História Dopravnej akadémie v Žiline siaha do päťdesiatych rokov

História Dopravnej akadémie v Žiline siaha do päťdesiatych rokov

Žilina 8. júna 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Ďurčo)

 

Dopravná škola v Žiline ponúka učebné a študijné odbory v oblasti dopravy, prepravy a opráv automobilov

História Dopravnej akadémie v Žiline, ktorá ponúka učebné a študijné odbory v oblasti dopravy, prepravy a opráv automobilov, siaha do päťdesiatych rokov minulého storočia.

Reklama
Na snímke Dopravná akadémia v Žiline
Na snímke Dopravná akadémia v Žiline

Podľa riaditeľa Dopravnej akadémie Rudolfa Michalca v tom období vznikla učňovská škola. “Učňovské školy vznikli vo fabrikách, ako boli Avia Žilina, Slovenská autobusová doprava, Mototrans, Motostroj, Oceľové konštrukcie. Boli tam takzvané strediská praktického vyučovania a teoretické vyučovanie zabezpečovala škola v rôznych lokalitách Žiliny. Takto to pokračovalo až do roku 2005, kedy došlo k zásadnej zmene. Škola sa presťahovala do bývalých objektov Stredného odborného učilišťa chemického.

Chemické odbory mali útlm, priemysel sa po roku 1990 transformoval, dochádzalo k úbytku týchto odborov a škola bola nevyužitá,” povedal riaditeľ Dopravnej akadémie.

Reklama

Doplnil, že škola vznikla z viacerých subjektov. “Je to Stredné odborné učilište strojárske, Stredná priemyselná škola dopravná, Stredisko praktického vyučovania Avia Žilina, Stredisko praktického vyučovania SAD Žilina a Stredné odborné učilište chemické. “Sme vysoko špecializovaná škola. Aj v rámci celého Slovenska je veľmi málo škôl, ktoré sú tak úzko špecializované. Po roku 1990 mnohé školy, ktoré učili strojárov, zrazu učili cukrárov, pekárov. Touto cestou sme nešli. Zamerali sme sa na to, čo vieme robiť najlepšie a čo si myslíme, že chýba na trhu. Samozrejme i v spojitosti s rozvojom automobilového priemyslu,” uviedol Michalec.

Názov Dopravná akadémia nesie škola od roku 2009. V súčasnosti má okolo 100 pedagogických a nepedagogických zamestnancov a vo všetkých formách štúdia zhruba 770 žiakov. “Máme teoretické vyučovanie, praktické vyučovanie, dielne. Máme vlastnú autoškolu, kde žiakom poskytujeme získanie vodičského oprávnenia až do výšky 50-percentnej zľavy podľa učebného alebo študijného odboru. Ďalej máme pneuservis, mechanické dielne, lakovňu. Pre širokú verejnosť poskytujeme klasické opravy motorových vozidiel, od karosárskych prác až po vrchný lak. V súčasnosti máme 65 až 70 pedagogických zamestnancov. Týka sa to, samozrejme, učiteľov, majstrov odbornej výchovy, vrátane vychovávateľov, pretože máme aj školský internát. Súčasťou školy je školská jedáleň. Ďalej máme školské dielne, vlastnú autoškolu, vlastnú zváračskú školu, autocvičisko. Súčasťou školy sú dve telocvične – veľká a malá a moderne vybavená posilňovňa,” dodal riaditeľ Dopravnej akadémie.

Zdôraznil, že škola niekoľko rokov pracuje na medzinárodnej certifikácii. “V súčasnosti máme v rámci medzinárodnej certifikačnej spoločnosti IES jeden z najvyšších certifikačných stupňov – BBB+. To znamená vysoko erudovaná profesionálne vedená inštitúcia. Čo sa týka materiálov a technického vybavenia, sme jedna z najlepšie vybudovaných škôl na Slovensku. Môžem to záväzne povedať aj z pozície predsedu celoslovenskej odbornej sekcie odborného a ďalšieho celoživotného vzdelávania pri Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore (SOPK), kde združujeme 120 odborných škôl v rámci celého Slovenska. Preto sme aj boli vybratí do projektu rozvoja stredného odborného vzdelávania, ktorý sa teraz pokúša zavádzať aj systém duálneho vzdelávania. Sme v tom tri školy na Slovensku v rámci automobilového priemyslu – v Trnave, Košiciach a my v Žiline,” uzatvoril Michalec.

 

Dopravná akadémia v Žiline otvára nový študijný odbor autotronik

Reklama

Nový experimentálny študijný odbor autotronik otvára od nastávajúceho školského roka Dopravná akadémia v Žiline.

Na snímke študenti pracujú s počítačmi počas teoretického vyučovania v Dopravnej akadémii v Žiline
Na snímke študenti pracujú s počítačmi počas teoretického vyučovania v Dopravnej akadémii v Žiline

“Autotronik je človek, ktorý automobily nielen opravuje v rámci mechanických záležitostí, ale už ich vie aj diagnostikovať. Inšpirovali sme sa v Česku, kde je už niekoľko rokov zavedený. Je to štvorročný študijný odbor s výučným listom. V septembri otvárame prvý ročník tohto štúdia a myslíme si, že má obrovskú perspektívu,” povedal riaditeľ Dopravnej akadémie Rudolf Michalec.

Škola podľa neho zintenzívnila spoluprácu s podnikateľskými subjektmi, pričom ich záujem je väčší ako v minulosti. “Veríme, že tomu nahráva aj ekonomika a rozvoj automobilového priemyslu. Je tu obrovská potreba novej kvalifikovanej pracovnej sily. Sme jedna z najväčších škôl na Slovensku, aj keď sme špecializovaní. Vyučujeme vo viacerých formách výučby. V učebných odboroch je to autoopravár mechanik, autoopravár lakovník, autoopravár elektrikár, autoopravár karosár. Ďalej máme študijné odbory s výučným listom – autotronik, mechanik elektrotechnik, autoelektronika. Potom priemyslovku – technika a prevádzka dopravy, prevádzka a ekonomika dopravy so zameraním na logistiku a zasielateľstvo. Potom máme nadstavbové štúdium, kde si žiaci dopĺňajú maturitnú skúšku v dvojročnom nadstavbovom štúdiu po absolvovaní učebného odboru a robíme aj externé formy štúdia,” doplnil riaditeľ Dopravnej akadémie.

Časť odborného výcviku absolvujú počas učebného obdobia takmer všetci absolventi v podnikateľských subjektoch. “Niektorí krátkodobo, niektorí dlhodobo počas celej doby štúdia. Zatiaľ môžem úplne zodpovedne povedať, že prácu si nenašiel jedine ten, kto nechcel. Dokonca nás oslovujú podnikatelia, aby sme im odporučili žiakov. Mnohokrát máme problém niekoho odporučiť, pretože chlapci už majú prácu a už si vyberajú, kto čo ponúkne. Takže, som úplne optimista, že absolventi našej školy, ktorí majú záujem, stopercentne získajú prácu. Podľa posledného prehľadu absolventov sú na úrade práce evidovaní dvaja. Ostatní buď študujú alebo pracujú,” dodal Michalec.

 

Reklama

V žilinskej Dopravnej akadémii je aj centrum odborného vzdelávania
Centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVaP) pre automobilový priemysel vzniklo v roku 2013 v Dopravnej akadémii v Žiline ako prvé na Slovensku.

Na snímke študentka a učiteľ počas praktického vyučovania v dielni Dopravnej akadémie v Žiline
Na snímke študentka a učiteľ počas praktického vyučovania v dielni Dopravnej akadémie v Žiline

Podľa riaditeľa Dopravnej akadémie Rudolfa Michalca je COVaP ocenením podmienok, ktoré majú žiaci, a práce všetkých pedagogických zamestnancov. “Vzniklo 1.1.2013 a zriaďovateľom je Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom. Ako jediné centrum odborného vzdelávania a prípravy máme akreditované vzdelávacie programy na ministerstve školstva, ktoré nám zabezpečujú, že vzdelávame žiakov i pedagógov z iných škôl v rámci celého Slovenska. Čiže, chodia k nám sa dovzdelávať. S tým, že takéto služby a akreditované vzdelávanie poskytujeme i mnohým podnikateľským subjektom na Slovensku,” povedal riaditeľ Dopravnej akadémie.

Doplnil, že škola spolupracuje s viacerými organizáciami, ktoré v tejto oblasti tvoria prím v rámci Slovenskej i Českej republiky. “Máme rozvinutú širokú medzinárodnú spoluprácu. Naposledy tu boli na odbornej stáži zástupcovia deviatich krajín z celej Európy a strávili tu týždeň. Intenzívnu spoluprácu rozvíjame so Strednou automobilovou integrovanou školou v Brne, ktorá je špičkou v rámci Českej republiky. Snažíme sa takýmito cestami dosiahnuť vyššiu kvalitu. Aby ponuka pre žiakov, rodičov a v konečnom dôsledku pre podniky a podnikateľské subjekty bola čo najoptimálnejšia,” uviedol Michalec.

COVaP má akreditované štyri vzdelávacie programy, kde dovzdeláva pedagógov. “Súčasťou centra je organizovanie rôznych výstav, súťaže, spolupráca so základnou školou. Ako prví v regióne ponúkame žiakom zo základných škôl technickú výchovu v našich priestoroch. V základnej škole nemajú na to podmienky, pretože z dielní sa stali učebne výpočtovej techniky. My ich v určitých časových intervaloch dovezieme sem a absolvujú technickú výchovu. Čo je nesmierne pozitívne pre deti. V živote sa s tým nestretávajú a nám sa to osvedčilo,” dodal riaditeľ Dopravnej akadémie.

Jednou z ďalších aktivít je Škola šmyku, ktorá má za sebou už druhý ročník. “Verím, že v tom budeme pokračovať a pomôžeme začínajúcim vodičom nadobudnúť lepšie zručnosti a vedomosti, že získanie vodičského oprávnenia nie je konečné štádium, kedy už všetko viem. Čiže, celý život sa musím učiť. A toto je jedna z vecí, ako znížiť nehodovosť na cestách. Náš záujem je v prvom rade poskytovať tieto služby pre našich žiakov v rámci získania vodičského oprávnenia. V našej autoškole zvažujeme, že každému absolventovi poskytneme i nejakú formu školy šmyku a cenu nebudeme navyšovať,” podotkol Michalec.

Možnosť vyskúšať si školu šmyku chcú podľa neho perspektívne ponúknuť aj verejnosti. “Naším zámerom je aj zníženie nehodovosti a ochrana chodcov a vodičov. Chceme aj širokej verejnosti poskytnúť možnosť zistiť, aké nebezpečenstvá nás čakajú na cestách. Chceme urobiť v určitých časových intervaloch ponuku, aby každý, kto bude mať záujem, sa s tým mohol oboznámiť,” uzatvoril riaditeľ Dopravnej akadémie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali