Jubilant Bondra: “Reprezentovať Slovensko bola pre mňa vždy radosť

Jubilant Bondra: “Reprezentovať Slovensko bola pre mňa vždy radosť

Washington 6. februára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Peter Bondra sa pred 21 rokmi navždy zapísal do dejín slovenského hokeja ako strelec zlatého gólu. Na MS 2022 v Göteborgu ho legendárny útočník dosiahol presne 100 sekúnd pred koncom finálového zápasu a zariadil tak triumf nad Ruskom 4:3. Úspechov, ktoré si osobne váži, je však v jeho kariére viacero. Reprezentačný krídelník a dlhoročný hráč Washingtonu Capitals oslávi v utorok 7. februára 55 rokov

Sieň slávy Peter Bondra
Na snímke vpravo prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan a vľavo bývalý hokejista Peter Bondra, ktorého uviedli do Siene slávy Slovenského hokeja počas odovzdávania ocenení Hokejista roka 2022 v Bratislave 11. augusta 2022

“Môj hokejový vzor bol môj starší brat Juraj. Spoločne s ním sme začínali s hokejom v Poprade. On ako 16-ročný a ja v prípravke. Keď som ako 17-ročný začínal v A-mužstve, tak prvý zápas bol pre mňa výnimočný. Ďalší míľnik prišiel o rok neskôr, keď som prestúpil do Košíc. O dva roky neskôr sa nám podarilo vyhrať majstrovstvá Československa s VSŽ Košice. Bolo to veľmi silné mužstvo, popri týchto hráčoch som sa učil a posúval ďalej,” vyznal sa pre TASR pri príležitosti svojho jubilea.

Reklama

Bondra sa narodil v dnešnom ukrajinskom meste Luck 7. februára 1968. Jeho otec pôvodom Slovák sa s manželkou pôvodom Poľkou presťahoval na Slovensko do Popradu, keď mal Bondra tri roky. Úspešnú hokejovú kariéru odštartoval pod Tatrami. Jednu sezónu 1985/1986 strávil v drese popradského klubu (dnešného HK Poprad) v I. slovenskej národnej hokejovej lige. Už v nasledujúcej sezóne 1986/1987 prestúpil do VSŽ Košice (dnes HC Košice) a ako 18-ročný mladík začal brázdiť ľady bývalej najvyššej československej súťaže. Na konci ročníka 1987/1988 oslávil s Košicami zisk titulu majstra ČSSR.

Talentovaného a rýchleho krídelného útočníka si všimli zámorskí skauti NHL a v roku 1990 si ho Washington počas vstupného draftu vybral zo 156. pozície. “Bol som trošku prekvapený. Neočakával som to. Potom neskôr sa všetko zmenilo. Zrazu som bol v prvom zápase NHL. Predtým som v živote nevidel žiaden zápas NHL na vlastné oči, ani v televízii. Na ten duel veľmi spomínam, hral som v ňom a mal som aj dobré sedadlo – na striedačke. A sem tam som vybehol na ľad,” povedal s úsmevom pre TASR.

Reklama

Bondra strelil už vo svojej prvej sezóne v NHL v drese Capitals 12 gólov a pri 16-tich asistoval. Celkovo odohral za “Caps” 14 sezón a v ročníku 1997/98 sa s tímom prebojoval až do finále Stanleyho pohára, v ktorom hráči z hlavného mesta USA nestačili na Detroit Red Wings, keď prehrali 0:4 na zápasy. Ako hráč Capitals prekonal v dvoch sezónach (1995/96, 1997/98) métu 50 gólov, pričom v ročníku 1995/96 sa mu to podarilo v 67 zápasoch základnej časti. V sezóne 2003/04 zamieril do Ottawy Senators. V sezóne 2005/06 obliekal dres Atlanty Thrashers. Svoj posledný ročník 2006/07 v najprestížnejšej hokejovej lige strávil v Chicagu v drese Blackhawks. Celkovo odohral v NHL 1081 zápasov základnej časti, v ktorých zaznamenal 892 bodov za 503 gólov a 389 asistencií. V 80 dueloch play off pridal 30 gólov a 26 asistencií.

Reprezentačnú kariéru začal Bondra v roku 1993, potom ako pred olympijskou kvalifikáciou v Sheffielde získal slovenské občianstvo. Slovensku pomohol k historicky prvej účasti reprezentácie na ZOH v Lillehammeri v roku 1994, ale pre povinnosti v NHL sa na nej zúčastniť nemohol. Prvýkrát pod piatimi kruhmi reprezentoval Slovensko v roku 1998 v Nagane, kde však reprezentácia skončila už v kvalifikácii na hlavný olympijský turnaj.
V Göteborgu zažil vo veku 34 rokov premiéru na svetovom šampionáte. Útočník s tvrdou a presnou strelou výrazne pomohol slovenskej reprezentácii, v drese ktorej vybojoval na MS 2002 spomínané zlato a na MS 2003 v Helsinkách bronz.

“Pre mňa bola vždy radosť reprezentovať Slovensko, bol som hrdý. Môj prvý zápas, v ktorom som reprezentoval, bol v kvalifikácii na ZOH v anglickom Sheffielde. Potom prišli majstrovstvá sveta v roku 2002 v Göteborgu a s tým aj zlatý gól. Môžem poďakovať mojim spoluhráčom za všetko, čo sa mi podarilo dosiahnuť v mojej hokejovej kariére,” zdôraznil Bondra. Celkovo odohral v národnom tíme 47 zápasov a strelil 35 gólov.

V ankete o Zlatý puk sa Bondra stal trikrát najlepším hokejistom Slovenska (1998, 2002, 2003). V roku 2002 ho vyhlásili za najlepšieho športovca Slovenskej republiky. Do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) ho uviedli 22. mája 2016.

Ukončenie hokejovej kariéry oznámil 29. októbra 2007 v Bratislave. Následne sa v tom istom roku stal generálnym manažérom slovenskej reprezentácie. V tejto funkcii bol na svetových šampionátoch v rokoch 2008 až 2011.

Reklama

Vedenie Capitals ho vymenovalo v októbri 2017 do funkcie výkonného riaditeľa združenia bývalých hráčov klubu a v súčasnosti okrem toho pôsobí aj v rámci nehokejovej funkcie, kde rozvíja spoluprácu so sponzormi. Bondra je ženatý a s manželkou Ľubou má tri deti.

Bondra tvrdí, že vzhľadom na to, koľko má Slovensko obyvateľov a hokejistov a akú má hokejovú základňu, tak slovenskí tréneri a reprezentanti dokážu robiť zázraky. “Chalani nám určite doteraz robili veľkú radosť, nielen ak pozerám na minuloročný historický draft. Talent majú a treba ho rozvíjať. Odporučil by som im, aby počúvali rady trénerov a nebáli sa prispôsobiť novej hre. Niekedy treba zmeniť aj návyky. Na druhej strane si musia veriť a nebáť sa urobiť chybu. Prajem im veľa úspechov a šťastia,” dodal pre TASR Bondra.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali