Klus pohorel. Kritika na seba nenechala dlho čakať: “Lúzer roka”. Zakročila prezidentka

❚❚

Bratislava 23. marca 2023 (HSP/Foto: TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 23. marca 2023 o 18:33 h.

“Aká krajina, taký odborník”, napísal ktosi pod príspevok Tomáša Zdechovského na Twitteri. Tomáš Zdechovský (od roku 2014 český europoslanec za KDU-ČSL) informoval o tom, že Martin Klus na výbore pre kontrolu rozpočtu EP nezískal ani jediný hlas na podporu kandidatúry za člena Európskeho dvora audítorov. Trafika padla. Možno. Eduard Heger dosiaľ nereagoval na otázky novinárov okolo Klusa

Klus a Naď
Martinovi Klusovi (vľavo) bude musieť stačiť potľapkanie po pleci od Jaroslava Naďa. Isté to však nie je.

O kandidatúre Klusa bude EP rozhodovať koncom marca, hlasovanie po vypočutí výborom by malo výsledok jasne predikovať. Pre Slovensko je to strašná hanba, Zdechovský píše, že niečo podobné ešte nezažil. Juraj Draxler to okomentoval: “Dvadsať poslancov hlasovalo proti. Bolo by to pochopiteľné, ak by Klus napríklad patril medzi veľkých kritikov európskych inštitúcií. Ale to ani zďaleka. Zúfalo sa snažil získať flek, na ktorom sa v hrubom zarába 25 tisíc eur mesačne. Jeden z najslávnejších slovenských plagiátorov pre to dokonca urobil politický obchod s Oľano na účet svojej domovskej SaS. Ale pre získanie tohto miesta treba vyzerať aspoň vzdialene odborne. Nepomohlo. Klus je taký neschopný, že nedokázal presvedčiť jediného europoslanca. Ale zato dokázal byť vo vláde OĽaNO dva a pol roka štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí. Asi nič viac už netreba povedať. (Teraz je tam ešte väčší… einstein. Stančík z OĽaNO.) Táto vláda je taká tragikomická, že to naozaj v histórii Slovenska nemá obdobu.”

.

Bolo to jasné už pri jeho nominácii. Klus si však trafiku vydupal a “zaslúžil”. Pred výborom svoju politickú nezávislosť obhajoval aj tým, že ho kritizuje strana, ktorej bol členom (SaS), a z ktorej vystúpil, lebo podporoval proukrajinskú vládu, z ktorej SaS odišla. Pri vypočúvaní padli aj slová “politická korupcia” a narážky na dobrú trafiku za podporu menšinovej vlády. Napriek bezprecedentne nesúhlasnému stanovisku môže byť Klus koncom marca zvolený. To by však otvorilo otázku politickej korupcie aj na pôde EP.

“Čo si myslel?” píše k tomu Ľuboš Blaha, “Že si zanadáva na Putina a to z neho urobí audítora? Toto nie je o politikárčení, toto je o totálnej neschopnosti celej tejto vlády – vrátane Sulíka, ktorý Klusa vyprodukoval, Matoviča, ktorý si ho kúpil, aj Hegera, ktorý ho nominoval.” Blaha má pravdu, okamžite po Klusovej nominácii sa ozývali hlasy, že je veľmi nevhodným kandidátom: “Spomeňte si, ako sme vyzývali Čaputovú, nech sa konečne ozve a uprace Hegera aj Klusa – a nič”, píše Blaha. “Toto ide aj na jej vrub. Táto vláda je jej plnou zodpovednosťou. Liberáli ukazujú, akí sú neschopní. OĽaNO, Demokrati, SaS, PS aj Sme rodina. Všetci strápnili Slovensko – rozdávajú trafiky svojim nímandom po celom Slovensku a mysleli si, že môžu rozdávať 20-tisícove trafiky aj v zahraničí. Doklusali.”

.

 

Prezidentka požiadala premiéra, aby vláda stiahla nomináciu Martina Klusa

Prezidentka SR Zuzana Čaputová požiadala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby vláda stiahla nomináciu poslanca Národnej rady SR Martina Klusa na kandidáta za člena Európskeho dvora audítorov (EDA). TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

“Na možné reputačné riziká pre Slovensko prezidentka upozornila premiéra vopred, hoci vláda na schválenie nominácie nepotrebovala prezidentkin súhlas,” uviedol Strižinec.

Heger potvrdil, že sa situáciou zaoberá. Avizoval, že k nej vo štvrtok podvečer vyjadrí.

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu v stredu (22. 3.) odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena EDA. Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.

.

 

Pčolinský: Nie je vhodné, aby sa Martin Klus uchádzal o pozíciu člena EDA

Nie je vhodné, aby sa poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Klus uchádzal o pozíciu člena Európskeho dvoru audítorov (EDA). Myslí si to podpredseda Sme rodina a parlamentu Peter Pčolinský. Dodal, že by bolo normálne, ak by dočasne poverený premiér Eduard Heger stiahol jeho nomináciu. “Nemal by to siliť,” skonštatoval.

“Myslím si, že to nie je práve najlepšia vizitka pre Slovensko, najmä ak nedostal žiaden hlas,” povedal Pčolinský novinárom po tom, ako Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu v stredu (22. 3.) odporučil plénu neschváliť Klusa za člena EDA.

“Považujem ho za slušného človeka, čiže trošku ma to aj ľudsky mrzí, že to takto dopadlo, ale myslím si, že si treba z toho zobrať ponaučenie. Minimálne tí, ktorí ho nominovali, by si mali zobrať ponaučenie,” doplnil poslanec.

Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali. O stiahnutie Klusovej nominácie požiadala vo štvrtok Hegera aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

.

 

Premiér: Klus by mal sám vyvodiť dôsledky z hlasovania vo výbore europarlamentu

Martin Klus by sa mal postaviť čelom k situácii, že poslanci Výboru Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu odmietli jeho kandidatúru za člena Európskeho dvora audítorov (EDA). Uviedol to dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger vo štvrtok po príchode na samit EÚ, informuje spravodajca TASR.
Heger zdôraznil, že Klus by mal vyvodiť dôsledky z toho, ako dopadlo stredajšie (22. 3.) hlasovanie vo výbore europarlamentu pre kontrolu rozpočtu, keď po jeho vypočutí hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.
“Hlasovanie hovorí jasne. Čísla rozhodli. Ja vždy preferujem ten prístup, že tí najlepší majú vyhrať. Takže treba, aby sa Klus postavil k tomu čelom,” uviedol premiér.
Na otázku, či jeho vláda už hľadá náhradníka za Klusa na pozíciu pre Slovensko v EDA, odpovedal, že vláda sa bude touto otázkou zaoberať po jeho návrate z dvojdňového samitu EÚ.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok požiadala Hegera, aby vláda stiahla nomináciu poslanca Národnej rady SR Martina Klusa na kandidáta za člena Európskeho dvora audítorov.

Heger po výzve zo strany prezidentky povedal, že už dal preveriť, aké kroky je potrebné urobiť, či vláda musí o tejto záležitosti rokovať, a sľúbil, že viac informácií poskytne vo štvrtok priamo z Bruselu.

 

Michal Šimečka: Hlasovanie o Martinovi Klusovi je zlou vizitkou pre poverenú vládu

Hlasovanie vo výbore Európskeho parlamentu (EP) v súvislosti s kandidatúrou Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov (EDA) je zlou vizitkou pre poverenú vládu, uviedol podpredseda EP a predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Tvrdí, že ak kandidát nedosahuje potrebnú odbornosť, treba nájsť niekoho iného. Odmieta Klusove vyjadrenia o manipulácii europoslancov.

“Predstava, že celý výbor nepodporil pána Klusa pre intervenciu niekoho zo slovenskej politiky, je absurdná. Vo výbore je zastúpených 16 členských krajín a osem rôznych frakcií. Nasilu donútiť takúto rôznorodú skupinu 23 členov EP, aby hlasovali ‘proti svojmu svedomiu’, je nepredstaviteľné,” vyhlásil Šimečka.

O diplomatických kvalitách Martina Klusa šéf progresívcov nepochybuje, no poukázal na jeho nulové skúsenosti s auditom, na ktoré opakovane upozorňovali aj členovia výboru.

“Mrzí ma, že včerajšie hlasovanie je zlou vizitkou pre slovenskú vládu a chápem aj ľudské sklamanie Martina Klusa. Konšpirácie a urážanie politikov z celej Európy však nie sú cestou, ako situáciu zlepšiť. Na Slovensku máme dostatok skúsených, vysoko kvalifikovaných audítorok či audítorov. Tí nám hanbu nespravia a europoslanci z celej Európy ich radi podporia,” dodal Šimečka.

Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu v stredu (22. 3.) odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena EDA. Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali