Ladislav Kamenický odmieta kritiku opozície o rozvrate verejných financií

Ladislav Kamenický odmieta kritiku opozície o rozvrate verejných financií

Bratislava 26. septembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR – Michal Svítok)

 

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pripustil, že výber daní a odvodov bude pravdepodobne nižší ako v predchádzajúcom období. Uviedol to po skončení sa finančného výboru v parlamente. Vláda podľa jeho slov už nemá k dispozícii také nadpríjmy ako z ministerských čias Petra Kažimíra. Kamenický však odmieta kritiku opozície, že ide o rozvrat verejných financií

Na snímke Ladislav Kamenický

Poslanci finančného výboru neformálne rokovali vo štvrtok s ministrom financií o vývoji verejných financií. Hoci poslanci neschválili program rovnako ako v stredu (25. 9.), minister bol ochotný s nimi diskutovať. “Považujem výbor pre financie a rozpočet za odborný a rozpočet na budúci rok je taká dôležitá téma, že nemala by sa z toho robiť politika, mali by sme sa o tom baviť odborne,” myslí si Kamenický.

Reklama

V súvislosti s daňovou prognózou, ktorá bude zverejnená vo štvrtok, pripustil, že očakáva pokles výberu daní a odvodov. “Určite tam bude nejaký pokles. Na rozdiel od môjho predchodcu, nemám komfort nadpríjmov. V minulom roku boli okolo 900 miliónov eur a rok predtým okolo 700 miliónov eur. O to ťažšia je moja pozícia,” zhodnotil Kamenický.

Upozornil na to, že na ministerstvo prišiel v stave, keď sa už avizoval deficit okolo 0,7 % HDP. “Zhoršuje sa externé prostredie, hospodársky rast klesol oproti plánovanému 4,5 % rastu na 2,4 %. Nemám to jednoduché, ale nie je dôvod na paniku, ja odmietam vyjadrenia opozície, ktoré hovoria o rozvrate verejných financií. Dlh sa stále nachádza mimo všetkých sankčných pásiem dlhovej brzdy, čo je veľký počin, a ja sa budem snažiť, aby toto zostalo v tejto rovine,” doplnil Kamenický.

Reklama

Tiež uviedol, že prvýkrát deficit pod jedno percento HDP bol dosiahnutý v roku 2017. “Takisto to bude asi aj v roku 2018, deficit do jedného percenta je stále deficit, pri ktorom absolútne odmietam, aby sme sa bavili o rozvrate verejných financií. Považujem za nebezpečné, aby sme vyvolávali nejaké negatívne nálady, lebo hovoríme o kríze, ktorá nie je,” podotkol Kamenický.

Slovensko má podľa neho stále dvojnásobne väčší hospodársky rast, ako má Európska únia. “Zatiaľ nie sme ani v recesii, nie je dôvod na to, aby sme si takýmito náladami privolávali zmenu spotrebiteľských nálad, ktoré môžu priniesť negatívne dôsledky na hospodársky rast a na zamestnanosť,” myslí si minister.

Kamenický odmieta napríklad aj kritiku pri výbere dane z pridanej hodnoty. “V roku 2012 bola efektívna daňová sadzba na úrovni 12 %, dnes je 15,52 % a mierne stúpa. Sú dva projekty, ktoré sú dôležité pre výber DPH. Jedným bol kontrolný výkaz DPH, ktorý priniesol veľké príjmy do štátneho rozpočtu, a druhým projektom je eKasa,” upozornil Kamenický. Podľa jeho slov oba tieto projekty fungujú.

“Momentálne sme v čase zostavovania štátneho rozpočtu a skutočne potrebujem viac času nie na politizáciu rozpočtu, ale na to, aby sme ho zostavili,” doplnil Kamenický. Zároveň avizoval, že bude iniciovať rokovanie Koaličnej rady, kde chce hovoriť s lídrami strán o rozpočte na budúci rok. “Ako minister financií musím na jednej strane hľadať zdroje aj na strane príjmov, to je práve téma spotrebnej dane na cigarety. Potom sú tu, samozrejme, výdavky, pri ktorých som vyzval ministrov, aby sme šetrili a našli objem okolo 200 miliónov eur do tohto roku, a z rozpočtu na budúci rok budú musieť byť, samozrejme, takisto nejaké úspory, ktoré predložím v samotnom rozpočte. Ja sa opieram o obidve strany rozpočtu,” podotkol Kamenický.

Podľa neho treba hľadať zdroje aj na príjmovej stránke, o čom chce práve hovoriť na Koaličnej rade. “Je dôležité sa pozrieť na rozpočet ako celok. Keď si sadneme, tak predstavíme, aké sú možnosti na strane príjmovej, výdavkovej, a na základe toho si treba urobiť reálny obraz a stanoviť si ciele tak, aby rozpočet mal šancu prejsť cez vládu a parlament,” dodal Kamenický.

Reklama

Poslanec Eduard Heger (OĽaNO) po výbore uviedol, že verejné financie sú vo veľmi zlom stave. “Diera v rozpočte je radovo 1,2 % HDP a hovoríme o tom, že mal by byť vyrovnaný, a sme od toho na míle vzdialení. Minister to nevie vysvetliť a znamená to, že deficit bude veľký,” tvrdí Heger.

Upozorňuje aj na prognózy Národnej banky Slovenska, podľa ktorej štát smeruje k vyšším deficitom. “Odvrátili sme sa od vyrovnaného rozpočtu, počnúc týmto rokom na ďalšie obdobie. SR sa silno vykoľajila a verejné financie sa vymkli z rúk vlády,” vyhlásil Heger.

Výbor má podľa neho svoj program a neoficiálne diskusie nie sú relevantné. “My sme zástupcovia občanov a všetky informácie majú zaznieť počas oficiálneho rokovania výboru. To nebolo, takže v tomto považujem konanie koaličných poslancov aj samotného ministra za zlyhanie, že nie je ochotný poskytnúť tieto informácie verejnosti,” dodal Heger.

Heger neskôr na sociálnej sieti napísal, že fakt, že koaliční poslanci už po druhý krát zablokovali finančný výbor, je z ich strany iba prejav arogancie moci. “Musíme si uvedomiť, že Slovensko sa definitívne odklonilo od cesty za vyrovnaným rozpočtom, čo potvrdzuje aj najnovšia prognóza Národnej banky Slovenska, ktorá hovorí, že deficit má budúci rok dosiahnuť 1,5% HDP a v roku 2021 dokonca 1,7% HDP.”

A keďže koaliční poslanci znefunkčňujú takto základný mechanizmus, ktorým môže opozícia kontrolovať ministra financií, neostáva im ako poslancom podľa jeho názoru nič iné, ako konfrontovať ministra Kamenického s realitou prostredníctvom médií.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali