Hríb zaviedol v .týždni na OĽaNO cenzúru. Matovič reaguje: “Patríš medzi najhorších mediálnych manipulátorov”

Hríb zaviedol v .týždni na OĽaNO cenzúru. Matovič reaguje: “Patríš medzi najhorších mediálnych manipulátorov”

Bratislava 3. januára 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Šéfredaktora časopisu .týždeň Štefana Hríba nahneval status Igora Matoviča v ktorom kritizuje prezidentku za udelenie štátneho vyznamenania Petrovi Zajacovi, ktorého on nazval kukuričným partizánom. Hríb sa preto rozhodol, až do doby, kým sa Matovič neospravedlní, nezverejňovať v časopise vyjadrenia a tlačové besedy lídra OĽaNO

Na snímke Igor Matovič

„Neviem čím to je, ale už 27 rokov sa každý slovenský prezident akosi bráni pozrieť pravde do očí. Bohužiaľ aj dnes sme sa dozvedeli, že akýsi Peter Zajac je kľúčová osobnosť Novembra ‘89. Nuž, páni prezidenti, môžete sa snažiť akokoľvek meniť históriu, ale pre ľudí bude navždy Hrdinom Novembra človek, ktorý najviac riskoval a dodával odvahu ľuďom po celom Slovensku – Milan Kňažko, a nie nejaký kukuričný partizán,“ napísal v statuse Matovič.

Reklama

Jeho príspevok nahneval viacerých ľudí medzi ktorými bol aj šéfredaktor časopisu .týždeň, pre ktorý Peter Zajac píše dlhodobo komentáre, Štefan Hríb.

„Toto je taká hrubá urážka jedného z kľúčových zakladateľov VPN, prezidentky a pravdy o nich oboch, že sa ňou Igor Matovič zaradil medzi to najprimitívnejšie, čo sa tu vo verejnom priestore objavilo,“ reagoval na webe .týždňa Štefan Hríb, podľa ktorého Matovič prekročil všetky hranice normálnosti.

Reklama

„Lepšie Slovensko nemožno vybudovať urážkami a zlobou. Ako šéfredaktor som sa preto rozhodol, že kým sa predseda OĽaNO obom osobnostiam neospravedlní, nebudeme v .týždni uverejňovať žiadne jeho verejné vyjadrenia ani tlačové besedy,“ napísal Hríb.

K príspevku lídra OĽaNO sa vyjadril aj kandidát tejto strany Jozef Pročko, ktorého o to žiadali ľudia na sociálnej sieti. Pročko v reakcii píše, že sa nerozhodol vstúpiť na kandidátku aby ľuďom hovoril, čo majú a nemajú hovoriť, lebo každý je zodpovedný sám za seba.

„Môj názor je, že v Nežnej revolúcii boli tisíce takých ako Zajac, Mistriková a ďalší ocenení, tak ocenme všetkých rovnako… To čo povedal Igor je oproti korupcii a klientelizme, ktoré u nás prekvitajú je len zrnko piesku. A vôbec mi to čo povedal Igor chuť zmeniť to tu k lepšiemu nezoberie.“

Pročko hovorí, že nikto nie je bez chýb a nie všetko čo spraví on alebo Igor Matovič sa musí ľuďom páčiť. „Ja by som to povedal inak ako Igor. Ja pánovi Zajacovi doprajem ocenenie. Ale aj tisícom ďalších ľudí, ktorí v 1989 rovnako nezištne pomáhali a menili diktatúru aj keď nevedeli ako to dopadne,“ dodal na záver.

 

Reklama

Matovič: Hríb o našom hnutí podsúva účelovú špinu

Igor Matovič v piatok znovu reagoval na konflikt so Štefanom Hríbom s tým, že Hríb rozhodnutím nedávať priestor v jeho vydavateľstve hnutiu OĽaNO “zaviedol voči nášmu hnutiu klasickú totalitnú cenzúru názorov”.

“Zaujímavé, že to neurobil Hríb Haščákovi po zverejnení spisu Gorila – miesto toho od neho potajomky (zatajil to členom redakcie) zobral 250 tisíc špinavých eur “na podporu aktivít týždňa”. Zaujímavé, že to neurobil Ficovi, Kaliňákovi, Kočnerovi, nikomu. Čím to bude? Hríb ma nenávidí. Dlhodobo a do špiku kosti. Lebo som odmietol hrať jeho hru. Lebo som odmietol mu za úplatu – za ústretové články zobať z ruky.”

!Zostal som samým sebou a stal som sa pre neho nepriateľ na život a na smrť. Dlhodobo necháva svojich ľudí v redakcii o mne a našom hnutí podsúvať ľuďom špinu. Účelovú a nenávistú špinu. Preto roky nenájdete v týždni.sk ani slovo uznania a vďaky za dlhoročný zápas nášho hnutia. Len opovrhnutie a podlé lži.”

Novinárovi Hríbovi ďalej Matovič odkazuje: “Pardón, Pišta, ale mňa svojou cenzúrou neodradíš od hovorenia pravdy, hoci sa ti veľmi zle počúva. Vieš, môžeš mať aj tisíc úslužných ľudí, ktorí ti budú poslušne zobkať z rúčky, ale ja to nebudem. Nie si toho hodný. Patríš medzi najhorších mediálnych manipulátrov v pozadí slovenskej politiky a len to, že si pravičiar ti nedáva právo, aby som o tom mlčal. Manipuluješ s pravdou presne tak isto, ako to najväčšie zlo na druhej strane brehu a ešte sa pri tom tváriš na demokrata. O to je to horšie a úbohejšie.”

Reklama

Na záver Matovič priznal, že jeho postoj ku Petrovi Zajacovi je podfarbený aj osobnou skúsenosťou s ním. “Naposledy si o mne účelovo vymyslel, že som sa mu pred 8 rokmi vyhrážal, že že budem vydierať nejakou faktúrou z kampane. Malo to byť vtedy, keď urazený kvôli detektoru odišiel z našej kandidátky. Podlá a nehorázna lož, samozrejme, lebo ak by to bola len náznakom pravda, vtedy by to zverejnil, aby ma vtedy pred voľbami 2012 dorazil – nie teraz po 8 rokoch. V tejto súvislosti som o Zajacovi v statuse napísal, že bol “kukuričný partizán”, a bolo to asi trochu za čiarou – lebo reálne počas revolúcie bol v ústraní aktívny a nebol zalezený v kukurici – nuž ale, slovíčko uletelo, asi pocit krivdy z jeho krivého obvinenia voči mne ma viedol k jemnej odplate, čo nebolo práve odo mňa chlapské.”

“Viem, že medzi hlavnými lídrami Novembra a Zajacovou družinou existuje dlhoročný spor prameniaci zrejme z akejsi žiarlivosti, že ľudia za kľúčových ľudí Novembra považujú tých, ktorí nimi naozaj boli a nie tých, ktorých meno si ani spomenúť nevedia (preto som o Zajacovi napísal v statuse “akýsi” Peter Zajac – lebo ľudia ho poznajú na rozdiel od Kňažka minimálne).”

Dodal, že s Milanom Kňažkom na túto tému nikdy nehovoril a podľa Matoviča, vôbec nie je rád, že sa to rozmazáva. “Lebo je chlap, ktorý sa nikdy k ničomu nedoprosoval. Túto tému otváram už roky, lebo ma ignorácia prezidentov ku skutočným hrdinom Novembra opakovane nepríjemne zaráža.”

“Neviem, možno sa Milanovi Kňažkovi ocenenie “újde” In memoriam … a zrazu sa mu újdu slová uznania a možno aj slza vypadne, ale dovtedy chcem aspoň takto mu dať vedieť, že som minimálne ja a určite sú nás státisíce, ktorí si ho vážime aj bez toho, aby si ho vážili naši prezidenti… aj bez akýchkoľvek štátnych vyznamenaní,” píše Matovič.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali