Irán poskytol Putinovi tromfy pre rozhovor s Trumpom

Irán poskytol Putinovi tromfy pre rozhovor s Trumpom

Teherán 1. novembra 2017 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR-Sergei Karpukhin/Pool photo via AP)

 

Ruský portál Vzgljad publikoval v článku Nikitu Kovalenka zaujímavé informácie týkajúce sa iránskeho raketového programu a politickým možnostiam, ktorý tento program poskytuje Rusku.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a iránsky prezident Hasan Rúhání

Podľa existujúcich dohôd bude dostrel iránskych balistických rakiet ohraničený 2000 km. Túto informáciu potvrdil ajatolláh Chamenei, počas návštevy prezidenta RF Vladimíra Putina v Teheráne. Iránske vyhlásenie má priamy dopad na rusko-americké vzťahy a predstavuje jeden z najakútnejších aspektov – spor o systéme iránskej protiraketovej obrany.

Reklama

Znížiť dolet iránskych rakiet na 2000 km predstavuje politický krok z dielne ajatolláha Chameneiho. Irán má samozrejme možnosti dolet rakiet aj zvýšiť, oznámil veliteľ Islamských revolučných gárd IRGC, generálmajor Mohammad Ali Dzhafari. Podľa Dzhafariho ajatolláhovo vyhlásenie má diplomatický a politický podtext. Skrátenie doletu iránskych rakiet nebráni Iránu zasahovať americké a izraelské ciele v regióne – všetky ciele ležia vo vzdialenosti do 2000 km.

Iránsky prezident Hasan Rúhání potvrdil, že Irán bude pokračovať v ďalšom rozvoji svojho raketového programu. Na konci septembra sa počas vojenskej prehliadky v Teheráne predstavila verejnosti nová iránska balistická raketa Horamshahr. Irán otvorene uviedol, že jeho balistické strely sú určené len na obranu iránskeho územia. Tradičnými súpermi Iránu sú USA, Saudská Arábia a Izrael. Iránsky vývoj balistických rakiet a aktivity pri výrobe obohateného uránu tradične znervózňuje USA, ktoré chápu že zvyšovaním svojho vojenského potenciálu sa Irán stáva skutočnou veľmocou, ktorá dokáže úspešne narušovať americké plány. Nervozitu vykazuje aj Izrael a Kongres USA už odsúhlasil proti Iránu nové sankcie.

Reklama

Podľa informácii amerického kanála ABCNews sa svojimi aktivitami Irán snaží ukázať rozdiel medzi Iránom a Severnou Kóreou. Severokórejský líder so svojimi 20 raketami hodil výzvu do tváre USA a tie bezmocne zúria, pretože do konvenčného konfliktu so Severnou Kóreou nepôjdu a atómový výbuch, ktorý by ohrozil ruské či čínske územie by znamenal automaticky útok Rusov a Číňanov na USA. Iránske politické elity však svojim obmedzovaním doletu rakiet nesnaží poklonkovať Američanom, ide o krok, ktorý má zasadiť klin medzi USA a Európou. Európa kvôli americkým aktivitám utrpela mnohé ekonomické škody, politika sankcií poškodzuje výrazne aj EÚ, v ktorej silnejú hlasy proti Američanom.

Ruský bezpečnostný a vojenský expert, generálporučík Jevgenij Bužinskij uviedol, že problém okolo iránskych rakiet je určený pre masírovanie mozgov americkej a európskej verejnosti. Američania sú natoľko zmanipulovaní  propagandou amerických médií, že naozaj veria verzii o zásahu Ruska do amerických prezidentských volieb. Rovnako je to aj s raketami. Skutoční odborníci v Pentagone a CIA vedia presne na akej úrovni sú iránske rakety, spoločnosť však musí ostať naladená na vlnách protiruskej, protičínskej, protikórejskej, protisýrskej hystérie, aby americké elity mohli aj naďalej viesť rovnakú americkú politiku.

Podľa generálporučíka Jevgenija Bužinského iránske rakety nedosahujú úroveň ruských, čínskych a amerických rakiet. Iránci a Severokórejci môžu zvýšiť akčný rádius svojich rakiet maximálne na 3000 km. Všetky ostatné vyhlásenia o tom, že iránske a severokórejské rakety dokážu zasiahnuť vzdialenejšie ciele považuje Bužinský za bluf. Iránci a ani Kórejci nemajú dostatočné rozvinuté technológie, aby dokázali vyvinúť medzikontinentálne rakety.

Jevgenij Bužinskij upozornil na ešte jeden zaujímavý faktor. Podľa jeho tvrdení blufovať môže ktorýkoľvek štát. Ktorýkoľvek štát môže tvrdiť že môže vyvinúť medzikontinentálnu raketu, ale že ju zatiaľ nevyvíjajú, pretože ju nepotrebujú. Pritom vývoj medzikontinentálnych balistických rakiet je veľmi drahý, drahé sú aj technológie a potrebné skúšky. Rusko má právo testovať svoje medzikontinentálne rakety na Kamčatke, všetky ostatné krajiny musia mať k dispozícii nejaký atol, podobne ako Francúzsko a USA a kontrolný merací komplex, ktorý je takisto veľmi drahý. Samozrejme Iránci by sa mohli pokúsiť nejaký merací komplex kúpiť a prenajať si atol na vykonávanie skúšok, o nič podobné sa však dosiaľ z pochopiteľných dôvodov nepokúsili (Američania by zabezpečili, aby žiadna krajina na Západe nevyšla Iránu v ústrety. Teoreticky by však Rusko mohlo Iránu pomôcť. To je ďalší dôvod, ktorý znervózňuje Američanov i Izrael).

Jevgenij Bužinskij uviedol, že Irán nepotrebuje medzikontinentálne rakety. Irán sa tvári ako regionálna veľmoc a chápe, že nie je skutočnou veľmocou. Všetci ich súperi sa nachádzajú vo vzdialenosti do 2400 km. Súpermi Iránu sú Izrael a Saudská Arábia, tieto územia dokážu iránske rakety zasiahnuť aj dnes. Iránci nepotrebujú rakety dlhšieho doletu.

Reklama

Dnes sa v Teheráne stretne ruský prezident Vladimír Putin s iránskym prezidentom Rouhánim. Spoločne posúdia vojnu v Sýrii, iránsky jadrový program a rusko-iránske vzťahy. Ruský prezident Vladimír Putin sa v dňoch 5 – 14. 11. 2017 zúčastní summitu APEC vo Vietname, kde rusko-iránske dohody zvýhodnia postavenie ruského prezidenta a zjednodušia Putinov dialóg s Izraelom a USA.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Experti upozorňujú aj na skutočnosť, že iránsky raketový program umožňuje USA budovať svoje objekty protivzdušnej obrany v centrálnej Európe, kde takéto stanice vznikajú najmä v Poľsku a Rumunsku. Informácie ajatolláha o tom, že Irán dobrovoľne znižuje dostrel svojích rakiet môžu byť signál pre Európanov, aby odmietali budovanie amerického systému protivzdušnej obrany, ktorý je de facto aj tak namierený proti Rusku. Keďže však Iránčania nepovolia americkým expertom vstup na územie Iránu, aby kontrolovali iránske rakety, je jasné že nič sa meniť nebude.

Podľa Jakova Kedmiho, izraelského politológa a bezpečnostného analytika sa Iránci snažia dokázať, že iránske rakety neohrozujú Izrael a ani Saudskú Arábiu. Irán ukazuje, že je ochotný dohodnúť sa a iránske vyhlásenia stimulujú Európanov k rozvoju vzájomných vzťahov s Iránom. Európania totiž nechcú platiť za americkú politiku a ekonomicky strácať len preto, lebo je to pre Američanov výhodné. Európska Únia tak dostáva do rúk zbraň, ktorú môžu použiť proti Američanom. Kedmi upozorňuje na to, že EÚ sa začína vymaňovať zo zovretia USA a začína viesť politiku, ktorá by bola nemysliteľná pred 10 rokmi v čase, kedy boli USA svetovým žandárom. Preto sa USA snažia o nejednotnosť v EÚ a podporujú štáty ako Poľsko a Rumunsko, ktoré svojím proamerickým postojom Európu oslabujú.

Podľa Kedmiho blízke kontakty Putina s Iránom umožňujú ruskému lídrovi úspešne tlačiť na Američanov a Izrael a presadzovať ruské záujmy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:15

Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. Informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

16:36

Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk, ktorý sa v medziročnom porovnaní zdvojnásobil na 4,9 bilióna japonských jenov (29,4 miliardy eur). Informovala agentúra Reuters.

Skupina plánuje v tomto roku celosvetovo predať 10,95 milióna vozidiel, čo predstavuje pokles o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

16:28

Európska komisia (EK) dokáže zabezpečiť správne a okamžité zaznamenanie výdavkov vykazujúcich nezrovnalosti, ich vymáhanie však často trvá príliš dlho. Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok sprístupnil Európsky dvor audítorov (EDA).

V rokoch 2014 – 2022 bolo vo všetkých oblastiach vykázaných 14 miliárd eur neoprávnených výdavkov. Ich vymáhanie je kľúčovým prvkom systému vnútornej kontroly EÚ.

Audítori zistili, že vydanie žiadosti o vrátenie prostriedkov po ukončení financovaných činností trvá zvyčajne 14 až 23 mesiacov a získať ich späť trvá od troch do piatich mesiacov.

16:00

Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil v stredu poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala agentúra Reuters.

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky.

15:41

Ukrajinský parlament v stredu odhlasoval zákon, ktorý niektorým väzňom umožní bojovať v ozbrojených silách. Informovala agentúra AFP.

15:37

Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, “ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky”. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Moskva bude “primerane reagovať“ na rozhodnutie Veľkej Británie vyhostiť ruského vojenského pridelenca, citovala ruská agentúra RIA hovorkyňu ruskej diplomacie Mariu Zacharovovú.

15:04

Európska únia (EÚ) nesmie dovoliť Číne, aby zaplavila jej trh lacnými elektromobilmi. Vyhlásila to v v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje agentúra Reuters.

“Spravodlivá hospodárska súťaž je v poriadku. Čo sa nám nepáči, je, keď Čína zaplavuje náš trh masívne dotovanými elektromobilmi. A musíme sa tým zaoberať, musíme chrániť náš priemysel,” povedala.

15:03

Dohoda o voľnom obchode medzi Čínou a Srbskom, ktorú podpísali minulý rok, vstúpi do platnosti 1. júla, oznámil v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Belehradu. Informovala agentúra Reuters.

Podľa Vučiča dohoda Srbsku zaistí budúcnosť. Na jej základe dôjde k zrušeniu ciel na takmer 95 percent vývozu do Číny počas nasledujúcich piatich až desiatich rokov.

14:59

Čína v stredu zablahoželala Vladimirovi Putinovi k jeho inaugurácii do úradu prezidenta Ruskej federácie. Informovala agentúra Reuters.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí vo vyhlásení podotkol, že prezident Si Ťin-pching už Putinovi poslal blahoželanie k jeho znovuzvoleniu.

Pod “strategickým vedením” Siho a Putina sú vzťahy Číny a Ruska naďalej “zdravé”, uviedol hovorca s tým, že Peking prikladá veľký význam vedúcej úlohe hlavy štátu v bilaterálnych vzťahoch medzi oboma krajinami.

Russia Putin Inauguration
Na snímke Vladimir Putin kráča zložiť prísahu ako ruský prezident počas inauguračného ceremoniálu vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve
14:55

Ukrajinské úrady obvinili oligarchu Ihora Kolomojského z pokusu o vraždu právnika v korporátnom spore z roku 2003. Informuje o tom agentúra Reuters.

Kolomojskij podporoval prezidenta Volodymyra Zelenského vo voľbách v roku 2019. Vo februári 2023 mu urobili domovú prehliadku a v septembri 2023 ho vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť. Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) mu zároveň zmrazil vyše tri miliardy hrivien.

14:07

Cena za nájom priestorov pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR a jeho organizácie bola najvýhodnejšia. Uviedol to minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS) po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom vládny kabinet vyjadril súhlas s návrhom komerčných priestorov na účely MCRŠ.

Sídlom MCRŠ majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji.

31. rokovanie vlády SR Dušan Keketi
Na snímke minister cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR Dušan Keketi (nominant SNS) pred 31. rokovaním vlády v Bratislavae
13:47

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že pridala liehovinu zo Slovenska, trenčiansku borovičku JUNIPERUS, do registra chránených označení pôvodu (CHOP). 

Komisia opísala, že trenčianska borovička JUNIPERUS je číra bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 %, s výraznou vôňou a intenzívnou chuťou borievky obyčajnej a pichľavej.

13:34

Český prezident Petr Pavel v stredu pri príležitosti Dňa víťazstva pripomenul prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Hovoril pritom o historickom paradoxe, keď sa rola niektorých krajín od konca druhej svetovej vojny zmenila.  Informovali spravodajské portály Novinky.cz a iDnes.cz.

Vojnu na Ukrajine označil za ťažkú skúšku nielen pre Európu. Bez podpory a spojenectiev však podľa Pavla vo vojne nemôže uspieť žiadna krajina.

13:22

Kremeľ uviedol, že Rusko nemôže vyšetrovať zabitie novinára AFP Armana Soldina počas raketovej paľby na východe Ukrajiny pred takmer rokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali