Kauzou platinových sít z čias Radičovej vlády sa opäť bude zaoberať prvostupňový súd. Stopy vraj vedú k Dzurindovej SDKÚ

Kauzou platinových sít z čias Radičovej vlády sa opäť bude zaoberať prvostupňový súd. Stopy vraj vedú k Dzurindovej SDKÚ

Bratislava 17. novembra 2019 (TASR/HSP/Foto:SITA-Ivan Fleischer)

 

Dlhoročnou súdnou kauzou podhodnoteného predaja tzv. platinových sít Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR, kde obžalovali bývalých nominantov SDKÚ v SŠHR – bývalého vedúceho úradníka rezerv Jána K., vedúceho služobného úradu rezerv Juraja L. a znalca Ondreja B., sa opäť bude zaoberať Okresný súd (OS) Bratislava I

Na snímke Mikuláš Dzurinda

OS pod vedením predsedu senátu v súčasnosti exsudcu Stanislava Dutka už v marci 2018 rozhodol, no nedávno odvolací Krajský súd (KS) Bratislave vec vrátil OS Bratislava I, aby ju znovu prejednal a rozhodol. “KS v Bratislave v trestnej veci obžalovaného J. L. a spol., pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom o odvolaní prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave, obžal. O. B. a poškodenej strany SŠHR proti rozsudku OS Bratislava I z 23. januára 2018 na neverejnom zasadnutí 24. októbra 2019 rozhodol uznesením tak, že zrušil napadnutý rozsudok v celom rozsahu. Vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol,” uviedol pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Reklama

Podľa neho senát odvolacieho súdu zistil, že napadnutý rozsudok trpí neúplnosťou skutkových zistení. Pritom sa súd prvého stupňa nevyrovnal so všetkými okolnosťami významnými pre rozhodnutie, bolo porušené ustanovenie Trestného zákona a rozhodnutie o uplatnenom nároku poškodeného na náhradu škody je v rozpore so zákonom. “Úlohou OS Bratislava I bude opätovne vykonať dôkazy a vyhodnotiť ich zákonným spôsobom. V prípade zistenia splnenia zákonných podmienok na vykonanie spoločného konania a spojiť trestnú vec obžalovaného J. K. na spoločné konanie s trestnou vecou obžalovaných J. L. a O. B. a rozhodnúť v intenciách naznačených odvolacím súdom,” konkretizoval hovorca.

OS Bratislava I 23. marca 2018 odsúdil Ondreja B. na trest odňatia slobody v dĺžke trvania desať rokov. Obžalovaného Juraja L., naopak, spod obžaloby oslobodil. O poslednom z trojice obžalovaných, Jánovi K., súd nerozhodoval, pretože jeho prípad vylúčil na samostatné konanie z dôvodu jeho dlhodobej práceneschopnosti. Súd nemal ani najmenšiu pochybnosť, že obžalovaný Ondrej B. sa dopustil skutku. Tento mal oceniť sitá na sumu 81.720 eur. Pritom ich reálna trhová hodnota bola približne 2,8 milióna eur. Štát tak pri predaji platinových sít mal prísť zhruba o 2,2 milióna eur.

Reklama

Pri Jurajovi L. však bola podľa súdu situácia komplikovanejšia. Čo sa týka preukázania, že obžalovaný bol osobou, ktorá je zodpovedná za skutok, senát zhodne dospel k záveru, že tomu tak nie je. Hoci obžalovaný mohol vedieť, že sa deje “niečo nekalé”, nie je preukázané bez akejkoľvek pochybnosti, že sa mal skutku dopustiť. Podľa súdu však boli za predaj podhodnotenej platiny zodpovední aj ďalší ľudia, ktorí však obvinení neboli.

Predaj platinových sitiek označil v roku 2011 Robert Fico ako kauzu SDKÚ spájanú s bývalým ministrom Dzurindovej vlády Ľudovítom Černákom. Černákov vzdialený príbuzný Michal Hudoba kúpil cez svoju firmu Heneken od SŠHR platinové sitká za 670-tisíc eur. Firma Heneken sídlila na rovnakej adrese ako Černákov Sitno Holding.

Cena, za ktorú Heneken sitká ďalej predal záhadnému anglickému kupcovi, nie je dodnes známa. Pochybný bol aj samotný priebeh tendra. Inzerát o predaji platinových sitiek bol zverejnený iba na webovej stránke Správy štátnych hmotných rezerv a aukcia bola obmedzená iba na 20 minút.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

06:44

Sociálna sieť X sa odvolá proti austrálskemu súdnemu príkazu, ktorý ju núti stiahnuť videá z minulotýždňového útoku v kostole v Sydney, oznámil majiteľ platformy Elon Musk.

Elon Musk
Na snímke generálny riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk

 

06:42

Izrael kritizuje správu o neutralite Agentúry OSN pre palestínskych utečencov. Tá prišla s informáciami, že Tel Aviv nikdy nevyjadril obavy zo zamestnancov UNRWA, ktorých zoznam dostáva každoročne od roku 2011. 

06:40

Kanadskí hasiči od začiatku tohto týždňa bojujú s niekoľkými lesnými požiarmi na západe krajiny. Táto oblasť čelí extrémnemu suchu a minulý rok zažila najhoršiu požiarovú sezónu v histórii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali