Ján Čarnogurský: Denník N nevidí brvno vo vlastnom oku

Ján Čarnogurský: Denník N nevidí brvno vo vlastnom oku

Bratislava, 16. augusta 2016 (HSP/Foto: TASR-Michal Svítok)

 

Noviny Denník N priniesli 3. augusta článok pod názvom Ako sa robia Hlavné správy. Podnadpis zhrnul obsah článku. Písalo sa v ňom: Spravodajský web Hlavné správy sa tvári, že hovorí o všetkom pravdu. O sebe však nehovorí nič.

Nie je jasné, odkiaľ majú peniaze, ani aký je ich vzťah k Rusku. HS sú internetové noviny a vychádzajú popri reklamnej firme Heuréka Evolution svojho šéfredaktora Róberta Sopka v Košiciach.

Reklama
Na snímke Ján Čarnogurský
Na snímke Ján Čarnogurský

Vcelku obsiahly článok prezrádza, že redaktor Denníka N obchádzal Hlavné správy nejaký čas. Pochvalne píše o profesionálnej úrovni publicistiky HS, nezamlčal, že HS zamestnávajú zdravotne znevýhodnených, ale sa mu nepáči, že pochvalne píšu o Rusku a nepíšu, odkiaľ berú peniaze na svoje vychádzanie. Inak oceňuje serióznosť ich publicistiky, ale problém je Rusko. Čo Róbert Sopko nazýva obohatením slovenského čitateľa o ruský pohľad na udalosti, ktorý mainstreamová tlač neprináša, Denník N nazýva šírením proruskej propagandy. Ako príklad uvádza články s podporou východoukrajinských odporcov Kyjeva alebo spochybňovanie, že malajzijské lietadlo nad Ukrajinou v roku 2014 zostrelili Rusi. Skôr okrajovo uvádza Slovensko-ruskú spoločnosť a náš web ako partnerov HS. V kontexte nášho mediálneho priestoru článok vyznieva, že HS platia Rusi, pretože samé aj v spojení s firmou Heuréka Evolution by si nedokázali zarobiť na svoje vychádzanie. Ešte vytýka HS, že prijíma európske granty na rôzne programy, ale zároveň kritizuje slovenské členstvo v EÚ.

V Biblii sa píše, aby si každý najskôr vymietol brvno z vlastného oka a až potom sa zaujímal o smietku v oku druhého.

Reklama

Keď článok tak kritizuje údajnú nepriehľadnosť financovania HS, zaujímal som sa o priehľadnosť financovania Denníka N.

V tiráži Denníka N je uvedená ako vydavateľ spoločnosť N Press, s.r.o., tá má ako jediného spoločníka (vlastníka) v súčasnosti uvedenú spoločnosť Denník N, a.s. Ako štatutárny orgán N Press, s.r.o. sú v súčasnosti uvedení novinári Lukáš Fila a Tomáš Bella a spoločník IT firmy ESET s.r.o. Anton Zajac, ktorý je aj štatutárnym orgánom firmy Denník N, a.s. Čiže úradné dokumenty potvrdzujú personálne prepojenie Denníka N, N Press, s.r.o., Denník N, a.s. a firmy ESET, s.r.o.

Denník N sa pohybuje po klesajúcej špirále na novinovom trhu. Predajnosť novín sleduje agentúra ABC SR/Medialne.sk, prípadne medialne.etrend.sk. Denník N sa nezapojil do agentúrneho sledovania, ale medialne.etrend.sk dňa 26. októbra 2015 uverejnil predajnosť Denníka N. Podľa toho v roku 2014 mal predajnosť denne 5 500 výtlačkov, v minulom roku 4 000 výtlačkov. Pre porovnanie SME malo v roku 2014 predajnosť denne 39 917 výtlačkov a v minulom roku 31 702 výtlačkov, Pravda v roku 2014 predajnosť 48 212 výtlačkov, v minulom roku 42 427, Hospodárske noviny v roku 2014 predajnosť 11 885 výtlačkov, v minulom roku 12 175 výtlačkov. Je jasné, že s takým nákladom sa Denník N nemôže sám uživiť. V Denníku N nevidieť ani reklamu ako prípadný iný zdroj príjmov.

V obchodnom registri Okresného súdu Bratislava 1 možno voľne nazrieť do účtovnej uzávierky vydavateľa Denníka N (N Press, s.r.o.) za jednotlivé roky. N Press, s.r.o. má najnižšie povolené vlastné imanie 5 000.-€. S takýmto imaním začala vydávať Denník N, ale za rok 2013 vykázala stratu -4 178.-€, za rok 2014 stratu -68 892.-€, za rok 2015 stratu -650 812.-€. Ale stal sa zázrak. V minulom roku vykázala mimoriadny príjem vklad 750 000.-€ do vlastného imania. V účtovnej uzávierke sa neuvádza, odkiaľ dostala taký vklad do vlastného imania. Účtovná uzávierka má osobitnú časť informácia o účtovných postupoch. Podľa zákona o účtovníctve by v tejto časti firma mala slovne vysvetliť mimoriadne postupy a príjem 750 000.-€ je mimoriadnym postupom. Uzávierka vydavateľa Denníka N však žiadne vysvetlenie neuvádza. Sú to peniaze od firmy ESET? Sú to peniaze od CIA? V každom prípade je to viac peňazí než môže stáť vydávanie Hlavných správ za všetky doterajšie roky.

Záverom. Denník N by urobil lepšie keby prestal so šírením podozrení o financovaní iných prinajmenšom pokým nevysvetlí, odkiaľ dostal minulý rok 750 000.-€.

Reklama

Ján Čarnogurský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali