Ivan Korčok: Demagógom, ktorí kŕmia ľudí pokrivenými uhorkami, sa dá postaviť

Ivan Korčok: Demagógom, ktorí kŕmia ľudí pokrivenými uhorkami, sa dá postaviť

Bratislava 30. augusta 2018 (SITA/HSP/Foto:SITA-Marek Mrviš)

 

Demagógom, ktorí zavádzajú o Európskej únii, sa dá postaviť, naša komunikácia však musí byť jasná, priamočiara, zrozumiteľná, tvrdí odchádzajúci štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok

Na snímke Ivan Korčok

Pokiaľ ide o vzťah rozhodujúcich politických strán k Európskej únii, na Slovensku konsenzus, že do Únie patríme, jestvuje. Zároveň sa však nedajú prepočuť hlasy, ktoré sa do Únie systémovo opierajú. V kampani do eurovolieb, z ktorých vzíde nový parlament aj Komisia, sa treba postaviť demagógom, ale na druhej strane netreba z Bruselu robiť Svätý grál, ktorý sa nesmie kritizovať. Ľudí však až tak nezaujímajú európske inštitúcie, ale veci, s ktorými sa každodenne stretávajú, ako napríklad euro. Vyplýva to zo slov štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka, ktorý bude od septembra pôsobiť ako veľvyslanec vo Washingtone.

Reklama

„Myslím si, že pokiaľ ide o vzťah rozhodujúcich politických strán k Únii a nášmu členstvu, tak tu konsenzus jestvuje – že Slovensko patrí do Európskej únie. Ale nedajú sa prepočuť hlasy, ktoré sa do EÚ z môjho pohľadu už celkom systémovo a cielene opierajú. Myslím si, že celkom vedome tu istá časť politickej scény kalkuje s tým, že je tu skupina občanov, ktorým EÚ z princípu lezie na nervy a táto voličská skupina sa stáva zaujímavá, atraktívna. Táto voličská skupina je časťou politického spektra kŕmená tým, čo chce o EÚ počuť. Tí, ktorí ju takto kŕmia, musia dávať pozor na to, aby im to neprerástlo cez hlavu. Je prirodzené, že voliči budú očakávať, že tento jazyk, ktorí demagógovia používajú, sa raz premení na činy,“ upozornil Korčok. Priznal, že ak by mohol niečo zmeniť, chcel by mať počas svojho mandátu štátneho tajomníka viac času na komunikáciu so slovenskými občanmi. Na prelome rokov zorganizovalo ministerstvo Konvent o EÚ. Stretnutia s občanmi sa konali v Bratislave, Trnave, Nitre, Banskej Bystrici či Košiciach.

„Boli to mimoriadne inšpiratívne stretnutia. Mnohé z nich boli podstatne zaujímavejšie ako desiatky rokovaní, ktoré som absolvoval a musel som sa na ne pripravovať viac, ako na bežné rokovania. Keď stojíte pred 300 ľuďmi, máte s nimi hovoriť o EÚ a prijímať aj kritiku, tak musíte voliť úplne iný jazyk,“ uviedol štátny tajomník. Myslí si, že práve toto je cesta na komunikáciu s občanmi o EÚ. „Aktívnejšou komunikáciu vysvetľovať ľuďom, že EÚ nie je ani dokonalá a nie je to ani Svätý grál, ktorý sa nesmie kritizovať. Naopak, tadiaľto vedie cesta, aby sme vedeli oponovať tým, ktorí občanov kŕmia pokrivenými uhorkami, rozprávajú im o diktáte Bruselu, obmedzení výkonu vysávačov, o tomto treba aktívne hovoriť. Keď o tom nehovoríme, prichádzajú tí, ktorých Únia vôbec nezaujíma, nevedia o nej skoro nič a stačí im, keď istú skupinu voličov zásobujú mýtami či bájkami o tom, ako nás Brusel oberá o suverenitu,“ vysvetlil.

Reklama

Korčok predpokladá, že rôzni demagógovia a populisti, ktorí nie sú schopní uspieť inak ako zjednodušenými frázami na adresu EÚ, využijú blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu. „Obávam sa, že kampaň môže byť sčasti aj o zjednodušenom obraze, kde Únia bude používaná na domácu mobilizáciu so všetkými negatívami a známymi mýtmi napríklad o vysávačoch,“ varoval štátny tajomník. Pripomenul, že pred vyše rokom sme so znepokojením sledovali voľby v kľúčových členských štátoch, ktoré dopadli “nie zle“. „Demagógom sa treba postaviť, je to možné. Videli sme to vo veľmi citlivých francúzskych voľbách. Nezabúdajme, že francúzsky prezident Emmanuel Macron mal protivníkov, ktorí žiadali vystúpenie Francúzska z menovej únie, EÚ a on nakoniec uspel s absolútne proeurópskym naratívom. Ide to, ale naša komunikácia musí byť priamočiara, jednoduchá, zrozumiteľná, musíme povedať, prečo tu Európska únia je,“ tvrdí Korčok.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať v máji 2019. Vzíde z nich aj nová Európska komisia, pri ktorej sa zrejme uplatní princíp tzv. spitzenkandidátov. Čiže na čele Komisie by mal byť zástupca frakcie, ktorá získa v Európskom parlamente najviac poslancov. Podľa Korčoka sú tieto procesy vzdialené pre našich občanov. „Ľudí nezaujímajú inštitúcie. Mali by sme ich menej zaťažovať sci-fi scenármi o ideálnej podobe EÚ, ktorým ľudia nerozumejú, ktorými ich vyháňame od televízorov, internetu. Musíme im povedať, prečo je pre nich tento projekt dobrý. Ak sa nám toto podarí, tak podľa mňa budeme populistov, ktorí operujú skratkami, tlačiť na okraj. O toto ide,“ zdôraznil. Na druhej strane však priznal, že to závisí od konkrétnych ľudí, mnohí ho svojím záujmom a vedomosťami prekvapili. „Počas jedného stretnutia mi mladá právnička povedala, že EÚ je oveľa viac ako eurofondy či roamingové pravidlá, je to niečo, vďaka čomu tu máme 70 rokov mier. Keď vám toto povie mladý človek, tak si myslím, že to sa nielen dobre počúva, ale dáva to istú nádej,“ pokračoval Korčok s tým, že ľudia nechcú od EÚ veľa. Chcú, aby fungovalo to, čoho sa vedia dotknúť – spoločná mena, schengenský priestor, vnútorný trh, nechcú prekážky a bolo by fajn, ak by z politickej úrovne do toho prišla pozitívna emócia.

Ivan Korčok pôsobil tri roky ako štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí, rok zastupoval ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka počas jeho pôsobenia v OSN. Štátnym tajomníkom bol aj v rokoch 2002 – 2005. Venoval sa európskym otázkam, na starosti mal predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ počas druhého polroka 2016. V rokoch 2009 až 2015 zastával post stáleho predstaviteľa Slovenska pri EÚ, na ktorý prešiel z veľvyslaneckého postu v Berlíne (2005 – 2009). V minulosti zastával funkciu vedúceho delegácie pre prístupové rokovania do NATO. V začiatkoch svojej diplomatickej kariéry pôsobil aj v Berne či Bonne.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali