Mnohí po pive siahajú v horúcich letných dňoch na uhasenie smädu, iný pre obsah výživných látok, ktoré blahodarne pôsobia pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Základnými surovinami na jeho výrobu sú jačmeň, chmeľ a voda. Neskôr sa začali do neho pridávať rôzne bylinky a ovocie. Výroba kvalitného piva si však vyžaduje nielen odborné vedomosti a skúsenosti, ale i správny technologický postup.
V minulosti, ešte pred vznikom veľkých pivovarov, sa varilo v každej domácnosti a častokrát nahrádzalo vodu. So vznikom pivovarov sa na trhu začali presadzovať rôzne druhy a značky pív, z ktorých mnohé si získali obľubu na celom svete. Dnes si už konzument ani neuvedomí, že tento nápoj sprevádza ľudstvo od nepamäti.
Výstava „Od chmeľu k pivu“, ktorá bude otvorená od 9. októbra do 9. novembra v priestoroch Ponitrianskeho múzea v Nitre, priblíži proces výroby piva, počnúc výberom a pestovaním surovín až po finálny produkt. Zároveň oboznámi prostredníctvom informačných panelov so stručnou históriou piva, pivovarníctva, pohostinských zariadení a jeho úlohou v rôznych historických obdobiach. Súčasťou výstavy budú i predmety zo zbierkového fondu Tribečského múzea, ktoré dopĺňajú danú problematiku.