Ján Figeľ: Ročne zomrie za vieru 100 000 kresťanov

Ján Figeľ: Ročne zomrie za vieru 100 000 kresťanov

Viedeň 30. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Vyše 100 000 kresťanov usmrtia každý rok pre vieru. Povedal to mimoriadny poverenec EÚ pre náboženskú slobodu, Ján Figeľ na medzinárodnej konferencii o prenasledovaní kresťanov a porušovaní náboženskej slobody 27. novembra vo Viedni

Na archívnej snímke mimoriadny poverenec EÚ pre náboženskú slobodu, Ján Figeľ
Na archívnej snímke mimoriadny poverenec EÚ pre náboženskú slobodu, Ján Figeľ

Organizovalo ju viedenské „Centrum pozorovania intolerancie a diskriminácie kresťanov v Európe“. Podľa Figeľa sa musí na celom svete robiť viac pre nábožensky motivované prenasledovanie:

Reklama

„Kto náboženstvo a zneužívanie náboženstva nechápe, nemôže pochopiť, čo sa v súčasnosti vo svete deje. Náboženstvo je významným faktorom svetovej politiky. Až 84 percent všetkých ľudí patrí do náboženského spoločenstva, 74 percent žije v krajinách, v ktorých sa ich náboženská sloboda potláča.“

 

Reklama

Biskup: Štát prehliada diskrimináciu kresťanských utečencov

Podľa katolíckeho viedenského pomocného biskupa Stephana Turnovszkého nebola situácia kresťanov na svete ešte nikdy taká povážlivá, ako dnes. V pozdravnom príhovore biskup povedal:

„Aj v Európe sa mnohé zmenilo. Nie je síce pravé prenasledovanie, ale existujú tu hrozivé trendy marginalizácie a politicko-mediálnych represálií a hrozieb voči organizáciám, ktoré sa na verejnosti zasadzujú za rozsiahle právo na život a ľudskú dôstojnosť: Násilné akcie proti účastníkom pochodov za život a podujatiam pro-life sú v mnohých krajinách ,normálne’ a v médiách sa sotva kritizujú. Mám dojem, že koncepcia náboženskej slobody sa stále viac prevracia vo význame: Čo pôvodne predstavovalo slobodu praktizovania náboženstva ako veľký výdobytok pre život podľa presvedčenia vo svedomí, sa stále viac a viac stáva slobodou v zmysle nútenia k bezbožnosti prinajmenšom vo verejnom priestore.“ To, že Európa teraz stále viac prestáva chrániť ľudí v oblasti ich náboženského presvedčenia, zvlášť tvrdo zasahuje aj kresťanských azylantov: „Po tom, čo riskovali život, aby sa dostali do Európy, útočí tu na nich často nové násilie, ohrozovanie a diskriminácia pre ich kresťanskú vieru, čo štátne orgány prehliadajú.“

 

Dokonca biskup ich obvinil, že podnecujú protiislamské nálady!

Reklama

Referentka pre náboženskú slobodu Medzinárodnej spoločnosti pre ľudské práva (Frankfurt n. M.), Michaela Kollerová, vyzvala prítomných 120 účastníkov z 20 krajín k tomu, aby vo svojich krajinách prebúdzali povedomie v oblasti prenasledovania kresťanov a nebáli sa nepriateľských reakcií. V Nemecku napríklad boli ľudsko-právne organizácie kritizované po tom, čo verejne poukázali na ťažkú situáciu kresťanských utečencov v domovoch: „Mnohí ľudia sa potom rozčuľovali nie pre útoky moslimov na kresťanov a iné náboženské menšiny, ale pre uverejnenie takýchto prípadov. Dokonca aj katolícky biskup nás obvinil, že napomáhame proti-islamské nálady v Nemecku. Nikto by sa týmto však nemal nechať odradiť od zverejňovania faktov,“ zdôraznila Kollerová.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali