Hlas podobný Procházkovmu priznáva dvojnásobne drahšiu kampaň

Hlas podobný Procházkovmu priznáva dvojnásobne drahšiu kampaň

Bratislava 22. júla 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Aktéri na nahrávke preberajú viacero tém. Prvou je spôsob úhrady inzercie

Skutočné náklady na prezidentskú kampaň Radoslava Procházku nemuseli byť 250.000 eur, ako to sám tvrdil, ale dvojnásobne vyššie. Informuje o tom  dnes spravodajský portál Sme.sk s odvolaním sa na nahrávku zverejnenú na webových stránkach Vimeo. Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý v nej vystupuje, už pre Sme autenticitu nahrávky priznal.

Reklama
Na snímke Radoslav Prochádzka

“Je to materiál, ktorý som chcel zverejniť až so súhlasom generálneho prokurátora, na ktorý čakám. Zverejnenie bez môjho vedomia ma prekvapilo. Zrejme niekomu veľmi vyhovuje, aby sa táto téma riešila uprostred leta, keď sú ľudia na dovolenkách a politiku nesledujú,” cituje Sme Matoviča.

Aktéri na nahrávke preberajú viacero tém. Prvou je spôsob úhrady inzercie. “Tá baba, čo bola od teba, hovorila, že to viete platiť tak, že časť oficiálne, časť neoficiálne. Tak ty musíš povedať, že koľko, že jak to chceš,” hovorí Matovič. “Pol na pol,” odpovedá hlas podobný Procházkovi s tým, že pri takom objeme to nemá kto ako odkontrolovať. Neskôr pripúšťa aj dohodu, že mimo účtovníctva pôjde až 90 percent sumy.

Reklama

Nahrávka sa venuje aj celkovým nákladom na Procházkovu kampaň. Náklady na ňu hlas podobný Procházkovmu najskôr odhaduje na 600.000 eur, následne to koriguje na pol milióna. Procházka v skutočnosti vykázal na celú kampaň okolo 250.000 eur.

Matovič najskôr obvinil Procházku z pokusu o nelegálne financovanie prezidentskej kampane s tým, že chcel za inzerciu v regionálnom periodiku jeho rodiny Region Press platiť aj bez dokladu. Procházka obvinenia poprel a prijal aj výzvu absolvovať kontrolu na detektore lži. Neskôr si to rozmyslel.

 

Na nahrávke je môj hlas, hrdo sa k nemu hlásim, vyhlásil Prochádzka 

Líder Siete Radoslav Procházka dnes pred médiami potvrdil, že na zverejnenej nahrávke, kde sa zhovára s predsedom OĽaNO Igorom Matovičom, je jeho hlas a hrdo sa k nemu hlási. Zároveň však uviedol, že nahrávka bola postrihaná tak, aby mu to uškodilo. Záznam zhotovil Matovič a jeho autenticitu už potvrdil.

Reklama

Procházka zároveň tvrdí, že sa s Matovičom bavil o zľave za inzerciu v regionálnom periodiku regionPress, nie o tom, že by chcel platiť bez faktúry. “Je to pekne vyskladané, môže to budiť nejaký dojem, ale my sme sa bavili o zľave, koľko sa zaplatí pri objednaní a koľko pri dátume splatnosti. To je celé,” vysvetľoval s tým, že je ochotný vypovedať aj na Generálnej prokuratúre, ktorá to vyšetruje.

Šéf Siete zopakoval, že o svojej prezidentskej kampani prezradil násobne viac ako ktorýkoľvek iný kandidát. “Podľa mňa je dobré, že je to tak, lebo sa nastavila latka a bude to tak aj pre ostatných,” myslí si.

Na otázku, čo si myslí o platení bez faktúry, odvetil, že podľa okolností. “V taxíku tiež nedostávam faktúru, Nota bene som si kupoval a nepýtal som faktúru ani bloček. Ak je faktúra vystavená, treba ju zaplatiť, neplatenie faktúr je obrovský problém,” dodal.

Na nahrávke, ktorá bola zverejnená na webových stránkach Vimeo a upozornil na ňu dnes portál Sme.sk, Procházka uvádza, že skutočné náklady na jeho prezidentskú kampaň nemuseli byť 250.000 eur, ale dvojnásobne vyššie. Aktéri na nahrávke preberajú viacero tém. Prvou je spôsob úhrady inzercie. “Tá baba, čo bola od teba, hovorila, že to viete platiť tak, že časť oficiálne, časť neoficiálne. Tak ty musíš povedať, že koľko, že jak to chceš,” hovorí Matovič. “Pol na pol,” odpovedá Procházkov hlas s tým, že pri takom objeme to nemá kto ako odkontrolovať.     

jf

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali