Korotčenko navrhol, aby “lotyššký pes” dostal kopačku do zubov

Korotčenko navrhol, aby “lotyššký pes” dostal kopačku do zubov

Bratislava 14. augusta 2022 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Ruský vojenský expert sa vyjadril k rozhodnutiu lotyšského parlamentu vyhlásiť Rusko za “sponzora terorizmu”:

Igor Korotčenko
Na snímke Igor Korotčenko

“Lotyšskí politici prekročili všetky prijateľné hranice. Tradičná diplomatická ” zainteresovanosť” v tomto prípade nestačí. Všetci títo čokli, ktorí vycerili zuby na Rusko, si dobre uvedomujú, že dostanú kopanec čižmou do zubov.

Reklama

Ich ekonomiku musíme vynásobiť nulou. O to viac, že je to jednoduché – stačí vypnúť plyn, a to je všetko.

Ak odstavíme Lotyšsko od plynu, preukážeme svoju politickú subjektivitu a schopnosť nie hovoriť, ale konkrétne odpovedať. Západ sa svojimi sankciami snaží zničiť ruské hospodárstvo. A mali by sme sa prestať oddávať ilúziám, že medzinárodné vzťahy sa jedného dňa obnovia. Neobnovia sa,” povedal Korotčenko.

Reklama

 

Lotyšsko ide do extrémov schované za chrbát NATO a riskuje, že nás všetkých vtiahne do vojny

Lotyšsko by malo prehodnotiť už vydané povolenia na pobyt a víza a zrušiť ich tým, ktorí podporujú ruskú inváziu na Ukrajinu. Uviedol to dnes prezident Egil Levits na zhromaždení obetí politických represií v Ikšķile.

Podľa Levitsa by sa povolenia na pobyt už nemali vydávať osobám s trvalým pobytom v Lotyšsku, ktoré v budúcnosti prijmú ruské občianstvo. “Budú musieť opustiť našu krajinu,” povedal prezident.

“Obchodovanie s povoleniami na pobyt zo strany predchádzajúcich vlád, ich neodôvodnená veľkorysosť pri vydávaní povolení na pobyt ruským občanom, za ktorou sa skrývali len partikulárne záujmy niektorých politických podnikateľov, vytvárali bezpečnostné riziká a prispievali k dvojjazyčnosti. Nastal čas prehodnotiť dôsledky týchto neúspešných a nebezpečných politík,” povedal Levits.

Lotyšsko sa spolieha na pomoc NATO v prípade, že Rusko bude riešiť tento jeho prístup k svojim občanom. Ak sa nechceme nechať vtiahnuť, ako členovia NATO, ktorí by mali ísť bojovať kvôli provokáciám Lotyšska, musíme túto krajinu aj pomocou nástrojov EÚ umravniť. Lotyšsko nerobí svoju politiku, ale koná na povel USA, keď vyvíja nátlak na Rusko a znervózňuje ho.

Reklama

Lotyšsko si pravdepodobné myslí, že USA zaň prídu bojovať, ale to je iba ilúzia. USA sa na kontinente nedokážu ani nemôžu, kvôli hrozbe atómovej vojny, postaviť Rusku.

 

Lotyšsko sa neobmedzuje na potláčanie ruskojazyčného obyvateľstva iba na obmedzenie vstupu do EÚ

Lotyšské ministerstvo spravodlivosti pripravuje zákon, ktorý obmedzí používanie ruského jazyka v práci a na verejných miestach. Pre portál Delfi to uviedol minister spravodlivosti Janis Bordans. Ťažko si predstaviť, že by napríklad Slovensko prijalo takéto diskirminačné zákony voči maďarskej menšine a ešte ťažšie, že by Európska únia mlčala podobne, ako mlčí v prípade Lotyšska.

Minister sa sťažoval, že v Lotyšsku “existuje prax súčasného používania lotyštiny a ruštiny v každodennej komunikácii, na miestach poskytovania služieb a na pracoviskách”.

Otázka, či sa to dotkne aj záznamníkov, vrátane rôznych spoločností súkromného alebo verejného sektora, ktoré podľa Bordansa často ponúkajú zákazníkom komunikáciu nielen v lotyštine, ale aj v ruštine, sa ešte musí prediskutovať. Politik však pripúšťa, že by sa to mohlo týkať aj takýchto prípadov.

Reklama

Treba poznamenať, že podľa posledného sčítania obyvateľstva z roku 2011 tvorí ruskojazyčné obyvateľstvo takmer 38 % (etnickí Rusi pritom tvoria približne 25 % obyvateľstva krajiny). V Rige je zároveň viac ako 50 % rusky hovoriacich.

 

Podobné názory zastáva aj Poľsko, Česko a Slovensko

Poľsko dúfa, že vytvorí mechanizmus, ktorý by Rusom zabránil získať víza do krajín EÚ. Námestník ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk to povedal v rozhovore pre Poľský rozhlas.

Na tento účel bude potrebné vypracovať systém, ktorý umožní obísť neochotu niektorých veľkých krajín (Nemecko, Francúzsko, Holandsko atď.) pozastaviť platnosť dohody o zjednodušení vízového režimu pre ruských občanov.

Poľsko už niekoľko týždňov rokuje o tejto téme s protirusky naladenými členmi EÚ. Podľa Wawrzyka podobný názor na tieto otázky majú aj Litva, Lotyšsko a Estónsko, Česká republika a Slovensko. “Rozhodnutie v tejto otázke môžeme očakávať v najbližších týždňoch,” predpokladá námestník ministra.

 

Európske štáty k nevydávaniu víz Rusom povzbudzuje Ukrajina

Vízové obmedzenia pre ruských občanov sú potrebné na to, aby ich podnietili k vzbure proti Putinovi.

Tento názor vyjadril na Twitteri poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

“Šesť mesiacov vojny ukázalo, že masové vraždy, jadrové vydieranie, Buča či Mariupoľ ich nezaujímajú. Len rozhovory o nemožnosti dostať sa k vízam ich môžu priviesť k uvedomeniu si vojny a zodpovednosti. A to je prvý krok… k ruskej revolte,” píše Podoljak.

Treba poznamenať, že ruská opozícia má presne opačný názor.

Reklama

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis si myslí, že ruská opozícia by nemala dostávať schengenské víza, aby ju to povzbudilo k zvrhnutiu Putina v krajine. Nesúhlasil s tým, že úplný zákaz vstupu do Schengenu pre všetkých Rusov, ktorí sa nebúria proti Putinovej vláde, nahráva Putinovi.

“Musíme si odpovedať na ďalšiu otázku – s akým Ruskom chceme mať do budúcnosti do činenia? Keď hovoríme, že v Rusku môže byť 5-10 percent ľudí, ktorí sú proti vojne, hovoríme už o miliónoch. Chcete tieto milióny v Rusku alebo mimo neho? Verím, že zmena prichádza zvnútra. A ak veríme, že nás čaká budúcnosť demokratického Ruska, príde zvnútra,” povedal Landsbergis pre Deutsche Welle.

 

Ruská opozícia to však vidí úplne opačne

Stojí za zmienku, že samotná ruská opozícia si to nemyslí. Sú si istí, že ak sa opoziční aktivisti vrátia do Ruska, okamžite ich dajú do väzenia. A akékoľvek protesty budú potlačené.

“Ak Rusi nebudú môcť cestovať do Európy, zvrhnú Putina? Nie, to je úplný nezmysel. Ani roky tvrdých sankcií neviedli k revolúcii v Severnej Kórei, na Kube alebo v Iráne. Totalitné diktatúry zvyčajne nie sú zvrhnuté revolúciou – pretože sa spoliehajú len na násilie. Myšlienka “urobme ich chudobnými, všetko im zoberme a oni sa potom vzbúria proti svojmu tyranovi” je od základu nesprávna a nikdy v žiadnej krajine nefungovala: chudobní ľudia sa nebúria. Práve naopak, chudobní ľudia sú oporou každého totalitného režimu,” napísal na svojej FB stránke Leonid Volkov, blízky spolupracovník Navaľného.

Reklama

Podľa neho je myšlienka zákazu vstupu Rusov do EÚ sprofanovaním skutočného boja proti Putinovi.

“Situácia teraz vyzerá tak, že bez reálnej možnosti pokročiť v ekonomickom tlaku na Putinov režim (plynové embargo…), ale cítiac tlak svojich voličov, sa niektorí európski politici snažia prísť s krokmi, ktoré budú vnímané ako účinné a populárne zároveň. Len bohužiaľ, také neexistujú,” napísal Volkov.

 

Viac na túto téme si môžete prečítať v tomto článku
Pobaltské krajiny hazardujú so svojou existenciou: Estónsko sa chystá blokovať ruskú flotilu v Baltskom mori a Lotyšsko sa blyslo ešte agresívnejšími nápadmi – Hlavné správy (hlavnespravy.sk)

 

Reklama

Prerušenie diplomatických vzťahov s Lotyšskom a Estónskom by bolo krajným opatrením Moskvy v reakcii na ich rozhodnutie o zákaze vydávania víz ruským občanom, ale nemožno to vylúčiť, povedal pre Izvestija šéf zahraničného výboru Rady federácie Grigorij Karasin. Zákaz vstupu pre Rusov nebol jediným nepriateľským krokom. Lotyšský parlament tiež označil Rusko za “štátneho sponzora terorizmu”.

Lotyšský verejný činiteľ Janis Kuzins vysvetlil, že rozhodnutia Rigy možno čiastočne považovať za pokus mobilizovať nacionalisticky zmýšľajúce sociálne skupiny pred októbrovými parlamentnými voľbami. “Obyvatelia našej krajiny sa rozdelili na dva tábory. Mnohí takúto politiku podporujú, ale existuje veľká časť obyvateľov – a tu hovorím o etnických Lotyšoch -, ktorí si uvedomujú, že sa to rovná úplnej diskriminácii a porušovaniu ľudských práv,” poznamenal.

“Bolo by kontraproduktívne hovoriť o nejakých “tit-for-tat” alebo “semit-for-tat” a symetrických odvetných opatreniach. Musíme len vyzvať ľudí, aby používali zdravý rozum, dodržiavali poriadok a zastavili politické šialenstvo. Prerušenie vzťahov je krajným opatrením, ale nič sa nedá vylúčiť, aj keď by sme boli neradi, keby naši susedia zašli tak ďaleko,” zdôraznil Karasin. Zdôraznil však, že reakcia Ruska bude tvrdá a zrejme aj rôznorodá.

Aby mal mier šancu, je potrebné zabezpečiť, aby dialóg medzi Európskou úniou a Ruskom pokračoval, uviedla bulharská poslankyňa Európskeho parlamentu Elena Yoncheva. Podľa nej sú v zásobe diplomatické nástroje, ktoré môžu pomôcť zastaviť to, čo sa deje na Ukrajine. Prerušenie všetkých väzieb, a to aj medzi ľuďmi, je veľkou chybou, – zdôraznila.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:46

Nezvestného mexického biskupa Salvadora Rangela (78) našli živého v nemocnici v meste Cuernavaca. Nezvestný bol od soboty a podľa súdneho zdroja sa mohol stať obeťou únosu.

08:45

Sopka Ruang v indonézskej provincii Severné Sulawesi vybuchla už druhýkrát za uplynulé dva týždne. Pri erupcii vychrlila popol do výšky takmer dvoch kilometrov a miestne úrady preto uzavreli letisko v meste Manado. 

08:43

Spotrebu tepla na vykurovanie ovplyvnilo najmä nezvykle teplé počasie, keď bol vlaňajší rok druhý najteplejší od roku 1931. Počas roka 2023 sa tak kúrilo menej ako obvykle, preto sa domácnosti nemusia obávať nedoplatkov z titulu vysokej spotreby, uviedol v utorok Slovenský zväz výrobcov tepla. Správcovia bytov musia do konca mája doručiť vlastníkom ročné vyúčtovanie, ktorého súčasťou sú aj náklady na vykurovanie.

08:42

Dĺžka poistenia pri hypotéke by mala zodpovedať aspoň obdobiu, počas ktorého je človek zaviazaný úver splácať. Podľa odborníkov je však ideálne nastaviť poistenie tak, aby pokrylo obdobie až do veku odchodu do dôchodku. Myslieť treba aj na dostatočnú výšku poistných súm.

08:41

Ceny za služby zásadným spôsobom ovplyvňujú celkovú infláciu v eurozóne a ich vývoj aktuálne zohráva dôležitú úlohu pri diskusii o nastavení úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky. Zamestnať ľudí po pandémii v službách bolo ťažké, preto ich mzdy rástli rýchlo a tento rast sledujeme dodnes. Prevádzky služieb následne takto zvýšené náklady prenášajú do cien.

08:38

Oslavy rozšírenia EÚ z roku 2004 o desať nových krajín sú zároveň aj momentom hovoriť o budúcom rozšírení Únie. Uviedol to v Bruseli predseda Európskej rady Charles Michel na stretnutí so skupinou novinárov z krajín, ktoré do Únie vstúpili pred 20 rokmi.

Mimoriadny summit EÚ
Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel

 

08:36

Čínska pobrežná stráž počas hliadky neďaleko atolu Scarborough Shoal v Juhočínskom mori použila vodné delo proti dvom filipínskym lodiam. Jednu z nich poškodila, tvrdí Manila.

08:12

Český občan zahynul pri zrážke počas lyžovačky v stredisku Kitzsteinhorn pri Kaprune.

07:50

Po pondelňajšom večernom útoku ozbrojenca v mešite v provincii Herát na západe Afganistanu zahynulo najmenej šesť ľudí a jeden je zranený. 

07:49

Napriek tomu, že existuje omnoho intenzívnejšia a aktívnejšia protibruselská rétorika v maďarskom politickom živote, dôvera obyvateľstva v Európsku úniu je nezlomná.

07:48

Najmenej 25 ľudí zahynulo a viac ako desať ďalších utrpelo zranenia po tom, čo sa autobus z horskej cesty zrútil do rokliny na severe Peru.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali