Valko: Je možné, že Martin Fedor komentuje inú verziu zákona

Valko: Je možné, že Martin Fedor komentuje inú verziu zákona

Bratislava 5. februára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Na výhradu Fedora, že nový zákon umožní SIS prijímať bezpečnostné opatrenia, Valko reagoval, že túto možnosť SIS má a práve nový zákon ju obmedzuje

Keďže o pripravovanom zákone o spravodajských službách prebieha diskusia už dlhšie a zatiaľ ešte nie je ani predmetom medzirezortného pripomienkového konania na Ministerstve vnútra (MV) SR, je možné, že poslanec Martin Fedor (SDKÚ-DS) kritizuje inú verziu návrhu zákona, než akú Slovenská informačná služba (SIS) aktuálne posúva na rezort vnútra. Vzhľadom na veľké rozdiely v interpretácii niektorých ustanovení návrhu zákona to po dnešnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru pre kontrolu SIS pripustil pre TASR riaditeľ tejto inštitúcie Ján Valko.

Reklama
Na snímke riaditeľ SIS Ján Valko

“Možno sa stalo to, že máme v rukách rôzne návrhy. Ide o verzie, ktoré sú predmetom odborných diskusií,” povedal Valko s tým, že je na ministerstve vnútra, kedy návrh zákona predloží do pripomienkového konania.

“Vítam diskusiu na túto tému, je to prvýkrát, kedy sa podarilo takýto typ zákona preniesť na pôdu odborných skupín, združení a tých, ktorí sa k nemu ako odborná verejnosť majú vyjadriť ešte pred tým, ako prejde do legislatívneho procesu,” zdôraznil Valko.

Reklama

Na výhradu Martina Fedora, že nový zákon umožní SIS prijímať bezpečnostné opatrenia, Valko reagoval, že túto možnosť má SIS už dnes a práve nový zákon ju obmedzuje. “Dnes sú (podmienky, pozn. TASR) formulované všeobecne a úprava, ktorú navrhujeme, je formulovaná podstatne striktnejšie,” dodal. Zmena názvu SIS je podľa Valka skôr témou na verejnú diskusiu, ktorá vyšla z diskusií odborných skupín. “Mal by odzrkadľovať možno výstižnejšie to, čo SIS v súčasnosti robí, mal by byť kompatibilnejší s tým, ako sú pomenované partnerské služby v zahraničí,” vyhlásil Valko, podľa ktorého by táto zmena nemusela byť drahšia ako nová internetová stránka, ktorá stála 350 eur.

 

Nový návrh zákona počíta s tým, že spravodajská ochrana osôb môže byť realizovaná len po predchádzajúcom súhlase osoby, ktorej sa týka

Prekvapil ho aj názor Martina Fedora, podľa ktorého nový zákon umožní prideliť spravodajskú ochranu osobe bez jej vedomia. “Zrejme nastalo nejaké nedorozumenie. Práve nový návrh zákona počíta s tým, že spravodajská ochrana osôb môže byť realizovaná len po predchádzajúcom súhlase osoby, ktorej sa týka,” upozornil Valko. Návrh zákona podľa neho bude okrem iného striktnejšie oddeľovať činnosti vojenského a civilného spravodajstva.

Čo sa týka návrhu, aby nakladanie s majetkom spravodajských služieb kontroloval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), je to podľa Valka na diskusiu, keďže by musela byť vyriešená otázka ochrany utajovaných skutočností.

Reklama

“V súčasnosti platný zákon dovoľuje takmer úplne všetko. Preto bol záujem prijať nový zákon, ktorý bude jednoznačnejšie a jasnejšie definovať, čo si voči občanom tohto štátu môže spravodajská služba dovoliť a čo nie,” reagoval pre TASR Martin Fedor. Dnes na výbore s Jánom Valkom o konkrétnom znení návrhu zákona nediskutovali, vychádza však z verzie zákona, ktorú dostali poslanci k dispozícii od spravodajských služieb. “Neviem, akú verziu majú teraz. Ja vychádzam z verzie, ktorú nám ako poslancom dali k dispozícii. Na výbore sme len dostali informáciu o tom, že z pohľadu spravodajských služieb bol zákon uzavretý a ide na politickú úroveň,” povedal Fedor.

Pripravovaný zákon o spravodajských službách podľa verzie, ktorú má Fedor k dispozícii, zvyšuje právomoci predsedu vlády voči SIS, zavádza možnosť nariadiť spravodajskú ochranu osoby bez jej vedomia a transformuje informačnú službu na bezpečnostnú, ktorá vykonáva aj bezpečnostné opatrenia. Problém vidí aj v tom, že pre civilné a vojenské spravodajstvo nie sú jasne stanovené úlohy pre každé z nich.

 

Pracovná verzia zákona mení názov SIS na Úrad civilného spravodajstva

Fedor zároveň poukazuje na to, že kontrola činnosti spravodajských služieb sa síce sprísňuje, ale bez vonkajšej kontroly ostáva nakladanie s významnou časťou zverených finančných prostriedkov. On sám je za to, aby sa kontrola nakladenia s peniazmi zverila napr. Najvyššiemu kontrolnému úradu.

Reklama

Pracovná verzia zákona tiež mení názov SIS na Úrad civilného spravodajstva. “Stotožňujem sa s názorom odborníkov, že spravodajské služby menia názvy pri zmene režimu. Vtedy to vysiela signál o zmene jej povahy. Zmena názvu znamená aj zbytočné finančné náklady. Spravodajská služba nie je marketingová hračka, takže zmena názvu musí byť veľmi dobre zdôvodnená. Zatiaľ som žiaden pádny argument nepočul,” konštatoval Fedor.

Podľa člena Osobitného kontrolného výboru pre kontrolu SIS Jaroslava Bašku dnes poslanci dostali informáciu, že všetky pripomienky zo strany SIS sú v návrhu zákona zapracované a ďalšie zmeny sú možné v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktoré prebehne v rezorte vnútra. “Ešte nič nie je definitívne. My si to ešte celé prejdeme raz aj s ministerstvom vnútra a potom dáme stanovisko. Čaká sa, kedy to dá rezort vnútra na medzirezortné pripomienkové konanie. Toto konanie je na to, aby sa prípadne ešte niektoré veci odstránili, zlepšili, prípadne zrovnali,” povedal. Eventuálnu zmenu názvu SIS nepovažuje v kontexte návrhu zákona za podstatnú. “Skôr ide o to, ako by mali spravodajské služby fungovať,” podčiarkol. Dodal, že spolu s novým zákonom o spravodajských službách by sa mala riešiť aj lepšia kontrola nad odposluchmi. Jednoznačne však odmietol, že by návrh zákona zvyšoval kompetencie premiéra nad SIS. “Premiér má ten vzťah dostatočne zadefinovaný už teraz,” dodal Baška.

“Kým vláda neschváli konečné, konkrétne znenie, všetko ostatné je len dohoda, chiméra,” komentoval diskusiu k návrhu zákona predseda výboru Pavol Abrhan (KDH). “Vláda môže schváliť úplne iný dokument. Kým vláda neschváli definitívnu verziu, je zbytočné sa k tomu vyjadrovať. Zatiaľ nemám vládny návrh a k niektorým dohadom sa vyjadrovať nebudem,” uzavrel Abrhan.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

18:20

Čína v piatok oznámila vytvorenie novej zložky svojej armády – jednotky zameranej na posilnenie kapacít kybernetického boja a schopnosti Pekingu “bojovať a vyhrávať” vojny.

18:07

Bratislavská polícia pripomína vodičom dopravné obmedzenia v tuneli Sitina, ktorý bude počas nadchádzajúceho víkendu uzatvorený. Dôvodom je druhá etapa servisnej uzávierky tunela. Dopravné obmedzenia začnú platiť v piatok o 22.00 h a potrvajú do soboty (20. 4.) do 10.00 h. Následne treba s nimi počítať od soboty od 22.00 h do nedele (21. 4.) do 10.00 h.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali