Ján Čarnogurský: Kto je konšpirátor?

Ján Čarnogurský: Kto je konšpirátor?

Bratislava, 22. mája 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Michal Svítok)

 

Médiá hlavného prúdu typu SME, Denník N, Markíza a iné označujú alternatívne médiá typu Hlavné správy, Slobodný vysielač, Zem a vek a iné, ich čitateľov a publicistov za rozširovateľov konšpiračných teórií

Reklama

Teórií, ktoré neprijímajú vysvetlenia niektorých udalostí ako ich rozširujú médiá hlavného prúdu, ale tieto vysvetlenia spochybňujú a hľadajú iné vysvetlenia. Označením za vyznávača konšpiračných teórií sa médiá hlavného prúdu snažia priam odpísať svojich ideových odporcov, s ktorými niekedy nedokážu racionálne argumentovať. Nedokážu racionálne argumentovať ani v takých prípadoch, kedy oni sami prepadajú konšpirácii, ale tvrdia, že konšpirátormi sú tí druhí.

Prejdime si niektoré dôležité udalosti a skúsme si povedať, ktorá strana hľadá racionálne vysvetlenie a ktorá konšpiruje. Poďme postupne.

Reklama

Teroristický útok na budovu dvojičiek v New Yorku, budovu Pentagonu, štvrté útočiace lietadlo havarovalo. Jedenásteho septembra 2001 asi 15-ti teroristi uniesli štyri lietadlá na letisku v Bostone. S dvoma vrazili do oboch budov Svetového obchodného centra v New Yorku, s jedným do budovy Pentagonu vo Washingtone, štvrté lietadlo havarovalo v Pennsylvánii, keď sa cestujúci pokúsili premôcť teroristov. Oficiálne vysvetlenie hovorí, že útok zorganizovala Al Kaida. Na odvetu Spojené štáty zaútočili na Afganistan.

Spochybňovanie platného vysvetlenia nesmeruje ani tak proti priamym vykonávateľom útoku, ale proti označeniu osnovateľa. Zakladá sa na tom, že útok bol tak logisticky prepracovaný, aký stupeň logistiky Al Kaida nikdy predtým ani potom nedosiahla.

Útok spustil sériu vojen, vedených Spojenými štátmi doteraz. Vojny zmenili režimy v krajinách, kde ich USA práve chceli zmeniť.

Nejde o kauzu, ktorá by sa dala spochybňovať doslova matematickými metódami. Ale výsledky vyšetrovania spochybňujú predovšetkým Američania. Prezident Donald Trump mal vo svojom volebnom programe, že ak bude zvolený, nariadi nové prešetrenie teroristického útoku. Či tento volebný sľub dodržal nevedno, zdá sa, že svoje predvolebné sľuby neberie príliš vážne, ale samotný sľub svedčí, že milióny Američanov neveria oficiálnym výsledkom vyšetrovania. Milióny Američanov, ktorí zvolili súčasného prezidenta, sú konšpirátori?

Útok na Irak v roku 2003. Po obsadení Afganistanu v roku 2000 chcel vtedajší americký prezident George Bush ml. hneď zaútočiť na Irak. Takmer všetky americké médiá ho v tom podporovali. Niektorí politológovia si zachovali chladnú hlavu. Neodrádzali od útoku úplne, ale žiadali lepšiu propagandistickú prípravu. Zbigniew Brzezinski napísal článok v New York Times pod názvom „Ako sa nezačína vojna“. Bush nakoniec išiel podľa Brzezinského návodu a hľadal dôvod.

Reklama

Dôvod sa našiel. USA začali tvrdiť, že Irak má zbrane hromadného ničenia. Doteraz rôzne televízie opakujú zábery ako americký minister zahraničných vecí Colin Powell v Bezpečnostnej rade OSN ukazuje skúmavku s nejakou látkou, ktorá mala byť irackou bojovou chemickou látkou. Bezpečnostná rada síce nedala Spojeným štátom súhlas k útoku na Irak, ale USA aj tak zaútočili.

Vojna v Iraku trvá doteraz, priniesla vyše milióna mŕtvych, dala podnet k vytvoreniu Islamského štátu. Naše médiá hlavného prúdu ju vtedy nadšene propagovali. Napríklad SME dňa 18. marca 2003 malo titulok: „Na rade je vojna, čas diplomacie vypršal“. Peter Schutz v SME v komentári „Saddámova voľba“ napísal: Vojenský zákrok prinesie Iraku slobodu (19. marca).

Dnes sa už vie, že tvrdenie o irackých zbraniach hromadného ničenia bola konšpirácia amerických tajných služieb, aby získali aký-taký dôvod na napadnutie Iraku. Všetci, ktorí vtedy podporovali útok na Irak, boli spolupáchateľmi konšpirácie.

Občianska vojna na Ukrajine. Konšpiráciu tvorí zamlčiavanie skutočností. Médiá hlavného prúdu zamlčiavajú, že opozícia proti prezidentovi Janukovičovi behom troch hodín porušila dohodu, ktorú s ním podpísala 21. februára 2014 a následne porušila ukrajinskú ústavu pri ozbrojenom obsadení parlamentu a nezákonnej voľbe nového prezidenta. Zamlčiavajú, že všetky dôkazy, vrátane západných médií nasvedčujú, že streľbu do polície aj demonštrantov na majdane objednala vtedajšia opozícia, dnešní mocipáni v Kyjeve. Zamlčiavajú, že Krym, Doneck aj Lugansk sa začali domáhať samostatnosti (Krym), resp. federalizácie až po porušení ukrajinskej ústavy terajšími mocipánmi.

Ruskí hackeri ovplyvnili americké prezidentské voľby. Voľba Donalda Trumpa nebola po vôli americkému establishmentu a zúfalo sa ju pokúšajú zvrátiť. Médiá hlavného prúdu nepísali, že demonštrácie proti Trumpovi po voľbách financoval George Soros. Len veľmi sporo sa v nich objavilo, že americká tajná služba nemá žiadne dôkazy o pôsobení ruských hackerov na voľby. Domnienky o ruských hackeroch sa opäť objavili pred francúzskymi prezidentskými voľbami. To pre prípad, ak by zvíťazila Marine Le Penová. Keď zvíťazil Macron, reči o ruských hackeroch odrazu skončili.

Reklama

Sýrske vládne letectvo použilo chemické bomby pri útoku na Chan Šajchun v apríli t. r. V médiách hlavného prúdu sa objavilo tvrdenie, že sýrske letectvo použilo chemické bomby pri útoku na Chan Šajchun, ale neobjavilo sa v nich, že Rusko aj Sýria navrhli vytvorenie medzinárodnej vyšetrovacej komisie, či tvrdenie je pravdivé a že Spojené štáty vytvorenie komisie odmietli. Naďalej však tvrdia, že Spojené štáty oprávnene zaútočili raketami tomahavk na sýrske letisko, pretože Sýria použila chemické zbrane.

Prezident USA Donald Trump prezradil ruskému ministrovi Sergejovi Lavrovovi supertajné údaje teroristov pri prijatí v Bielom dome v máji t. r. Na prijatí sa zúčastnili len najbližší spolupracovníci prezidenta a ministra. Tí asi obsah rozhovoru nevyniesli von. Ale ktosi neznámy údaje o rozhovore poskytol americkej tlači, ktorá ich rozohrala proti prezidentovi Trumpovi. Potom musí existovať neznáma moc, ktorá má silu dokonca nad Bielym domom a jeho personálom.

Slovensko a celá stredná Európa nikdy neboli náchylné podliehať spravodajstvu z Ruska. Skôr sme pozerali západné televízne stanice, čítali západnú tlač, počúvali západnú hudbu, cestovali na Západ. Odrazu sú médiá hlavného prúdu – a ich západní majitelia či sponzori – vystrašené, že ľudia začínajú veriť tomu, čo prichádza z Ruska. Európsky parlament a NATO nariaďujú vytvárať úrady na „odhaľovanie hoaxov“.

Čo keby tak radšej zmenili politiku? Médiá hlavného prúdu podporia každú konšpiráciu, prichádzajúcu zo Západu, ale za konšpirátorov označia alternatívne médiá. Našťastie, tým ich len posilňujú.

Ján Čarnogurský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali