Inter dostal rozhodujúci úder v závere, Džeko:”Zaslúžili sme si viac”

Inter dostal rozhodujúci úder v závere, Džeko:”Zaslúžili sme si viac”

Miláno 16. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Antonio Calanni,Rui Vieira,Armando Franca,SITA/AP-Olivier Matthys)

 

Futbalisti Interu Miláno odštartovali nový ročník Ligy majstrov smolne. Po kvalitnom predstavení podľahli v stredajšom domácom šlágri D-skupiny Realu Madrid 0:1 gólom Rodryga v predposlednej minúte stretnutia

Real Madrid
Na snímke futbalisti Realu Madrid

“Modro-čierni” zosadili po deviatich rokoch v domácej Serie A z trónu Juventus Turín a v Lige majstrov majú za cieľ minimálne postúpiť zo skupiny, čo sa im však nepodarilo od sezóny 2011/2012. Proti Realu mali viacero sľubných príležitostí najmä v prvom polčase, no nepremenili žiadnu. Real hrozil najmä v závere z protiútokov, niekoľkokrát sa pri odvrátení finálnej prihrávky zaskvel slovenský obranca Milan Škriniar. O rozhodujúci moment stretnutia sa postarali striedajúci hráči, prihral 18-ročný Francúz Eduardo Camavinga a sieť rozvlnil 20-ročný Brazílčan Rodrygo. “Zaslúžili sme si omnoho viac. Ak však nedáte góly, nemôžete vyhrať zápas. Hrali sme veľmi dobre proti skvelému tímu, mali sme šance. Je to škoda, takto sa zápas nemôže prehrať,” smutne skonštatoval podľa agentúry AFP útočník Edin Džeko, ktorý posilnil pred sezónou mužstvo z AS Rím.

Reklama

Navrátilec na lavičku Realu Carlo Ancelotti si po zápase na štadióne San Siro, na ktorom viedol v rokoch 2001 až 2009 konkurenčný klub AC, mohol vydýchnuť: “Toto bolo najťažšie stretnutie v skupine. Inter dokázal udržať v prvom dejstve mimoriadne tempo, my sme dokázali lepšie kontrolovať hru po prestávke. Som spokojný s tým, ako mužstvo dokázalo brániť v hĺbke poľa. Je to dobré znamenie. Dáva nám vedieť, že dokážeme prečkať ťažké momenty.”

“Biely balet” napriek úspechu na pôde Interu D-skupinu nevedie. Na čelo sa prekvapujúco dostal moldavský debutant v súťaži Šeriff Tiraspoľ, ktorý zdolal Šachtar Doneck 2:0.

Reklama

 

AC Miláno vs. FC Liverpool

Druhý milánsky klub svojmu mestskému rivalovi nemusí byť nič dlžný, v B-skupine taktiež zaznamenal jednogólovú prehru. Na ihrisku FC Liverpool hráči AC viedli po polčase 2:1, no prehrali 2:3. O rozhodujúci zásah sa postaral v 69. minúte Jordan Henderson.

Virgil van Dijk Jürgen Klopp
Na snímke futbalista Liverpoolu Virgil van Dijk (vpravo) a tréner Liverpoolu Jürgen Klopp

“Rossoneri” tentoraz nedokázali striasť myšlienky na pamätné meranie síl z finále Ligy majstrov 2005, keď Liverpool získal trofej, hoci v Istanbule prehrával 0:3. “Bol to úžasný zápas, veľmi zaujímavý a vzrušujúci. Zhruba na štvrťhodinu sme stratili kontrolu nad duelom, no zvládli sme to. AC Miláno losovali zo štvrtého koša, taká je kvalita tejto skupiny. Budeme potrebovať každý bod v snahe postúpiť,” vyjadril po stretnutí spokojnosť tréner “The Reds” Jürgen Klopp.

V úvode duelu sa zdalo, že Liverpoolčania zápas ovládnu, Fikayo Tomori si v 9. minúte dal vlastný gól a Mohamed Salah mal po štvrťhodine hry možnosť zahrávať pokutový kop. Egypťan však ukončil sériu sedemnástich premenených jedenástok v drese Liverpoolu a v závere prvého polčasu zaskočili domácich gólmi Ante Rebič a Brahim Diaz. Po prestávke však domáci na svojho súpera “vyleteli” a strhli duel na svoju stranu. “Liverpool je na veľmi vysokej úrovni, my tam ešte nie sme. Využijeme však tento zápas, aby sme sa uistili, že sa môžeme posunúť. Získali sme skúsenosti,” zhodnotil návrat AC Miláno do Ligy majstrov po siedmich rokoch tréner Stefano Pioli.

V druhom stretnutí B-skupiny sa zrodila bezgólová remíza medzi FC Porto a Atleticom Madrid. Na čele tabuľky je Liverpool s tromi bodmi.

Reklama

 

Debutant Haller štyrmi gólmi pripomenul Van Bastena z roku 1992, Bellingham prekonal Mbappého

Portugalský futbalový šampión Sporting Lisabon vstúpil po troch rokoch do Ligy majstrov s vizitkou 22 zápasov bez prehry v domácom prostredí. Dvadsiaty tretí duel však jeho hráčom vôbec nevyšiel. Debakel 1:5 od holandského velikána Ajaxu Amsterdam režíroval Sébastien Haller, autor štyroch gólov.

Dvadsaťsedemročný debutant v Lige majstrov už do desiatej minúty dvakrát skóroval a ďalšími dvoma gólmi po prestávke v 51. a 63. min zasa stanovil konečnú podobu výsledku. Medzitým sa do streleckej listine zapísal aj Steven Berghuis a streleckú česť domácim ako-tak zachránil Paulinho.

“Nemôžem tomu uveriť. Nemohol som čakať, že čosi také príde. Som šťastný a užívam si to,” uviedol Haller, ktorý je po otcovi Francúz, ale reprezentuje krajinu svojej mamy – Pobrežie Slonoviny. “Veľká vďaka patrí mojim spoluhráčom, ktorí ma nachádzali v dôležitých momentoch. Boli to obrovské emócie, ale snažil som sa to udržať na uzde a koncentrovať sa na zápas takticky aj po fyzickej stránke. Súperovi sme nedali dýchať a zvládli to excelentne,” dodal Haller.

Sebastien Haller
Na snímke futbalista Ajaxu Amsterdam Sebastien Haller

Oficiálny web Európskej futbalovej únie (UEFA) pripomenul, že dlhých 29 rokov sa nestalo, aby debutant v Lige majstrov strelil štyri góly. Haller nadviazal na holandskú legendu Marca van Bastena z roku 1992, keď tento útočník pri svojej premiére vo vtedajšom EPM skóroval štyrikrát v drese AC Miláno proti IFK Göteborg a stanovil konečnú podobu výsledku zápasu na San Sire.

Reklama

Haller sa mal predstaviť v drese holandského šampióna už v minulej sezóne európskych pohárových súťaží, ale administratívna chyba funkcionárov ho o to pripravila. Hráčom Ajaxu sa stal 8. januára 2021, no vedenie klubu ho zabudlo dopísať na súpisku pre vyraďovaciu časť Európskej ligy. “Naozaj sa mi zdá, že snívam, ale život ide ďalej a čakajú nás ďalšie zápasy proti náročným súperom,” dodal po svojej streleckej exhibícii.

Zatiaľ čo sedemnásťnásobný účastník skupinovej fázy LM Ajax má za sebou skvelý štart, Sporting musí na stredajší večer na Štadióne Josého Alvaladeho čo najskôr zabudnúť. A to pred týmto duelom prehrali zverenci trénera Rúbena Amorima v ostatných 29 zápasoch iba raz. “Pokazili sme si to hneď od začiatku. Súper sa rýchlymi gólmi dostal do výhody a potom už bolo náročné ho naháňať. Oni mali komfortný náskok a my sme ukázali svoju neskúsenosť,” zhodnotil iba 36-ročný tréner Sportingu. “Nezvládli sme to, ale sú to len tri body a nesmieme prepadnúť panike,” nabáda jediný strelec portugalského šampióna Paulinho.

Aj v druhom zápase C-skupiny sa v stredu zrodilo víťazstvo hostí. Nemecká Borussia Dortmund ako hosťujúci tím zvíťazila nad tureckým zástupcom Besiktasom Istanbul 2:1. O troch bodoch pre hostí rozhodol v nadstavenom čase prvého polčasu nórsky kanonier Erling Haaland po prihrávke 18-ročného Juda Bellinghama. Ešte predtým skóroval práve aj tento anglický stredopoliar a vo veku 18 rokov a 78 dní sa stal najmladším hráčom s gólom na konte v zápase Ligy majstrov. O sedem dní prekonal Kyliana Mbappého z marca 2017. “Strieľanie gólov je moja práca, ale bol to ťažký zápas. Máme dôležité víťazstvo. A Jude Bellingham? Má len osemnásť a hrá už tak úžasne,” skonštatoval o tri roky starší Haaland na webe UEFA.

 

Bruggy mohli PSG aj zdolať, Manchester City si zastrieľal s Lipskom

Lionel Messi odohral za Paríž St. Germain premiérovo celé stretnutie, no jeho nový tím vstúpil do ďalšieho ročníka futbalovej Ligy majstrov iba remízou na pôde FC Bruggy 1:1. Hlavný konkurent Parížanov v A-skupine Manchester City si poradil s Lipskom vysoko 6:3 a vedie tabuľku.

Lionel Messi
Na snímke Lionel Messi

Messi sa po reprezentačných povinnostiach v lete predstavil v Ligue 1 iba na 24 minút, no v stredajšom zápase 1. kola skupinovej fázy LM ho už tréner Mauricio Pochettino nemal dôvod šetriť. Večer však nepatril ambicióznemu francúzskemu klubu, ale belgickému majstrovi, ktorý mal k trom bodom bližšie. Skóre síce otvoril v 15. minúte stredopoliar Parížanov Ander Herrera, no domácich to vôbec nepoznamenalo a Hans Vanaken v 27. minúte vyrovnal. Bruggy boli v zápase aktívnejšie, strely na bránku sa skončili v ich prospech 6:4, celkový pomer striel bol 16:9 pre flámsky klub. “Potrebujeme čas, aby sme sa spoznali. Som spokojný so snahou, ktorú sme predviedli. Musíme zostať pokojní a pracovať ďalej. Pokúsime sa byť lepší,” upokojoval situáciu argentínsky kouč hostí podľa agentúry AFP.

Tréner “modro-čiernych” Philippe Clement sa mohol po stretnutí právom cítiť nadšene: “Ukázali sme, že máme poriadnu guráž. Hráči odohrali historický zápas, som na nich mimoriadne hrdý. Dokázali sme, že fyzicky sme mimoriadne silní. Tento výsledok nás ohromne motivuje do ďalšej práce.”

Finalista predchádzajúceho ročníka súťaže Manchester City mal strelecké preteky proti nemeckému vicemajstrovi pod kontrolou. Ani raz v stretnutí s RB Lipsko neprehrával. Christopher Nkunku v drese hostí zaznamenal hetrik, za domácich sa presadila šestica rôznych hráčov. “Lipsko hralo všetko alebo nič. Nikdy sa nevzdávali. Nám veľmi pomohlo, že sme dokázali vždy skórovať ihneď po tom, ako aj oni,” zhodnotil duel tréner domácich Pep Guardiola.

Kouč saského klubu Jesse Marsch mohol ľutovať, že jeho hráči nedokázali zabodovať, hoci strelili tri góly: “Vždy keď sme sa dostali do zápasu, City prišlo s odpoveďou. Urobili sme príliš veľa individuálnych chýb. Neboli sme skrátka dostatočne dobrí proti takémuto súperovi.”

Početnú gólovú úrodu videli diváci aj v zápasoch C-skupiny. Ajax Amsterdam zvíťazil na trávniku Sportingu Lisabon 5:1, keď sa až štyrmi gólmi zaskvel útočník Sebastien Haller, a Borussia Dortmund uspela v Istanbule nad Besiktasom 2:1.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali