Most-Híd hovorí, že chce “zmysluplnú debatu o EÚ”. Myslí tým ešte tuhšiu eurointegráciu

Most-Híd hovorí, že chce “zmysluplnú debatu o EÚ”. Myslí tým ešte tuhšiu eurointegráciu

Bratislava 21. mája 2018 (HSP/TASR-Jakub Kotian)

 

Most-Híd plánuje zorganizovať okrúhly stôl, na ktorom chce hovoriť o väčšej európskej integrácii a o tom, ako zvýšiť účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu. „Chceme pozvať najmä demokratické strany, takže myslím si, že toto vylučuje niektoré strany od okrúhleho stola, teda minimálne jednu,“ povedala poslankyňa Cséfalvayová.

Na snímke poslankyňa NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd)

„Tento týždeň sme mali v pléne NR SR debatu na zahraničné a európske témy. Chcem oceniť, že táto diskusia napriek názorovej rôznorodosti, samozrejme mimo propagandy extrémistov z ĽSNS, mala naozaj dôstojný a vecný priebeh,“ uviedla na úvod tlačovej besedy poslankyňa Národnej rady SR za Most-Híd a predsedníčka parlamentného zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová, ktorá má v strane na starosti túto agendu.

Reklama

„Most-Híd, ako strana, ktorá má jasne proeurópske hodnoty, považuje tieto témy za priority a chce hľadať priestor a poskytnúť platformu pre takúto diskusiu. Preto sme sa rozhodli, že predseda Béla Bugár listom osloví všetky relevantné politické strany a pozve ich na diskusiu pri okrúhlom stole,“ uviedla Cséfalvayová.

Za okrúhlym stolom by strany mali hľadať najmenšieho spoločného menovateľa ich názorov na budúcnosť EÚ, užšiu integráciu a na úlohu Slovenska v únii. V prípade europarlamentu zdôrazňuje Cséfalvayová potrebu zvýšiť volebnú účasť v eurovoľbách a to považuje za ďalšiu tému, o ktorej by mali strany hovoriť. Poslankyni Cséfalvayovej sme v tejto súvislosti položili niekoľko otázok.

Reklama

 

Ste jednotní vo vašom klube, pokiaľ ide o názor na EÚ?

Nezaregistrovala som nejaké nejednotnosti, Most-Híd je stranou, ktorá je asi najviac proeurópskou, najdôslednejšie háji európske hodnoty, hoci to možno niekedy nie je populárne, a hoci by možno bolo pohodlnejšie naskočiť na tú populistickú protieurópsku vlnu. Myslím si, že ani vo vyjadreniach poslancov alebo zástupcov strany nenájdete jedinú vetu či hlasovanie, ktoré by spochybnilo naše jasné proeurópske smerovanie a hodnotové zameranie.

Strana Most-Híd bola vždy vnímaná, že tam je veľké zastúpenie maďarskej menšiny, a tá nemá zase až tak ďaleko k pánovi Orbánovi, ktorého názory nie sú vždy za úplnú  eurointegráciu. Preto sa pýtam, či naozaj v strane nie sú ohľadne eurointegrácie viaceré názorové prúdy.

Ukáže sa to na sneme 9. júna. Ja som pripravila veľmi proeurópsky program v oblasti európskej politiky a uvidíme aká bude jeho podpora. Ale dosiaľ som nikde nezachytila nič, čo by spochybňovalo naše proeurópske smerovanie.

Reklama

 

Hovoríte o ďalšej integrácii. Má teda tá debata smerovať výlučne k väčšej centralizácii EÚ, alebo pripúšťate aj možnosť, že by išla opačným smerom, teda k voľnejšiemu zväzku európskych krajín?

Dôležité je, aby sme našli nejakú zhodu práve v tom, aký má byť postoj Slovenska k ďalšej integrácii, pretože tá je teraz práve na stole napríklad aj v súvislosti s Brexitom, aj v súvislosti s Junckerovou bielou knihou. Po nástupe francúzskeho prezidenta Macrona je ten tlak na ešte väčšiu integráciu ešte silnejší a budeme musieť nájsť slovenskú odpoveď na to. Pre mňa je dôležité, aby sme našli aspoň to minimum, na ktorom sa vieme zhodnúť, a čo zagarantuje aj našim európskym partnerom, že napríklad po výmene vlády sa radikálne nezmení postoj SR v zahraničnej a európskej politike.

 

Spomínali ste najmenšieho spoločného menovateľa. Chcem sa spýtať, čo presne pod tým rozumiete. Lebo pod najmenším spoločným menovateľom by niekto mohol rozumieť napríklad to, že už sme členmi EÚ. Ide ale o to, aká má táto únia byť, lebo môže to byť čokoľvek od voľného združenia krajín, až po unitárny euroštát.

Reklama

Presne tak. Ja to chápem ako diskusiu, porovnávanie, možno súťaž jednotlivých programov a hľadanie toho minima, na ktorom sa dokážeme zhodnúť. A verím, že to bude čo najambicióznejšie, že dokážeme ísť čo najďalej. Ale samozrejme, máme signály z iných politických strán, ktoré sú eurorealistické, ako hovoria oni, čiže euroskeptické, ako hovorím ja. Niektoré sú vyslovene proti Európskej únii, hoci chceme pozvať najmä demokratické strany, takže myslím si, že toto vylučuje niektoré strany od okrúhleho stola, teda minimálne jednu.

 

Poslankyňa Cséfalvayová by teda chcela ísť čím ďalej v smere integrovania Európy. Podľa toho, čo povedala, by konečným cieľom zrejme mal byť unitárny a úplne centralizovaný Euroštát. Použila pre toto smerovanie dokonca výraz „čo najambicióznejšie“, teda naznačuje, že integrácia (rozumej centralizácia) krajín je vlastne mierou úspechu.

Je toto ale prianím všetkých občanov Slovenska, resp. aj ostatných krajín starého kontinentu? Myslíme si aj my ostatní, že vrcholom a mierou úspešnosti nášho snaženia je urobiť z Európy unitárny štát, kde jednotlivé krajiny budú len niečím ako sú naše dnešné župy? Cséfalvayová priamo hovorí, že tí, ktorí sú proti tomuto smerovaniu, sú extrémisti a budú vylúčení z celospoločenskej diskusie o budúcnosti nášho štátu.

Lenže takto to v demokratickej krajine fungovať nemôže. Ak krajina chce o sebe tvrdiť, že je slobodná, musí do diskusie o veciach verejných pripustiť každý názor, teda aj úplne opačný, než je ten oficiálny.

Možno by teda v tejto chvíli stálo za úvahu urobiť ešte jeden okrúhly stôl o eurointegrácii. A síce za účasti všetkých relevantných, rozumej národných strán, samozrejme s vylúčením probruselských extrémistov. A tiež s pekne „ambicióznymi“ cieľmi. Od prvého okrúhleho stola tento druhý by sa líšil napríklad v tom, že jeho účastníci by nemuseli prácne hľadať odpoveď na záhadnú otázku smiešne nízkej účasti Slovákov v eurovoľbách. Oni ju totiž dávno poznajú.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali