“Už nemôžeme akceptovať, že obťažovanie v kuchyni je bežnou praxou,” vraví Mary Scherpeová, ktorá hovorí aj o obťažovaní žien aj zo strany zákazníka-hosťa. Ale zameriava sa hlavne na kuchyňu, kde podľa nej muži často slovne nevhodne okomentujú výzor či konanie ženy.
“Po prvé, potrebujeme viac žien na vedúcich pozíciách,” navrhuje s tým, že “potom v kuchyniach dochádza k citlivejšiemu riešeniu sťažností” a ženy prestanú byť zaznávané a podceňované mužmi, ktorí si potom nedovolia narážky sexuálneho charakteru voči ženám.
Niekedy však nemusí ísť o obťažovanie, ale len o kompliment zo strany muža, no Scherpeová oponuje: “Osobne nepoznám žiadneho človeka, ktorý nedokáže rozlíšiť medzi obťažovaním a vážnym komplimentom.”
“Myslím, že je nevyhnutné vytvoriť atmosféru, v ktorej obťažovaní a diskriminovaní môžu hovoriť o tom otvorene – bez toho, aby boli obvinení z klamstva, že si nesprávne vyložili situáciu alebo aby nakoniec boli na vine oni sami. Musí existovať ochota počúvať týchto ľudí a uznávať ich skúsenosti,” navrhuje Scherpeová.
Ďalší z návrhov, ktoré Scherpeová spomína, sú stále populárnejšie modely otvorených kuchýň. Každý návštevník reštaurácie do nich vidí, čo má dopad na správanie kuchárov.