ich však mnohí nedokážu stráviť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali