Kam budú smerovať karavány novej Hodvábnej cesty?

Kam budú smerovať karavány novej Hodvábnej cesty?

Taškent 19. augusta 2016 (HSP/Foto:YouTube)

 

Krajiny Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO) ponúkajú ambiciózny plán rozvoja potenciálu Euroázijského kontinentu. V lete tohto roka do SCO vstúpili India a Pakistan. Stalo sa tak na júnovom summite organizácie v Taškente.

„Ak si vezmeme do úvahy prijatie nových členov SCO, táto organizácia „obsadí“ viac ako 65 percent územia Eurázie, 45 percent svetovej populácie a viac ako 19 percent celosvetového HDP,“ zdôraznil prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev na tlačovej konferencii.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin je presvedčený, že integrácia EAEU a EPHC môže byť predohrou k formovaniu veľkého eurázijského partnerstva. „Je nutné budovať na území SCO výrobné reťazce a rozvíjať spoločnú dopravnú infraštruktúru. Záujem o spoluprácu s krajinami SCO prejavili aj členské krajiny ASEAN,“ podčiarkol.

Rozhodnutie o pridelení úverov čínskych bánk na výstavbu vysokorýchlostnej železničnej trate Moskva – Kazaň prepája čínsky Ekonomický pás Hodvábnej cesty na priestor Eurázijskej únie. Týmto sa vytvárajú nové reality s vlastnými rizikami.

Reklama

Moskva – Kazaň – je kľúčovým segmentom budúcej vysokorýchlostnej železničnej magistrále do Pekingu, celkové náklady na výstavbu ktorej dosiahnu asi 100 miliárd USD. Pozemný pás Hodvábnej cesty pretne a prepojí územie Kazachstanu, Ruska a Bieloruska. Tento koridor zohrá prioritnú úlohu v presmerovaní časti nákladnej dopravy medzi Čínou a Európou.

Prijaté rozhodnutia spôsobia dlhodobé následky v eurázijskej integrácii. Predovšetkým je to príliv investícií do súvisiacich odvetví. Napríklad, zriadenie logistických centier na hranici medzi Bieloruskom a Poľskom, vybudovanie bielorusko-čínskeho priemyselnom parku „Veľký kameň“ neďaleko Minska, investície do dopravnej infraštruktúry Kazachstanu (Projekt „Nurly žol“) a rozvoja finančného centra „Astana“.

Na summite krajín Šanghajskej organizácie spolupráce Nursultan Nazarbajev predostrel ambiciózny návrh – vytvorenie Euroázijského tranzitného a dopravného uzla, ktorý bude združovať  členské štáty a pozorovateľov SCO. Všetky tieto projekty sú teraz previazané s vysokorýchlostnou magistrálou. V podstate je to modernizáciu jadra infraštruktúry EAEU. Strategický výsledok – zefektívnenie dopravného prepojenia Euroázijskej únie čo posilní jej politickú stabilitu v meniacich sa podmienkach na svetových trhoch a silnejúcej bezpečnostnej hrozby z Juhu.

Vzťahy krajín EAEU a Číny poskytujú nielen veľké príležitosti, ale sú spojené aj s rizikami. Čínske pôžičky sú väčšinou účelové, podmieňujúce zapojenie čínskych firiem a pracovných síl. Okrem toho je tu otázka všeobecného uplatňovania čínskych technických noriem.

Rusko-čínske vzťahy napriek početným prekážkam, už v podstate vystupujú v úlohe „magnetu“, sústreďujúceho rozsiahle euroázijské integračné zoskupenie, ktoré pojíma EAEU, ODKB, SCO s prístupom ku krajinám ASEAN. Prepojenie EAEU a Hodvábnej cesty rieši strategickú úlohu vzniku priaznivého pohraničného pásma s prístupom k západnej (Bielorusko) a východnej (Kazachstan) bráne eurázijskej integrácie. Najsľubnejším sa javí prehlbovanie spolupráce čínskym smerom. Naviac, záujem o ekonomickú konvergenciu s Čínou združuje všetky krajiny EAEU.

Reklama

Eurázijská ekonomická komisia predpovedá podpísanie komplexnej dohody o konjugácii Ekonomického pásu Hodvábnej cesty a EAEU v priebehu dvoch rokov. Listina bude obsahovať dve časti – dohodu o hospodárskej a obchodnej spolupráci a „cestovnú mapu“ pre konkrétne projekty.

Avšak, pominú desaťročia a myslím si, že nastane renesancia Európy. Teraz sa EÚ nachádza v stave postmoderny, hľadá si vlastnú cestu zjednotenia so Spojenými štátmi na platforme univerzálnych liberálnych hodnôt. Možno, že po dvoch generáciách sa Európa viac zameria na seba. Vtedy sa myšlienka „Vladivostok – Lisabon“ znovu obnoví.

Zdroj: souzveche.ru

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali