Tokio 5. decembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/DPA – Oliver Berg/dpa -Bildfunk, Pixabay)
Dve jednoduché potraviny môžu znížiť vysoký tlak a cholesterol. Ide o čokoládu a orechy. Píše o tom japonský lekár a terapeut Yuma Mori na portáli Diamond Online
Podľa odborníka bez ohľadu na to, že väčšina sladkých dobrôt zvyšuje riziko vzniku cukrovky, predsa len sú sladkosti, ktoré nášmu zdraviu prospievajú.
„V prvom rade je to čokoláda. Existuje názor, že je príčinou vzniku zubného kazu, ale existuje mnoho údajov z výskumov o tom, že čokoláda je prospešná pre vaše zdravie,“ uvádza lekár.
Mori uvádza, že flavonoidy, ktoré obsahuje tmavá čokoláda, aktivujú syntézu oxidu dusnatého vo vnútri ciev, čím dochádza k ich rozšíreniu.
„Existujú aj údaje z výskumu vo Švédsku, na ktorom sa zúčastnilo 70 000 ľudí. Ľudia, ktorí pravidelne jedli čokoládu, mali nižšie riziko vzniku infarktu myokardu, ako tí, ktorí ju nejedli,“ uviedol lekár.
Ďalšou výhodou čokolády je, že môže znížiť riziko rozvoja demencie.
Potravinou, ktorú takisto odporúča japonský lekár, sú orechy.
„Orechy obsahujú elementy, ktoré sú efektívne pri znížení hladiny zlého cholesterolu a zvýšení hladiny toho dobrého,“ prezradil lekár.
Lekár preto všetkým odporúča, aby zahrnuli tieto dve potraviny medzi svoje „desiate“.
Okrem toho, mierna spotreba čokolády pomáha ľuďom v tom, aby sa cítili šťastní. Tento účinok spočíva v schopnosti čokolády byť v súčinnosti s niektorými systémami neuromediátorov, okrem iného s dopamínom, serotonínom a endorfínom, v dôsledku čoho sa zlepšuje nálada a reguluje sa chuť na jedlo.
Vďaka vplyvu prírodných stimulátorov kofeínu a teobromínu, ktoré patria do zloženia čokolády, môže jej zaradenie do jedálnička zosilniť aktivitu mozgu. Pritom za najužitočnejšie sa považuje čokoláda s minimálnym množstvom cukru, napríklad horká alebo tmavá čokoláda.