Hlavný diplomat EÚ oznámil koniec „veku Ameriky“

Hlavný diplomat EÚ oznámil koniec „veku Ameriky“

Brusel 28. mája 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Darko Vojinovic)

 

Minister zahraničných vecí Európskej únie Josep Borrell názorne ilustroval známe politické porekadlo, že včas zradiť znamená predvídať. Známy európsky diplomat sa pravdepodobne pozrel na situáciu na geopolitickej scéne a dospel k záveru, že nastal čas načrtnúť nový strategický smer Európskej únie, ktorý bude zrejme prebiehať pod heslom Vek Ázie začal!” Píše v úvode svojho komentára Ivan Danilov

Na snímke Josep Borrell

V skutočnosti pán Borrell oznámil začiatok ázijského veku na nedávnom stretnutí s nemeckými diplomatmi.

Reklama

Navyše, podľa názoru šéfa európskej diplomacie, svetový poriadok, ktorého stredom bola Amerika (alebo bol ovládaný USA) skončil práve v súvislosti s nástupom novej fázy historického vývoja, v ktorom Európska únia už nie je ochotná uspokojiť sa s rolou obľúbenej americkej kolónie alebo v lepšom prípade mladšieho partnera Washingtonu, ktorý občas milostivo dovolil kolektívnemu Starému svetu, aby sa zaoberal neokolonializmom na svojich tradičných loveckých územiach v Afrike, na Blízkom východe a vo východnej Európe.

Brusel chce viac a táto odvaha je vysvetlená veľmi jednoducho: Washington zoslabol, Európska únia cíti, že sa rovnováha síl zmenila a že ostrý konflikt medzi Washingtonom a Pekingom otvára Európskej únii veľký vagón možností, do ktorého je potrebné včas naskočiť, nehľadiac na nespokojnosť všetkých amerických satelitov nachádzajúcich sa vo vnútri zjednotenej Európy.

Reklama

Britské noviny The Guardian uvádzajú celkom odvážne tézy z vystúpenia Borrella.

Analytici dlho hovorili o konci amerického systému (medzinárodných vzťahov pozn. red.) a nástupu ázijského veku. K tomu teraz dochádza pred našimi očami,” vyhlásil hlavný európsky diplomat.

Vysvetlil, že EÚ ako celok je teraz pod obrovským diplomatickým tlakom ako zo strany Washingtonu, tak zo strany Pekingu.

Stojí za zmienku, že samotná skutočnosť sťažnosti popredného európskeho úradníka, že na Európsku úniu je vyvíjaný nátlak v otázke voľby strany (konfliktu pozn. red.), je v skutočnosti škandálom, pretože to po prvé znamená existenciu akejsi slobodnej vôle medzi politikmi, ktorí vládnu európskym krajinám, a za druhé to vytvára predpoklad, že sa Európska únia postaví v zásadnom geopolitickom konflikte na stranu Číny a ocitne sa na opačnej strane barikády proti Amerike, napriek všetkým vyhláseniam o spoločných hodnotách, transatlantickej solidarite a spoločnom bezpečnostnom systéme vo forme NATO.

Najzaujímavejšie je však to, aké riešenie otázky výberu navrhuje hlavný diplomat . Navrhuje ustúpiť stranou a dať obom záujemcom o status hlavnej sily na planéte možnosť vyjasniť si svoje vzťahy bez priamej účasti Bruselu v konflikte na strane Pekingu alebo Washingtonu.

Reklama

Celkovo prostredníctvom svojho popredného diplomata uskutočnila vyhlásenie o zvrchovanosti. Podľa Borrella musia Európania sledovať svoje vlastné záujmy a hodnoty a vyvarovať sa toho, aby sa stali nástrojom jednej alebo druhej strany, čo celkom jasne znamená neochotu premeniť sa v pešiaka v rukách Pekingu alebo zostať pešiakom v rukách Washingtonu.

Nedá sa predpokladať, že by Donald Trump bol nadšený takou dezerciou z poľa geopolitických bitiek zo strany bloku, ktorý by (aspoň teoreticky) mal byť najoddanejším americkým vazalom a podporovať všetky americké geopolitické dobrodružstvá. Ako opakovane tvrdili zástupcovia najbližšieho kruhu amerického prezidenta, ochrana Pax Americana sveta, v ktorého strede USA, a americká hegemónia to je najvyššia priorita, ku ktorej nemôžu byť kompromisy.

V tejto súvislosti nemožno Borrellovo vyhlásenie, že americký vek skutočne skončil a priamo teraz nastupuje ázijský vek, považovať za nič iné ako za zradu, za ktorú treba potrestať ani nie tak konkrétneho diplomata (ktorý pravdepodobne nevystúpil v žánri vlastnej politickej iniciatívy), ale všeobecne celý segment európskej politickej elity, ktorý zrazu pocítil, že nastal čas buď si hľadať iného pána (a flirtuje s Pekingom), alebo obnoviť bývalú veličinu a vyhlásiť Európsku úniu za nezávislý pól moci v novom multipolárnom svete.

Stojí za zmienku, že Borrell vo vzťahu k Číne nenašiel nijako zvlášť láskavé slová a hovoril skôr o potrebe konfrontácie než spolupráce. Potrebujeme voči Číne tvrdšiu stratégiu, ktorá tiež vyžaduje zlepšenie vzťahov s demokratickou časťou Ázie, uviedol.

Nemožno predpokladať, že sa Pekingu bude páčiť situácia, v ktorej všetci susedia Číny, s ktorými má určité nezhody (alebo skutočné pohraničné konflikty), zrazu začnú dostávať diplomatickú, ekonomickú a prípadne technologickú i vojenskú podporu zo strany krajín .

Reklama

Vzhľadom k tomu, že hlavným autorom ambicióznej stratégie “návratu Európskej únie do Ázie je v skutočnosti francúzsky prezident Macron, môže vzniknúť dôvodné podozrenie, že sa Európska únia ani nechce vrátiť do slávnych dní studenej vojny 20. storočia, kedy mala Európa na medzinárodnej scéne neporovnateľne väčšiu autoritu a vplyv než teraz, ale hneď do 19. storočia, kedy si európske mocnosti rozdeľovali ázijské kolónie medzi sebou a mali astronomické zisky zo svojich koloniálnych projektov.

Ponúknuť susedom Číny, z ktorých mnohí môžu mať vo vzťahoch s Washingtonom svoje vlastné problémy, akúsi alternatívnu “geopolitickú strechu to je krok, ktorý môžu niektorí európski politici považovať doslova za geniálny, pretože nový ázijský vek nemusí byť nutne čínsky. Aspoň z pohľadu Európskej únie môže byť ázijský vek úplne dobre obdobím, v ktorom bude Starý svet v tomto regióne opäť poriadne zarábať, tým skôr preto, že v moderných podmienkach je možné zaobísť sa bez použitia vojenskej sily.

Na jednej strane také náhle prebudenie európskych geopolitických ambícií musí potešiť: kolektívny Západ sa definitívne rozpadá a Európska únia hľadá dobrodružstvo hneď na dvoch geopolitických frontoch súčasne v diplomatickom boji s Čínou a v obchodnej vojne so Spojenými štátmi.

Na druhej strane vznikajú mierne obavy kvôli tým zbytkom viacmenej stabilného systému medzinárodných stykov a vzťahov, ktoré sme zdedili z 20. storočia (a na ktorých budovaní sa podieľali naši predkovia) – so zreteľom na želanie mnohých veľkých geopolitických hráčov radikálne vyriešiť nahromadené rozpory medzi nimi existuje riziko, že mu nezostáva dlhý život.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali