Hrabko: Ak budú predčasné voľby kvôli Mostu-Híd, nemusí sa dostať do Národnej rady

Hrabko: Ak budú predčasné voľby kvôli Mostu-Híd, nemusí sa dostať do Národnej rady

Bratislava 14. marca 2018 (TASR/HSP/Foto:Juraj Hrabko Facebook)

 

Ak súčasný politický vývoj dospeje k predčasným parlamentným voľbám, zďaleka to neznamená, že ich výsledok bude zodpovedať predstavám organizátorov protestov na uliciach, prípadne očakávaniam Mosta–Híd. Rozhodovať v nich totiž budú všetci zúčastnení voliči, nielen tá ich časť, ktorá predčasné voľby požaduje. V diskusii na TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Napriek možnému aktuálnemu poklesu preferencií je stále pravdepodobným víťazom volieb Smer-SD a, naopak, Most–Híd sa dostáva do zložitej pozície. Strana, ktorá o časť voličov prišla v dôsledku vstupu do vlády Roberta Fica, môže stratiť ďalších v dôsledku toho, že túto vládu “povalí”.

Reklama

“Možno si Most týmto rozhodnutím pod sebou podpílil konár. Treba si počkať. Ak budú predčasné voľby a budú vďaka Mostu–Híd, možno neprejdú ani do parlamentu. Ale je to politické rozhodnutie politickej strany, takto sa rozhodla so všetkými dôsledkami, ktoré jej to môže priniesť,” komentoval Hrabko uznesenie Republikovej rady Mosta–Híd, podľa ktorého má vedenie strany rokovať o predčasných voľbách a ak neuspeje, opustiť vládnu koalíciu.

“Na druhej strane, keď zlyhajú politici, sú predčasné voľby normálny demokratický inštrument, ako vymeniť vládu. A stále platí, že vládnu koalíciu môže povaliť len ona sama,” povedal Hrabko.

Reklama

Dodal, že z uznesenia Mosta–Híd vyplýva aj to, že chce zabrániť živelnému vývoju a mať politický vývoj aj naďalej pod kontrolou. “Béla Bugár nebuchne dverami a neodíde, chce mať pod kontrolou, čo sa bude diať,” povedal Hrabko. “Má dosiahnuť dohodu o možnostiach predčasných volieb a v opačnom prípade odísť z koalície. Čo bude ďalej, o tom potom. Tam už je všetko otvorené,” dodal.

Koaličné strany odmietajú úradnícku vládu, lebo v takom prípade by odovzdali moc do rúk prezidentovi. Viacero ďalších scenárov je však stále možných, vrátane zmeny uznesenia Republikovej rady Mosta–Híd. “Pokiaľ zmení rozhodnutie Republiková rada, ktorá ho prijala, respektíve, ak dá mandát zmeniť ho niekomu inému. Uznesenia je možné meniť, ak sa politická situácia vyvinie inak,” pripustil Hrabko.

Osobne neočakáva, že by parlament v pondelok (19.3.) odvolal vládu, pokiaľ v nej v tom čase ešte budú sedieť aj ministri za Most–Híd. “Nemyslím si, že je pravdepodobný scenár, podľa ktorého by vláda padla v pondelok v dôsledku hlasovania parlamentu. Samozrejme, bude to závisieť aj od výsledku rokovaní, teda najmä od postoja Mosta–Híd,” povedal Hrabko.

V tejto chvíli podľa neho stále funguje vláda aj koaličná väčšina v parlamente. “Parlament je úplne legitímny. A žasnem nad vyjadreniami niektorých opozičných politikov, že parlament stratil legitimitu. Ako môžu tvrdiť, že parlament stratil legitimitu a zároveň od neho očakávať, že skráti volebné obdobie? Veď to si odporuje. Ja rozumiem tejto politickej rétorike, ale je to zlá rétorika. Všetko má svoje hranice, takéto reči vnášajú do spoločnosti iba vášne a chaos,” povedal Hrabko.

Kriticky sa vyjadril aj na adresu médií, ktoré podľa neho často nemajú dostatočný nadhľad nad témou. “Frustrovaná je aj veľká časť médií, to vidíme z toho, ako informujú. Nemali by zabudnúť, ako zlyhali po predchádzajúcich voľbách, kedy pasovali Richarda Sulíka do roly premiéra, už pomaly namiesto neho viedli rokovania a určovali, kto by mal byť členom vlády. A jednoducho to tak nebolo,” povedal Hrabko.

Reklama

Dodal, že vládna kríza nastane vo chvíli, keď Most-Híd odíde z vlády. Rozhodujúcim faktorom pri rozhodovaní o tom, či bude volebné obdobie skrátené, bude počet poslancov ochotných v Národnej rade podporovať vládnu koalíciu. “Na rokovania nie je stanovený žiadny deadline, nemusia sa skončiť ani do pondelka. Buď sa dohodnú, alebo Béla Bugár a vedenie strany usúdia, že dohoda v rámci koalície nie je možná a ohlásia odchod z vlády,” uviedol Hrabko.

Ak by malo byť volebné obdobie skrátené, podľa Hrabka by si mal parlament najprv zmenou ústavy dať právomoc skrátiť volebné obdobie a až potom to urobiť. Všetky doterajšie skrátenia volebných období, urobené ad hoc ústavnými zákonmi, sú totiž podľa Hrabka napadnuteľné na Ústavnom súde SR. Precedens na to je podľa neho v susednej Českej republike.

“Uvidíme, či niekto podá sťažnosť. Ale nie je žiadny problém pred ústavným zákonom schváliť aj novelu ústavy. V parlamente je množstvo nezávislých poslancov, ktorým sa politická kariéra skončí o dva roky skôr, ako čakali. Ktorýkoľvek z nich môže ako fyzická osoba podať sťažnosť na ÚS. Aby sa tomu predišlo, mal by dať parlament novelou ústavy sám sebe právomoc rozpustiť sa aj sám, ústavným zákonom, pričom prezident takéto rozhodnutie musí akceptovať,” uzavrel Hrabko.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali