Janukovyč je vďačný Putinovi, že mu zachránil život

Janukovyč je vďačný Putinovi, že mu zachránil život

Londýn 23. júna 2015 (TASR/HSP)

 

Streľba do demonštrantov v Kyjeve si vo februári 2014 vyžiadala viac ako 100 obetí na životoch. Krátko na to bol Janukovyč zosadený parlamentom, ktorý súčasne rozhodol o zmenách v ústave a vypísal predčasné prezidentské voľby – v nich neskôr zvíťazil súčasný prezident Petro Porošenko. Parlament vtedy hlasoval pod samopalmi

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč priznáva, že nesie časť zodpovednosti za streľbu do demonštrantov v uliciach Kyjeva, ktoré napokon viedlo k jeho zosadeniu vo februári roku 2014. Uviedol to v rozhovore, ktorý v noci nadnes odvysielala stanica BBC.

Reklama

 

Britská spravodajská stanica konštatuje, že sa tak stala prvým západným médiom, ktorému Janukovyč po svojom zosadení a vypuknutí konfliktu na východe Ukrajiny poskytol rozhovor.

Reklama

“Neodmietam svoju zodpovednosť,” uviedol Janukovyč v odpovedi na otázku, ktorá sa týkala streľby do demonštrantov na kyjevskom Námestí nezávislosti, známom aj pod miestnym názvom Majdan.
Vyhlásil, že nikdy nevydal rozkaz, aby bezpečnostné zložky spustili paľbu, ale súčasne priznal, že neurobil dosť pre to, aby sa predišlo krviprelievaniu. Vysvetlil, že “príslušníci bezpečnostných síl plnili svoje povinnosti v súlade s existujúcimi zákonmi. Mali právo použiť zbrane”.

Streľba do demonštrantov v Kyjeve si vo februári 2014 vyžiadala viac ako 100 obetí na životoch. Krátko na to bol Janukovyč zosadený parlamentom, ktorý súčasne rozhodol o zmenách v ústave a vypísal predčasné prezidentské voľby – v nich neskôr zvíťazil súčasný prezident Petro Porošenko. Zo streľby však sú podozriví aj provokatéri z radov demonštrantov.

Pokiaľ ide o nie celkom objasnené okolnosti svojho úteku z Ukrajiny, Janukovyč uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin mu “zachránil život, keď nariadil jednotkám osobitného určenia, aby ho v noci 23. februára 2014 prepravili do Ruska”.

Dodal, že Putin prijal toto rozhodnutie na základe odporúčania “svojich jednotiek osobitného určenia”. “Bolo to jeho právo a jeho vec. So mnou to nekonzultoval,” vysvetlil Janukovyč. Spresnil, že je Putinovi vďačný za to, že mu “zachránil život”. Janukovyč sa domnieva, že jeho život je ohrozený ešte stále. Rovnako však naďalej dúfa v návrat na Ukrajinu z Ruska, kam sa uchýlil.

Niekoľko týždňov po jeho úteku, v marci 2014, vojaci v uniformách bez identifikačných znakov obsadili postupne prakticky všetky základne ukrajinskej armády na Krymskom polostrove. Nasledovalo kontroverzné referendum o štatúte polostrova, ktorého výsledkom bolo jeho pripojenie k subjektom Ruskej federácie. V tomto referende sa viac ako 95 percent zúčastnených, ktorých bolo cez 80 percent. Tento krok bol povzbudením pre proruské sily na východe Ukrajiny, ktoré v apríli 2014 začali obsadzovať vládne budovy, čo viedlo k silovej reakcii Kyjeva. Ozbrojený konflikt trvá dodnes.

Reklama

Oblasť Donbasu, ktorej časť stále kontrolujú proruskí separatisti, by podľa Janukovyča mala zostať súčasťou Ukrajiny. Prostredníctvom rozhovoru pre BBC Janukovyč naliehal na lídrov USA a EÚ, aby donútili Kyjev k priamym rokovaniam so zástupcami povstalcov.

Pripomenul, že svojich oponentov v Kyjeve varoval pred vojenským prevratom a zapojením radikálnych krajne pravicových síl. “Varoval som ich, že Majdan im (krajnej pravici) nebude stačiť, pôjdu ďalej. A oni šli ďalej… rozbili už celú krajinu a do tohto konfliktu zatiahli celý svet,” konštatoval Janukovyč.

Janukovyč v rozhovore pre BBC vyhlásil, že vojna na Ukrajine je “nočnou morou”, ktorá sa stala realitou. Anektovanie Krymu Ruskom označil za “tragédiu”, ktorá by sa za jeho vlády nebola stala. “To, čo sa tam stalo, bolo veľmi zlé. Teraz musíme nájsť cestu, ako vyriešiť túto situáciu… Teraz je tam vojna. Hovoria (v Kyjeve) o tom, že si Krym vezmú späť. Ako? Vojnou? Potrebujeme ďalšiu vojnu?” uviedol Janukovyč.

V rozhovore pre BBC Janukovyč odmietol tvrdenia, že spreneveril peniaze patriace ukrajinskému štátu a previedol ich na tajné bankové účty v zahraničí. Poznamenal tiež, že veľkolepá rezidencia pri Kyjeve, ktorá bola po jeho zosadení otvorená pre verejnosť a svojím luxusným vybavením vyvolala všeobecné pobúrenie, nepatrila jemu osobne. Faktúry, ktoré svedčia o miliónoch dolárov vynaložených na tento komplex, Janukovyč označil za “politickú technológiu”. Na margo pštrosov v tamojšej mini-zoo uviedol, že “sa tam prosto nejako ocitli”.

Janukovyč priznal, že na Ukrajine bola korupcia. “Nikto to nepopiera,” vyhlásil. Upozornil, že “uplynulo pol druha roka a tí, ktorí sú pri moci, mali k dispozícii všetky nástroje: Nech nám teda ukážu, kde sú Janukovyčove bankové kontá”. “Neexistujú a nikdy neexistovali,” zdôraznil.

Reklama

BBC na svojej stránke pripomína, že medzinárodná organizácia Interpol Janukovyča v januári tohto roku zaradila na zoznam hľadaných osôb po tom, ako ho ukrajinské vedenie obvinilo zo sprenevery miliónov dolárov.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali