“Kiska je mementom, čo sa môže stať, ak vložíme slepú dôveru do neznámeho boháča,” tvrdí Eduard Chmelár. “Ale ja som mu tú pózu nikdy neveril”

“Kiska je mementom, čo sa môže stať, ak vložíme slepú dôveru do neznámeho boháča,” tvrdí Eduard Chmelár. “Ale ja som mu tú pózu nikdy neveril”

Bratislava 14. júna 2019 (HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Politický analytik Eduard Chmelár deň pred koncom mandátu prezidenta Kisku tvrdí, že od začiatku mu neveril jeho pózu filantropa

Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska

“Keď pred piatimi rokmi Andrej Kiska zvíťazil v prezidentských voľbách, slovenské médiá reagovali s podobnou eufóriou ako dnes. Titulky hlásali, že: Dobro zvíťazilo nad zlom – Slovensko urobilo veľký skok k vyspelej Európe – Slovenská demokracia ukázala obrovskú silu. Tá hŕstka z nás, ktorá sa skepticky pýtala, prečo, bola prehlušená oslavným huriavkom novodobých žabiek-demokratiek, ktoré medzitým začali kŕkať na inom rybníku.”

Reklama

Chmelár pripomína, že kým naše médiá považovali za „občianskeho kandidáta“ niekoho, kto sa nevyšvihol do svojej pozície vzopätím občianskej spoločnosti, ale kumuláciou finančných prostriedkov, svetové médiá reagovali na vzniknutú situáciu oveľa presnejšie: vyhral „obchodný magnát“ (BBC), milionár (ORF), bohatý podnikateľ (Le Monde)…

“Nie, občianska spoločnosť naozaj nezvíťazila, verejnosť na ňu v skutočnosti rezignovala. Už nežiadala demokratické riešenia, ale spasiteľa, netúžila po pravde, ale po ilúzii, ktorá oslňuje. Slovenská spoločnosť sa odvrátila od skutočnosti a vyčerpaná z vnútorných zápasov sa poddala príťažlivému klamu – kto v nej vzbudí ilúzie, ovládne ju. Pred piatimi rokmi som upozornil, že nič nás do týchto temných hlbín nestrháva rýchlejšie ako morálny gýč – pojem, ktorý do svetovej literatúry a filozofie vniesol český spisovateľ Milan Kundera.”

Reklama

Tento autor v v slávnom románe Neznesiteľná ľahkosť bytia definuje morálny gýč ako „kategorickú negáciu hovna“ – postoj, ktorý vyraďuje zo života všetko, čo narúša monopol nad ľudským svedomím – každý prejav individualizmu, každé pochybovanie či iróniu. “V ríši morálneho gýča vládne dojatie, ktoré vytláča z vedomia ľudí zmysel pre rozdielnosť, konečnosť a neprehľadnosť životných situácií jednotlivcov. Vládne tu diktatúra srdca. Tam, kde hovorí srdce, je neslušné, aby rozum niečo namietal. Prívrženec morálneho gýča nechce poznať otázku, na ktorú svojím postojom odpovedá. Odpovedá kategoricky a nepripúšťa historickú obmedzenosť, zakrýva nejednoznačnosť situácie, v ktorej musíme aplikovať naše hodnoty. Dnes sme svedkami renesancie tohto druhu politiky. Počúvame frázy o politike pre ľudí (akoby ju doteraz robili pre akváriové rybičky), počúvame nič nehovoriace marketingové heslá vydávajúce sa za sľuby. Nepochádzajú z vnútorného presvedčenia, nie sú odrazom štátnickej vízie a hodnotovej zrelosti ich nositeľa, ale produktom a výsledkom presne vypočítanej stratégie skúmajúcej ľudské túžby – ako to priznal aj vtedajší šéf volebného štábu Andreja Kisku.”

Takýmto spôsobom sa však podľa Eduarda Chmelára nemení spoločnosť, ale zneužívajú sa jej slabosti. “Môže tento morálny gýč nahradiť reálnu politiku? Nemôže. Tak ako nemôže moralizovanie nahradiť všeobecne záväzné pravidlá, ktoré v demokratickej spoločnosti umožňujú ľuďom racionálne riešiť vzniknuté situácie. Tak ako nemôžu deklarované hodnoty nahradiť efektívne inštitúcie, ktoré sú užitočné občanom pri riešení ich nepredvídaných situácií. Preto je morálny gýč veľkou hrozbou pre demokraciu, lebo paralyzuje schopnosť občanov budovať tieto inštitúcie a riešiť situácie, v ktorých sa ocitajú.”

Na Facebooku ďalej napísal, že dnes už veľa ľudí vie, v čom a prečo Kiska zlyhal, ale pred tými piatimi rokmi, v tej atmosfére masovej eufórie, mi pripadla mimoriadne nepopulárna a nevďačná úloha, na ktorú rezignovali inak hyperkritické médiá. Ja som totiž prezidentovi tú pózu filantropa nikdy neuveril, pretože moc peňazí nikdy nemôže suplovať poctivú občiansku angažovanosť, pretože žiadne skratky neexistujú, pretože morálny gýč nemôže nahradiť pravidlá demokratickej politiky. “Nádej totiž nespočíva v nových spasiteľoch, ale v tých nedokonalých ľuďoch, ktorí napokon vždy musia sami prejaviť vôľu ku konkrétnym zmenám. Keď nám totiž politik sľúbi, že tu bude pre ľudí, len tí vnímavejší z nás sa dovtípia, pre ktorých.”

Chmelár pripúšťa, že Kiska má stále veľa prívržencov, no z hľadiska výkonu jeho právomocí a konkrétnych výsledkov jeho politiky ho považuje za najslabšieho prezidenta v doterajšej histórii Slovenskej republiky. “Svojím spôsobom je mementom. Mementom, čo sa môže stať, ak vložíme slepú dôveru do neznámeho boháča, ktorý odštartoval drahú kampaň s lacným programom prvej dámy a nenaučil sa vystupovať na verejnosti lepšie ako treťotriedny ochotnícky herec, ktorý sa len málokedy vie intonačne trafiť do prejavu, ktorý mu napísali.”

“Bol neobyčajne lenivý, takmer polovicu týždňa trávil s rodinou, kvôli tomu neraz prijímal štátne návštevy doma na Spiši a napriek jeho okázalému rozdávaniu platu boli premrštené výdavky jeho kancelárie najvyššie spomedzi všetkých prezidentov. Ich veľkú časť zhltli platy funkcionárov (ktoré odmietol zverejniť) a lety do Popradu za manželkou (tie obhajoval tvrdením, že nie je súkromná osoba a prezidentom je stále, hoci keď prijal dalajlámu, hovoril zasa, že sa s ním stretol ako súkromná osoba). Mal jednoznačne najslabšiu bilanciu zahraničných ciest a kontaktov spomedzi všetkých prezidentov. Jeho aktivity na tomto poli sú neporovnateľné nielen s českým či rakúskym prezidentom, ale vysoko ho prevyšuje aj prezident dvojmiliónového Slovinska Borut Pahor, ktorého prijala britská kráľovná, španielsky kráľ či nemecká kancelárka, čo sa Andrejovi Kiskovi nepodarilo. Je jediným slovenským prezidentom, ktorého neprijali v Bielom dome, ale ani v Kremli či Pekingu. Kým prezidenti okolitých štátov robili v zahraničí veľké obchody, Andrej Kiska ekonomickú diplomaciu úplne zanedbal a jeho cesty sa ponášali skôr na výlety.”

Reklama

Pripomína aj to, že hoci neustále tvrdí, že vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej boli jeho najťažším dňom vo funkcii, pravdou je, že tento „najťažší deň“ prežíval na lyžovačke v rakúskych Alpách, ktorú vôbec neprerušil. A hoci jeho úlohou ako hlavy štátu bolo moderovať vzniknutý politický konflikt, Andrej Kiska sa okamžite stal hlavou opozície a od tej chvíle sa prestal hrať na to, že je prezidentom pre všetkých. Sklamaná z jeho konania však zostala napokon aj opozícia, pretože vo chvíli, keď mohol vyvolať predčasné voľby, zaradil spiatočku – už vtedy totiž plánoval založiť politickú stranu a urýchlenie pádu vlády Smeru nevyhovovalo jeho plánom.

“Štátne vyznamenania udeľoval svojim kamarátom a prívržencom a kedy sa mu zachcelo (nie v deň štátneho sviatku), tureckého diktátora Erdogana nazval priateľom, Turecko „ostrovom stability“ a Rusko „nepriateľom, počas prejavu ruského veľvyslanca pri výročí Karpatsko-duklianskej operácie demonštratívne odišiel a odvtedy ho vypískali na každých oslavách SNP. Azda najviac sa vo svojej funkcii vložil do agresívnej podpory zbrojenia, čím dovŕšil premenu Slovenskej republiky na militaristickú spoločnosť.”

Posledný rok vo funkcii prezidenta bol podľa Chmelára pre spoločnosť čistým trápením. Andrej Kiska rozoštval slovenskú spoločnosť tak ako žiaden z doterajších prezidentov. “Spôsobil obrovskú medzinárodnú blamáž, keď nazval Slovensko mafiánskym štátom – čo si nedovolil ani Michal Kováč v čase jeho najtuhšieho zápasu s mečiarizmom. Kiskovo správanie počas jeho daňových a pozemkových káuz bolo obzvlášť hanebné, lebo za takéto veci v zahraničí hlavy štátu odstupujú, on však ukázal, že sľuby o novej politickej kultúre boli prázdne reči. No a napokon začal ešte počas funkčného obdobia prezidenta budovať svoju vlastnú politickú stranu, čím pošpinil majestát tohto úradu. A v neposlednom rade je až nevkusné, ako tancuje na hrobe novinára a zneužíva jeho vraždu na vlastnú politickú kampaň. Už by s tým mal naozaj prestať.”

“Keď Andrej Kiska kandidoval za prezidenta republiky, len málo ľudí rozumelo tomu, prečo to robí. Po rozpačitom výkone jeho úradu opäť mnohí nerozumejú tomu, prečo zakladá politickú stranu, keď je jasné, že opozíciu neobohacuje, ale rozbíja. Navyše svojou aktívnou straníckou politikou dehonestuje úrad hlavy štátu. Každý je sám strojcom svojho šťastia, ale v tomto prípade je Andrej Kiska strojcom jediného fenoménu – vzostupu digitálnej oligarchie na Slovensku.”

Chmelár na záver dodal: “Zajtra sa ujme svojho úradu prvá prezidentka Slovenskej republiky. Hoci Andrej Kiska nezanechal nijaký odkaz, nijaký hmatateľný výsledok jeho činnosti, jeho duch z Prezidentského paláca neodchádza. Kontinuita je zreteľná predovšetkým v zahraničnej politike a súdnictve – dvoch najsilnejších právomociach hlavy štátu. Otvorene poviem, že ma to neteší. Zahraničná politika štátu by mala byť menej proamerickou a viac proeurópskou, menej dogmatickou a viac tvorivou. Činnosť prezidentky Čaputovej však v najbližších mesiacoch nebudem hodnotiť. Jednak si zaslúži tak ako každý ústavný činiteľ svojich tradičných 100 dní na to, aby ukázala svoje kvality a jednak nepotrebujem, aby si každý pologramotný chumaj vysvetľoval moje slová, že sa neviem zmieriť s porážkou. Na rozdiel od Štefana Harabina opakovane potvrdzujem, že rešpektujem jej voľbu a myslím, že aj on by sa mal ako sudca Najvyššieho súdu SR správať dôstojnejšie. Ak je, samozrejme, jeho cieľom ústavnosť, a nie rozvrat právneho systému.”

Reklama

 

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali