Katolíci v Latinskej Amerike sú nadšení zo zvolenia Argentínčana za pápeža

Katolíci v Latinskej Amerike sú nadšení zo zvolenia Argentínčana za pápeža

Buenos Aires 14. marca (TASR) – Správa o tom, že novým pápežom sa stal argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio, ktorý po zvolení prijal meno František, vyvolala v Latinskej Amerike obrovskú radosť i slzy dojatia.

Po oznámení správy vodiči v argentínskej metropole Buenos Aires vytrubovali klaksónmi a televízni moderátori neskrývali nadšenie, keď divákom oznamovali, že pápežom sa stal Argentínčan, píše agentúra AP.

Veriaci sa potom zhromaždili v metropolitnej katedrále, aby sa bohoslužbou poďakovali za nového pápeža. Kňazi sa médiám zverili, že v chráme nevideli toľko ľudí už desiatky rokov. Pred chrámom stovky veriacich skandovali "Francisco! Francisco!", mávali argentínskymi a vatikánskymi vlajkami a v rukách držali plagáty s Pannou Máriou z Lujanu, patrónkou Argentíny.

Reklama

"Som stará, ťažko sa mi chodí, ale dnes som prišla," povedala agentúre AP 85-ročná Nelida Bedinová. "Ako katolíčka a Argentínčanka sa chcem Bohu poďakovať za to, že mi doprial toľko života, aby som mohla byť svedkom tejto udalosti," dodala.

"Je to obrovský dar pre Latinskú Ameriku. Čakali sme 20 storočí. To čakanie stálo za to," uviedol františkánsky mních José Antonio Cruz, správca kostola sv. Františka Assiského v portorickom meste San Juan. "Každý, od Kanady po Patagóniu, sa musí cítiť požehnaný," dodal.

Reklama

Guillermo Marco, bývalý hovorca kardinála Jorgeho Maria Bergoglia, ktorý sa stal pápežom ako prvý príslušník jezuitskej rehole v dejinách, pre argentínsku televíznu stanicu TN uviedol, že pápež František má obrovské skúsenosti v oblasti pastorácie a veľkú pokoru. "Mohli by ste na prstoch zrátať prípady, keď použil auto so šoférom. Aj ako kardinál žil svojím obvyklým spôsobom života," dodal Marco. Nový pápež je známy tým, že v Argentíne cestoval metrom a ako arcibiskup sa veľmi často stretával s chudobnými.

Biskup Eugenio Lira, generálny tajomník mexickej biskupskej konferencie, uviedol, že "František bude pápežom, ktorý bude národom Latinskej Ameriky veľmi blízko. Veľmi dobre pozná problémy regiónu".

Soledad Loaezová, profesorka politológie na Colegio de Mexico, kde sa zaoberá problematikou cirkvi, uviedla, že voľba kardinála Jorgeho Maria Bergoglia bola logická, keďže Latinská Amerika je oblasťou s najvyšším počtom katolíkov, kde však súčasne zaznamenávajú prírastok evenjelikálne cirkvi. "Takže môže ísť aj o pokus zastaviť pokles počtu katolíkov," tvrdí Loaezová. Vzhľadom na krízu v Európe a Severnej Amerike zostali kardinálom na výber len dva regióny: Afrika a Latinská Amerika, uviedla.

Kubánsky kňaz Gregorio Alvárez v reakcii na voľbu nového pápeža uviedol, že Františkove skúsenosti z minulosť by mohli spôsobiť, že cirkev pod jeho vedením sa viac zameria "na neduhy postihujúce ľudstvo" a menej na interné záležitosti cirkvi.

"Dúfam, že cirkev sa bude bližšie zaoberať problémami jednotlivca, a nielen problémami cirkvi," povedal Alvárez. To, že nový pápež pochádza z Latinskej Ameriky, je pre neho výhodou. "Chápe problémy chudoby, násilia, manipulácie más," povedal Alvárez. "Odtiaľ pramenia jeho skúsenosti…Je jedným z nás," dodal havanský kňaz.

Reklama

Dokonca aj argentínska prezidentka Cristina Kirchnerová, ktorá kedysi odmietavý postoj kardinála Bergoglia k právu na interrupciu a k homosexualite porovnala so stredovekom a inkvizíciou, svojmu niekdajšiemu oponentovi zablahoželala k zvoleniu za pápeža.

Latinská Amerika je povestná obrovskou priepasťou medzi chudobnými a bohatými a podľa Marvina Cruza, veriaceho z honduraskej Tegucigalpy, hlavnou výzvou pre nového pápeža bude bojovať proti ekonomickej nerovnosti. "To, že je jezuita, mu pomôže zvládnuť to," domnieva sa. Cruz okrem toho vyjadril nádej, že nový pápež vyzve tých ľudí, ktorí prešli k protestantským denomináciám alebo sú bez viery, aby sa "vrátili do lona cirkvi".

Podľa portorického kňaza, monsignora Josého Cummingsa nový pápež pôsobil dojmom prostého a pokorného muža, ktorý urobil veľa dobrého v oblasti charity. "Určite bude venovať osobitnú pozornosť ľuďom a ľudia sú cirkev," zdôraznil.

Od nového pápeža si veľa sľubuje aj hlava katolíckej cirkvi vo Venezuele Diego Padrón, podľa ktorého by "celá Latinská Amerika mala pokľaknúť a vzdať Bohu vďaku za tento mimoriadny dar". Som presvedčený o tom, že tento pápež urobí veľké zmeny, vyhlásil Padrón a pripomenul, že tým, že nový pápež v prvom príhovore po zvolení prosil veriacich o modlitby za seba, preukázal veľkú pokoru, čo súčasne svedčí aj o veľkej zmene.

Pre mnohých nemajetných v Argentíne je zvolenia kardinála Bergoglia za pápeža už teraz prínosom: napr. pouličný predavač Juan Carlos Alarcón krátko po oznámení výsledku konkláve prišiel pred katedrálu Buenos Aires, aby tam predával argentínske zástavy. "Využívam historickú chvíľu na to, aby som nachoval svoju rodinu," vysvetlil.

Reklama

Časť katolíkov Latinskej Ameriky napriek tomu pociťuje istú ľútosť, že konkláve nezvolilo favorizovaného brazílskeho kardinála Pedra Odila Scherera. Jeho brat Bruno však pre AP povedal: "Myslím, že Odilo je šťastný. Teraz sa musí cítiť oslobodený". "Vzhľadom na jeho vek – je ešte vcelku mladý, by nechcel stratiť svoju slobodu, cestovať, fotografovať, robiť si svoje veci…," uviedol Bruno Scherer na margo nezvolenia jeho brata, 63-ročného arcibiskupa zo Sao Paola Odila Pedra Scherera.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali