Moskva 7. decembra 2014 (HSP/rianovosti/Foto:TASR)
Kofeín pomáha zabrániť tvorbe amyloidových plakov a neurofibrilárnych klbiek v mozgu – dvoch symptómov Alzheimerovej choroby
Občasná konzumácia kávy môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o 20 percent, toto uviedli na vedeckom sympóziu “Alzhemier 2014” zástupcovia Ústavu vedeckých informácií o káve (Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC).
Podľa správy zástupcov ISIC, z výsledkov výskumu ktorý trval štyri roky, vyplýva, že pitie 3 až 5 šálok kávy denne môže pomôcť telu brániť sa proti Alzheimerovej chorobe. Toto závažné ochorenie postihuje v priemere jedného z dvadsiatich ľudí nad 65 rokov. V Európe sa odhaduje, že počet ľudí vo veku nad 65 rokov vzrastie v najbližších rokoch z 15,4 percenta na 22,4 percent, pričom táto choroba sa pre Európanov stane vážnym problém.
Vedcom je jasné, že aj správna výživa zohráva dôležitú úlohu v udržiavaní ľudských kognitívnych funkcií. Jednou z možností sú správne potraviny, ktoré znižujú riziko vzniku demencie a medzi ne predovšetkým patrí stredomorská strava – ryby, čerstvé ovocie a zelenina, olivový olej a červené víno. Zástupcovia ISIC zdôrazňujú, že užitočné látky – polyfenoly prítomné v stredomorskej strave sa tiež nachádzajú v zrnkovej káve.
Kofeín v nápoji pomáha zabrániť tvorbe amyloidových plakov a neurofibrilárnych klbiek v mozgu – dvoch symptómov Alzheimerovej choroby. Okrem toho, kofeín a polyfenoly znižujú zápal a poškodenie mozgových buniek, najmä v hippocampe a kortexe.
jf