Kaliňák: Zákrok pri Veľkom Mederi bol jednoznačne opodstatnený

Kaliňák: Zákrok pri Veľkom Mederi bol jednoznačne opodstatnený

Bratislava 11. mája 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Minister Robert Kaliňák pripustil aj kontroly na hraniciach

Zákrok colníkov pri Veľkom Mederi, pri ktorom utrpela strelné poranenie žena zo Sýrie, hodnotí minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na základe doterajších informácií ako jednoznačne opodstatnený a vzhľadom na situáciu primeraný. Povedal to dnes novinárom s tým, že sú štandardné policajné postupy, keď ozbrojené zložky majú právo použiť aj služobnú zbraň, ak vozidlo odmietne poslúchnuť ich príkazy.

Reklama
Na snímke minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD)
Na snímke minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD)

“Nemôžeme vedieť, čo sa v aute nachádza a auto môže tiež ohroziť nevinných civilistov. Riziko zranenia pri týchto zákrokoch je vždy obrovské, našťastie, ak urobíme pomer medzi počtom týchto zastavovacích strelieb a počtom zranení, je ten pomer priaznivý,” povedal Kaliňák. Podľa jeho slov každý vie, že ak neuposlúchne výzvu ozbrojenej zložky štátu, bude nasledovať krok, ktorý vyzerá tak ako pri Veľkom Mederi.

“Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru obvinil pre trestný čin prevádzačstva šesť osôb a jednu z nich aj pre trestný čin útok na verejného činiteľa,” uviedol pre TASR Martin Wäldl, hovorca policajného prezídia.

Reklama

Doplnil, že jedna osoba sa nachádza v nemocnici v Dunajskej Strede, dve maloleté osoby sú v detskom domove v Medzilaborciach a osem osôb je v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove.

Žena zo Sýrie utrpela zranenie v noci na 9. mája. Absolvovala operáciu a je v stabilizovanom stave. Podľa medializovaných informácií colníci pri obci Veľký Meder zadržali štyri autá s migrantmi, ktoré prišli z Maďarska. Jedno z vozidiel údajne odmietalo zastaviť a po následnej streľbe bola postrelená jedna z migrantiek.

Zadržané osoby odovzdali Národnej jednotke boja proti nelegálnej migrácii. Podľa Finančnej správy prevádzači na autách počas nočného zásahu pri Veľkom Mederi colníkov ohrozili. “Vodič jedného neuposlúchol, a to ani po varovnom výstrele. Motorové vozidlo zastavilo až po tom, ako mu colníci prestrelili pneumatiky,” uviedla hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Podľa jej slov v pondelok v noci colníci zastavovali a kontrolovali autá pri obci Medveďov. Približne pol hodinu po polnoci tadiaľ prechádzali štyri motorové vozidlá, v smere od štátnej hranice s Maďarskom. Autá išli tesne za sebou asi desať kilometrov. Pred vjazdom do obce Veľký Meder ich hliadka vyzvala na zastavenie.

Traja vodiči výzvu poslúchli a colníci zistili, že autá sú plné pravdepodobne nelegálnych migrantov. “Štvrté motorové vozidlo výzvu neuposlúchlo a prudkým manévrom sa snažilo ujsť. Šofér svojím konaním ohrozil troch colníkov. Prevádzača sa snažili zastaviť najskôr varovnými výstrelmi. Keď ani po tom nezastavil, colník opakovane vystrelil. Auto následne zastavila po približne 400 metroch policajná hliadka. Malo prestrelené zadné pneumatiky, pričom došlo k zraneniu jedného cestujúceho. Zranenú osobu ošetrila rýchla zdravotná pomoc,” dodala Macíková.

Reklama

Na margo situácie s utečencami dnes Kaliňák uviedol, že posledné týždne sa začína situácia prebúdzať. “Čísla sú približne také ako vlani. Budeme robiť potrebné opatrenia,” uviedol minister a pripustil aj kontroly na hraniciach.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali