Kameň nárekov zahraničných Slovákov

Kameň nárekov zahraničných Slovákov

Bratislava 2. júla 2021 (HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)

 

Blíži sa 5. júl, ktorý bol uzákonený aj ako pamätný deň Slovenskej republiky – Deň zahraničných Slovákov od roku 2021 Deň Slovákov žijúcich v zahraničí. V ten istý deň v roku 2000 bol v Petržalke v sade Janka Kráľa dočasne položený základný kameň budúceho pamätníka slovenského vysťahovalectva a zahraničných Slovákov, posvätený zástupcami katolíckej a evanjelickej cirkvi na Slovensku

Janko Kráľ, socha
V sade Janka Kráľa

Už 21 rokov prichádzajú v tento deň Slováci zo zahraničia i z domova, aby sa poklonili a vzdali úctu viac ako miliónu Slovákov, ktorí boli nútení opustiť rodnú vlasť hľadať prácu a uplatnenie v cudzom svete. Mnohí tam zložili svoje kosti a ich potomkovia, dnes občania iných štátov, už len s nostalgiou spomínajú na vlasť svojich predkov. Slovenský národ nie je jediným, ktorého príslušníci emigrovali do zahraničia.

Reklama

V materských štátoch im venujú permanentnú pozornosť a starostlivosť. V štátnej politike týchto štátov dominuje snaha o zachovanie svojich diaspór, udržanie vzájomných väzieb, rozvoj vzájomných vzťahov a spolupráce. K najvýznamnejším prejavom tejto politiky je budovanie a existencia národných pamätníkov vysťahovalectva – migrácie. Takéto pamätníky jestvujú v 28 štátoch celého sveta, v Slovenskej republike ešte stále nie.

Slovenská republiky sa vo svojom ústavnom zákone síce zaväzuje podporovať národné povedomie a kultúrnu identitu Slovákov žijúcich v zahraničí, ale v praxi majú, často len verbálny charakter. Napokon boli to práve oni, ktorí sa v minulosti veľkou mierou pričinili o  národnú obrodu  a  vznik prvého spoločného štátu Slovákov a Čechov, boli to práve oni ktorí sa aktívne zúčastnili  protifašistického odboja v zahraničí, boli to oni ktorí sa trvalo usilovali a prinášali nemalé obete pre vznik  samostatnej slovenskej štátnosť a sú to oni, ktorí  si dodnes zachovávajú vrúcny vzťah k svojej vlasti a vlasti svojich predkov.

Reklama

Ich hospodársky prínos pre Slovenskú republiku predstavujú podľa údajov Svetovej banky remitencie, teda peniaze, ktoré emigranti posielajú rodinám domov. Ide príjem vo veľkosti asi 2 % HDP, teda okolo 2 miliardy eur ročne. Na druhej strane Slovenská republiky im poskytuje štátnu pomoc vo forme dotácii, ktoré sa pohybujú okolo 1 milióna eur ročne. Ide o zjavný nepomer, najmä keď porovnáme štátnu podporu  národnostných menšín v Slovenskej republike s podporou slovenskej diaspóry vo svete.

Na položenie základného kameňa v Petržalskom sade štát neprispel ani centom, kameň 4, 5 tonový mramor z Tardošských lomov je darom Slovákov z Maďarska a iniciátora zo Slovenska „odmenil“ vtedajší minister kultúry M. Kňažko odvolaním z funkcie riaditeľa Domu zahraničných Slovákov v Bratislave. Peripetie okolo realizácie pamätníka majú 21 ročnú históriu spojenú s neochotou a výhovorkami štátnych úradníkov a štátnych organizácii. Vláda Slovenskej republiky dokonca v roku 2008 prijala svoje uznesenie o realizácii pamätníka s termínmi a vykonávateľmi, ale všetko ostalo len na papieri.

O neúspechoch štátnej politiky vo vzťahu k slovenskej diaspóre vo svete svedčí nasledujúce porovnanie. V roku 1993 sme evidovali 2,65 milióna Slovákov žijúcich v zahraničí, v roku 2021 už len 1,2 milióna, výsledky štátnej podpory sa stali čiernou dierou štátneho rozpočtu a investor štátnym babrákom.

Opäť sa teda blíži sa ten deň, keď si účastníci pietneho stretnutia pri pamätnom základnom kameni v petržalskom sade zase len, zaspievajú, zatancujú, vzájomne si polichotia a niektorí nad krivdou biednych slzu vyronia. Židovská diaspóra má svoj Múr nárekov v Jeruzaleme, tá slovenská má Kameň nárekov v Bratislave. Taká je slovenská skutočnosť i veľká hanba.

Claude Baláž, bývalý splnomocnenec vlády pre zahraničných Slovákov

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali