Helsinki majú tradíciu americko-ruských summitov

Helsinki majú tradíciu americko-ruských summitov

Helsinki 15. júla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Hlavné mesto Fínska, ktoré bude v pondelok hostiť vrcholnú schôdzku prezidentov USA a Ruska, Donalda Trumpa a Vladimira Putina, má tradíciu usporadúvania podobných podujatí.

Ilustračné foto

Počas studenej vojny bolo Fínsko považované za neutrálne územie, keďže nebolo členskou krajinou NATO, patrilo do západného sveta, avšak zároveň malo pomerne úzke vzťahy so susedným Sovietskym zväzom. V roku 1948 sa napríklad zaviazalo, že vojskám západných mocností pri prípadnom útoku proti Sovietskemu zväzu neumožní prechod cez svoje územie.

Reklama

Jedným z najvýznamnejších podujatí počas studenej vojny, ktoré usporiadali dnes 650-tisícové Helsinki, bola Konferencia o bezpečnosti a spolupráci v Európe (KBSE). Rokovania sa začali v roku 1973 a vyvrcholili prijatím Záverečného helsinského aktu o dva roky neskôr. Podpísali ho najvyšší predstavitelia 35 štátov sveta vrátane amerického prezidenta Geralda Forda a sovietskeho vodcu Leonida Brežneva a znamenal zmiernenie napätia medzi východným a západným blokom.

Konferencia sa o dve desaťročia neskôr pretransformovala na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Slovensko bude v roku 2019 tejto organizácii predsedať.

Reklama

V Helsinkách sa stretli najvyšší predstavitelia USA a Sovietskeho zväzu aj v roku 1990. George Bush starší a Michail Gorbačov sa radili o kríze v Perzskom zálive mesiac po vpáde irackej armády do Kuvajtu.

O sedem rokov neskôr sa vo fínskej metropole stretli prezidenti Bill Clinton a Boris Jeľcin. Hlavnými témami bola kontrola zbrojenia a nešírenie zbraní a taktiež chystané rozširovanie NATO smerom na východ.

Vo Fínsku sa aj nedávno uskutočnilo niekoľko rokovaní o horúcich zahraničnopolitických témach. Na jar tohto roku sa v Helsinkách stretli na neoficiálnych rozhovoroch predstavitelia KĽDR, Južnej Kórey a USA, vlani na jeseň v hlavnom meste Fínska rokovali ministri zahraničných vecí USA a Ruska. Na jar 2014, v čase vyostrenej ukrajinskej krízy, sa na ostrovčeku Boistö, ležiacom blízko pobrežia na polceste z Helsínk smerom k ruským hraniciam, uskutočnila diskusia expertov a bývalých diplomatov z Ruska a USA o možnostiach riešenia situácie.

V júni sa v štátnej rezidencii Königstedt severne od Helsínk zišli predseda zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Joseph Dunford a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Fíni si podľa všetkého želajú zachovať súčasné vojensky neutrálne postavenie svojej krajiny. Podľa februárového prieskumu je 51 percent Fínov proti vstupu ich krajiny do NATO, kým opačný názor zastáva iba 21 percent obyvateľov.

Reklama

Voľba na Helsinki však tentoraz padla aj z praktických dôvodov. Trump sa práve nachádza v Európe, kde sa najprv zúčastnil na summite NATO v Bruseli a následne odcestoval na návštevu Británie. A Putin to má do Helsínk pomerne blízko z Moskvy, kde bude ešte v nedeľu večer svedkom finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale medzi Francúzskom a Chorvátskom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali