Juraj H. v utorok vyhlásil, že je vinný zo zabitia Filipínca Henryho Acordu. Súd rozhodol o výške trestu. Kovačič Hanzelová predostrela ďalšie súvislosti

Juraj H. v utorok vyhlásil, že je vinný zo zabitia Filipínca Henryho Acordu. Súd rozhodol o výške trestu. Kovačič Hanzelová predostrela ďalšie súvislosti

Bratislava 14. mája 2019 (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Juraj H., obžalovaný zo zabitia Filipínca Henryho Acordu, v utorok pred senátom Okresného súdu Bratislava I pristúpil k vyhláseniu o vine, teda priznal sa k vine. V v utorok ho senát Okresného súdu Bratislava I odsúdil na šesťročný trest odňatia slobody nepodmienečne

Na snímke obvinený Juraj H.

Zároveň sa obžalovaný má po prepustení podrobiť ochrannému protialkoholickému liečeniu. Podľa predsedu senátu sa súd stotožnil so znaleckým posudkom, podľa ktorého obžalovaný spáchal skutok v stave zníženej príčetnosti.

Reklama

Obžalovaný Juraj H., bol stíhaný väzobne a v utorok ho eskortovali príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. “Som vinný,” povedal v preplnenej súdnej sieni obžalovaný, ktorý zároveň odpovedal na zákonné otázky predsedu senátu.

Na utorkové pojednávanie boli predvolaní ďalší svedkovia, ale aj znalci a lekári. Senát teda po jeho vyhlásení už nemal dôvod ich vypočuť. Súd už len prečítal psychologické vyšetrenia obžalovaného, s čím súhlasila obhajoba, ako aj prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Reklama

Podľa posudkov býval Juraj H. často zmätený, vzdelanostne bol ekonomicky zdatný, často videl východisko redukovať emócie, menej bol prísny, za istých okolností mohol podliehať výkyvu nálad, mal obavy zo zlyhania pri strate kontroly, pritom však nebola agresivita u neho preukázaná za dominantnú.

Naposledy, koncom marca senát okrem iných vypočul jedného z lekárov k zdravotnému stavu poškodeného. Pacienta osobne nevidel, hodnotil jeho CT vyšetrenie, ktoré odhalilo aneuryzmu mozgovej tepny. “V bežnej praxi sa vyskytuje u jedného až troch percent bežnej populácie v dospelosti,” ozrejmil súdu s tým, že v prípade jej prasknutia môžu byť následky rôzne, a to od bolestí hlavy až po smrť. Myslí si, že aneuryzma vznikla už pred útokom.

Pred súdom vypovedal aj jeden z policajtov, ktorý mal v čase incidentu službu. Súdu ozrejmil, že na Obchodnej ulici v Bratislave spozorovali skupinu kričiacich ľudí, jedna osoba ležala na zemi. Situáciu preverili. “Najviac sme sa bavili s dvoma cudzincami, od ktorých sme sa dozvedeli, že chalan na zemi bol napadnutý, kopnutý do hlavy. Páchateľ sa v podstate priznal, podrobnosti si už nepamätám. Vravel niečo také, že poškodený je pasák, on len bránil ženy. Nepamätám si, či bola u obžalovanému vykonaná dychová skúška. Bezpečnostnú prehliadku sme vykonali, našiel sa pri nej boxer, myslím, že vo vrecku,” povedal.

Prvé pojednávanie sa v tejto veci začalo koncom januára tohto roka. Dohodu o vine a treste vtedy odmietli uzatvoriť prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave aj obžalovaný a jeho obhajca. “Nepopieram skutok, ktorý sa stal, ale nesúhlasím s právnou kvalifikáciou,” povedal obvinený. Vypovedal, že v podvečer incidentu mali firemnú akciu, na ktorej vypil niekoľko pív s kolegami a nadriadenými. Z hotela, kde sa akcia konala, išiel neskôr do mesta, kde si chcel dať “ešte zopár pív”. Priznal, že v minulosti navštevoval psychiatričku a užíval lieky na upokojenie. Aj to, že okrem pív si dal liek Paretin a pred odchodom na akciu užil dva razy Lexaurin.

Acordu podľa svojich slov napadol preto, lebo si myslel, že chce ubližovať ženám, s ktorými bol. Svoj čin oľutoval, tvrdí, že na konflikt má útržkovité spomienky. Priznal tiež, že do mesta nosieval boxer. Nikdy ho však údajne v minulosti nepoužil a mal ho ako talizman aj v deň incidentu.

Reklama

Dvadsaťosemročný Juraj H. z okresu Dunajská Streda mal 26. mája minulého roka nadránom približne o 4.45 h napadnúť na Obchodnej ulici v Bratislave Filipínca, ktorý sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien. Juraj H. okrem iného opakovane kopal poškodeného, keď už ležal na zemi. Filipínec upadol do bezvedomia, došlo ku krvácaniu do mozgu a po niekoľkých dňoch v nemocnici na následky poranení zomrel.

Náhradu škody si od Juraja H. v prípade uznania viny požadujú zástupca príslušnej zdravotnej poisťovne aj právny zástupca pozostalých. Ten žiada nielen náhradu pohrebných nákladov, cestovných nákladov pozostalých, ale aj ušlú mzdu.

 

 

Hanzelová: Táto krajina má vážny problém s alkoholom

Reklama

Novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová v súčasnosti pôsobiaca v denníku SME sa k súdnemu procesu vyjadrila na sociálnej sieti s tým, že má k nemu niekoľko poznámok.

Hanzelovej, podobne ako mnohým používateľom sociálnych sietí, sa nepozdávala najmä výška trestu, resp. spôsob akým ju súd (ne)vysvetlil.

“Kým právnici nevysvetlia bežnej verejnosti to, že za ukradnuté peniaze, napríklad v nástenkovom tendri, ide niekto sedieť na 11 rokov, a za zabitie človeka na 6, ľudia nebudú vnímať rozsudok spravodlivo.”

Opäť sa podľa kontroverznej novinárky dostávame k tomu, že keďže sudcovia nevysvetľujú ľuďom svoje rozsudky, verejnosť nechápe prečo rozhodli tak, ako rozhodli – nerozumie poľahčujúcim okolnostiam, nerozumie prečo za ľudský život ide niekto sedieť na menej ako pre peniaze. “Sudcovia by mali bežným ľuďom vedieť vysvetliť, či je šanca na nápravu Juraja Hossua, či je to spravodlivé a prečo je to tak. Pretože na prvú, bez znalosti práva, to naozaj môže veľa ľuďom vyznievať tak, že nás zaujíma človek menej ako peniaze.”

“Po druhé – Juraj Hossu má ísť na protialkoholické liečenie. V psychiatrickom posudku sa píše, že mal začínajúcu závislosť na alkohole a bral na to aj Lexaurin. Sudca dnes pri vyhlásení rozsudku povedal, že Juraj Hossu môže ísť na protialkoholické liečenie až po výkone trestu. Viete prečo? Pretože u nás vo väzniciach neexistuje možnosť liečenia počas výkonu trestu. Nerozumiem ako je to možné a naozaj ma to úprimne prekvapilo.”

Hanzelová uviedla, že problém s alkoholom je na Slovensku vážny a berie sa na ľahkú váhu. “Neexistuje prevencia, deti si u nás môžu ľahko kúpiť alkohol aj v 11tich a pritom platí jasná poučka, že čím skôr dieťa začne, tým si výrazne zvyšuje šancu, že v dospelosti bude mať s alkoholom vážny problém. Navyše, ak sa aj rozhodnete svoj problém riešiť, na Slovensku je akútny nedostatok miesta v protialkoholických liečebniach a poradovník je taký dlhý, že sa môžete pokojne aj prepiť na smrť, kým sa dostanete na rad. Dáta hovoria, že na Slovensku je asi 400 tisíc ľudí závislých na alkohole. Neubúda počet nehôd pod vplyvom, a každý rok počet alkoholikov stúpa.”

“Súd povedal, že kvôli alkoholu a kombinácii liekov bol Juraj Hossua čiastočne nepríčetný. Otázka teda asi stojí aj tak, že ak by nepil a nebol by alkoholik, Henry zomrieť nemusel. Možno aj tento prípad by nám mohol pripomenúť, že máme vážny problém v tejto krajine,” vyjadrila svoj názor bývalá redaktorka RTVS.

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali