Ivan Špánik: Človek i národ potrebuje matku, aby sa vedel zorientovať

Ivan Špánik: Človek i národ potrebuje matku, aby sa vedel zorientovať

Žilina 15. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jana Vodnáková)

 

Z dejín slovenského národa je známe, že veriaci katolíci sa často utiekali k Sedembolestnej Panne Márii v čase pohrôm, v období národného útlaku a vojnových nepokojov. Sedembolestná Matka sa ako Patrónka nášho národa stáva oporou pre veriacich Slovákov a Slovenky, aby sa pri nej cítili byť spätí a naozaj doma ako bratia a sestry jednej Matky. A aby napriek pokušeniam doby nestrácali dedičstvo kresťanskej viery, nádeje a lásky, hovorí pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie duchovný správca žilinskej nemocnice Ivan Špánik, ktorý je odborníkom v oblasti mariológie.

Ilustračné foto

 

Reklama

Sedembolestnú Pannu Máriu vyhlásil Vatikán za patrónku Slovenska pred 90 rokmi. Z čoho vzišla táto iniciatíva a aký význam má pre veriacich na Slovensku?

Slovo mama je jediné slovo rovnaké vo všetkých rečiach kmeňov a národov, ktorému rozumejú všetci. Zostalo takpovediac uchované ako jediné spoločné všetkým ľuďom, aj napriek pomäteniu jazykov po stavaní babylonskej veže, ako to spomína Biblia.

Reklama

Človek i národ potrebuje matku, aby sa vedel zorientovať, kde sa nachádza jeho domov. Lebo kde je mama, tam je domov. Kde sa vytratí povedomie matky, tam sa ľud v národe stáva osirelý a je ľahko dezorientovaný v návale vplyvov zo strany iných národov.

Z dejín slovenského národa je známe, že veriaci katolíci sa často utiekali k Panne Márii a osobitne k Sedembolestnej v čase pohrôm, najmä v období vpádov Turkov a Tatárov, ale i v období národného útlaku a vojnových nepokojov. Napríklad ostrihomský arcibiskup slovenského pôvodu Juraj Selepčéni pred rozhodujúcou bitkou pri Viedni, ktorá bola 12. septembra 1683, dal pripnúť kresťanským vojakom medaily s vyobrazením Sedembolestnej a na druhej strane s menom Mária. Vojaci vtedy zvíťazili v boji proti dvojnásobnej presile Turkov…

Celý kontext dejín mariánskej úcty, keď sa slovenský ľud držal za ruku Sedembolestnej Panny Márie, si uvedomovali aj naši prví slovenskí biskupi Ján Vojtaššák, Karol Kmeťko a Marián Blaha, vysvätení za biskupov v roku 1921, keď v roku 1927 podali žiadosť do Ríma, aby bola do Loteránskych litánií vložená aj invokácia k Sedembolestnej Matke. Pápež Pius XI. dovolil modliť sa ju po litániách a vyhlásil Pannu Máriu za Patrónku Slovenska.

Biskupi zaiste vycítili, že ak nás nebude zjednocovať Matka Sedembolestná, ľahšie sa staneme obeťou tendencií, ktoré nás chcú odtrhnúť od národného povedomia. Bolo to veľmi aktuálne po vzniku Československej republiky, lebo len po nedávnej maďarizácii bol na Slovensku značný vplyv čechizmu a presadzovanie myšlienky o tzv. československom národe. Práve obnovenie vzťahu k Sedembolestnej malo byť posilou i liekom pre slovenský národ, aby nezabúdal na svoju národnú identitu, ktorú v rámci Rakúsko – Uhorska potvrdil už pápež Benedikt XII., keď vyhlásil v roku 1727 Sedembolestnú za Patrónku Slovákov žijúcich v Uhorsku.

Sedembolestná Matka sa ako Patrónka nášho národa stáva oporou pre veriacich Slovákov a Slovenky, aby sa pri nej cítili byť spätí a naozaj doma ako bratia a sestry jednej Matky a aby napriek pokušeniam doby nestrácali dedičstvo kresťanskej viery, nádeje a lásky.

Reklama

 

Ako by ste zhodnotili vzťah dnešných veriacich na Slovensku k Sedembolestnej Panne Márii?

Osobne sa sporadicky stretávam s hlbokou úctou k Sedembolestnej, najmä u starších ľudí. Tí neraz v živote zažili ťažšie životné skúšky a pociťujú akosi hmatateľnejšie blízkosť Tej, ktorá sa nebála spolutrpieť so svojím trpiacim Synom a nebojí sa spolutrpieť ani s každým z nás.

Teší ma, keď stretnem veriace osoby, ktoré poznajú sedembolestný ruženec a sa ho aj modlievajú. Sám sa rád tento ruženec niekedy modlievam, zvlášť v pôstnom období.

Náš národ má síce za Patrónku Sedembolestnú, ale ťažko hovoriť o nejakej hlbšej úcte k nej zo strany nás, Slovákov. Zrejme aj to je spolupríčinou toho, prečo nie sme typickí národnou hrdosťou. Niečo ako deti, ktoré sa cítia byť sirotami. O tom svedčí aj veľká zriedkavosť výskytu sošky alebo obrazu Sedembolestnej Piety v domácich príbytkoch. Chýba tam Matka – Patrónka národa, niet tam Pani domu. Potom niet divu, že rodiny bez pohľadu na Matku a bez komunikácie s ňou sa často rozpadajú…

Reklama

Tiež možno badať určitú nesúdržnosť v národe ako výraz, že nie sme celkom súdržní aj vo vzťahu k Matke Márii.

Inak tomu bolo počas rokov totality, keď Sedembolestná bola silným pojmom, a púte v Šaštíne, ale aj inde, boli mocným impulzom pre nevzdávanie sa v boji o zachovanie kresťanského dedičstva.

 

Majú podobný vzťah k Sedembolestnej Panne Márii aj veriaci v okolitých štátoch?

V Poľskom omšovom misáli majú na 15. september formulár o Bolestnej Matke Márii. Aj v okolitých krajinách je Mária titulovaná z hľadiska jej spoluutrpenia s Kristom ako Bolestná, Dolorosa. Úcta k Bolestnej Matke je pozoruhodne rozvinutá napríklad v Taliansku a to aj vďaka reholi Služobníkov Panny Márie (ľudovo servíti), ktorí od 13. storočia rozširovali úctu k Sedembolestnej, zaviedli sedembolestný ruženec a zaslúžili sa o ustanovenie sviatku Sedembolestnej.

Treba však povedať, že ak v iných národoch sa oslovuje Panna Mária ako Bolestná, iba u nás na Slovensku je typická pod titulom Sedembolestná, čiže “sedembolestnosť” je špecifickým atribútom Patrónky nášho národa.

 

Koľko máme na Slovensku pútnických miest Sedembolestnej Panny Márie a vznikajú aj v súčasnosti?

V súčasnosti je na Slovensku takmer 60 pútnických miest. Jediným pútnickým chrámom vyslovene k Sedembolestnej Panne Márii je národná svätyňa v Šaštíne. Ľudia však prichádzajú na bohoslužby aj do chrámov, kostolov a kaplniek, ktoré sú na území ich farnosti alebo v ich okolí zasvätené Sedembolestnej, aby spolu s ňou slávením sv. omše a pobožnosťami ďakovali za dar vykúpenia, za vyslyšané prosby a prosili o ďalšie potrebné milosti.

Na Slovensku je Sedembolestnej Panne Márii zasvätených okolo 320 chrámov. Panne Márii ako takej alebo jej tajomstvám je zasvätených okolo 1770 slovenských kostolov a kaplniek.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali