Komentár: Mamičky z príspevku od štátu nevystačia, musia pracovať

Komentár: Mamičky z príspevku od štátu nevystačia, musia pracovať

Praha 1. marca 2018 (HSP/wave/Foto: TASR- Radovan Stoklasa)

 

Radio Wave Českého rozhlasu prináša komentár autorky Zuzany Fuksovej o tom, či dávať deti do predškolských zariadení alebo nech sú vychovávané v domácom prostredí, ak je to možné

Ilustračné foto

Fuksová reaguje na rozhovor s pedagógom Haldom, jedným z autorov petície proti novele školského zákona, ktorá by mala rodičom umožniť (nie nariadiť) umiestnenie detí od dvoch rokov do škôlky.

Reklama

“Je pozoruhodné, že bojovníci proti úprave, ktorá len rozširuje doterajšie možnosti, tankujú rodiny, ktoré by na pár hodín týždenne “odložili” dieťa do škôlky, zatiaľčo dojčenské ústavy, ktorých devastujúci vplyv na bábätko je nepopierateľný, ich nezaujímajú,” vyjadruje sa Fuksová. Podľa nej ide v tomto prípade o “zjavné obmedzenie slobody rodiny (hlavne ženy) rozhodovať o výchove svojich detí”.

Halda argumentuje “nepostrádateľnosťou maminej náruče a vône pre deti do 3 rokov” a vychádza zo svojich skúseností z praxe. Fuksová však namieta, že jeho tvrdenia nie sú podložené žiadnym výskumom. Podľa nej aj analýza Hebrejskej univerzity, ktorá spracovala výsledky 59 výskumných štúdií o vplyve predškolného vzdelávania na emočný a sociálny vývoj dieťaťa a nezistila žiadny významný rozdiel medzi deťmi v starostlivosti predškolského zariadenia a matky.

Reklama

O Haldovom tvrdení Fuksová hovorí ako o “doktríne maminej náruče” s tým, že “autori petície si pomáhajú akousi archetypálnou predstavou ženy-matky, ktorá nemá inej povinnosti než chovať dieťa na prsiach”. Podotýka, že o deti do troch rokov sa môže postarať aj otec či prarodičia. Matka totiž býva po čase unavená z neustálej starostlivosti.

Fuksová spomína tiež štúdiu realizovanú Výskumným ústavom práce a sociálnych vecí z roku 2014, podľa ktorej takmer polovica matiek by už v dobe, keď má dieťa už vyše dvoch rokov, chcela pracovať (24% príležitostne, 17% čiastočne a 5% na plný úväzok). “Neznamená to však, že do škôlky mrsknú dieťa ako do internátu, aby sa mohli “bavit”, ako predpokladá Halda, hádzajúc všetky matky na jednu hromadu,” dodáva.

Popudil ju hlavne Haldov predpoklad, že “matky, ktoré dali dieťa do škôlky pred oným mýtickým tretím rokom života, sú kariéristky”. Halda podľa nej “zabudol na to, že niektoré rodiny musia zvoliť skorší nástup do škôlky z finančných dôvodov, pretože s rodičovským príspevkom od štátu nevystačia a už počas materskej čiastočne pracujú aj popri starostlivosti o dieťa”. Takou je aj samotná Fuksová, ktorá poberá 7 600 Kč, čo je asi ¼ jej predchádzajúceho príjmu a nestačilo by jej to ani na nájom.

“Ak budem uvažovať o ďalšom dieťati, rada by som žila v krajine, kde nie sú matky, ktoré nechcú byť tri a viac rokov  zavreté doma a ohrozené chudobou i sociálnym vylúčením, stigmatizované,” píše Fuksová v závere svojho príspevku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali