Harvardský profesor, ktorý si myslí, že mimozemšťania existujú

Harvardský profesor, ktorý si myslí, že mimozemšťania existujú

Londýn 28. marca 2023 (HSP/unherd/Foto:Pixabay)

 

Avi Loeb predkladá argumenty pre mimozemský život

UFO
Ilustračné foto

Rok špionážnych balónov a UFO v Severnej Amerike vyvolal nový záujem o možnosť mimozemského života – a to nielen medzi konšpiračnými teoretikmi. Niektorí z popredných svetových kozmológov sú presvedčení, že mimozemská technológia už dosiahla planétu Zem. Harvardský profesor Avi Loeb strávil roky sledovaním záhadných objektov v našej slnečnej sústave a verí, že by mohlo ísť o fragmenty mimozemskej civilizácie.

Reklama

V rozhovore s Florence Readovou vysvetľuje svoju teóriu o pôvode objektov, prečo sem boli vyslané a ako by sme mali s mimozemšťanmi komunikovať, ak ich nájdeme.

 

Reklama

Florence Readová: Kedy bol v našej slnečnej sústave objavený prvý neidentifikovaný medzihviezdny objekt?

Profesor Avi Loeb: Bol spozorovaný v októbri 2017 teleskopom na Havaji. Dostal meno ‘Oumuamua, čo znamená “prieskumník”. A spočiatku si, samozrejme, všetci mysleli, že je to skala z inej hviezdy, ktorá len náhodou preletela okolo.

Čím viac sme sa o nej dozvedali, tým viac vyzerala čudne. Padala každých osem hodín a množstvo slnečného svetla, ktoré sa od nej odrážalo, sa pri jej padaní menilo desaťnásobne. Znamenalo to teda, že mala veľmi extrémny tvar. Najlepšie sa na zmenu odrazeného slnečného svetla hodil plochý objekt, podobný palacinke, čo je dosť nezvyčajné.

A potom, tento objekt nevykazoval žiadny kometárny chvost – nebolo z neho vidieť žiadne vyparovanie -, napriek tomu vykazoval nadmerné odtláčanie od Slnka, pôsobením nejakej záhadnej sily. Navrhol som, že keďže táto sila nie je raketovým efektom vyparujúcich sa plynov, mohol by ho tlačiť odraz slnečného svetla. Ale aby to tak bolo, objekt by musel byť veľmi tenký, niečo ako plachta, ktorú tlačí svetlo. A, samozrejme, ak to tak náhodou je, potom by mohol mať umelý pôvod.

Príroda nevyrába plachty, ktoré sú poháňané odrážaním svetla. V skutočnosti ten istý teleskop na Havaji objavil iný objekt, ktorý vykazoval rovnaké vlastnosti ako ‘Oumuamua: bol tlačený od Slnka odrazom slnečného svetla a nemal kometárny chvost. A v priebehu niekoľkých týždňov astronómovia zistili, že v skutočnosti ide o raketový nosič, ktorý v roku 1966 vypustila NASA ako súčasť misie lunárneho modulu. Bol vyrobený z nehrdzavejúcej ocele, takže sa nevyparil. Mal tenké steny, a preto ho odrážajúce sa slnečné svetlo odtláčalo preč. Tu je príklad objektu, o ktorom vieme, že je umelý, pretože sme ho vyrobili. Otázka znie: kto vyrobil ‘Oumuamua?

Reklama

 

FR: A vaša odpoveď bola: potenciálne mimozemský život?

AL: Je to možné. Nemáme presvedčivé dôkazy. Moja kniha Mimozemšťan opisuje anomálie ‘Oumuamua. Neprišla však dostatočne blízko k Zemi, aby ju naše teleskopy a dokonca ani radary dokázali rozlíšiť. Nevieme, ako presne vyzerá.

Asi pred rokom a pol som založil projekt Galileo. Jedným z cieľov je navrhnúť vesmírnu misiu, ktorá sa priblíži k ďalšiemu ‘Oumuamua. Máme “zoznamku” – observatórium Vera Rubin v Čile -, ktoré začne fungovať do roka. Má fotoaparát s 3,2 miliardy pixelov, čo je 1 000-krát viac pixelov, ako máte vo svojom mobilnom telefóne. Bude skúmať južnú oblohu každé štyri dni a má veľkú šancu nájsť ďalšie objekty ako ‘Oumuamua. V tejto “zoznamovacej aplikácii” si ich môžeme prezrieť a väčšinu z nich posunúť doľava – ak sa však rozhodneme, že niektorý z nich vyzerá ako ‘Oumuamua, môžeme sa k nemu priblížiť a odfotografovať ho zblízka. A ak uvidíme, že je to skala, nech sa páči – ale na jej povrchu by sa mohli objaviť aj nejaké skrutky a skrutky, a dokonca aj štítok, vyrobený na exoplanéte.

Mal by som povedať, že takmer štyri roky pred objavením ‘Oumuamua bol objavený úplne prvý medzihviezdny objekt v podobe meteoru. ‘Oumuamua mal veľkosť futbalového ihriska, ale v roku 2014 explodoval v spodných vrstvách atmosféry Zeme objekt s veľkosťou približne pol metra. Americké vesmírne veliteľstvo potvrdilo, že tento objekt je medzihviezdny. Údaje naznačujú, že tento objekt prežil až v spodnej atmosfére Zeme, kde bol vystavený veľmi extrémnemu namáhaniu – bol tvrdší ako železné meteority. V skutočnosti je 10-krát tvrdší ako všetky meteory, ktoré boli kedy identifikované v rovnakom katalógu.

Reklama

Otázka teda znie: pochádzal z nejakého neobvyklého zdroja veľmi odlišného od slnečnej sústavy? Alebo bol umelého pôvodu? Možno bol vyrobený z nehrdzavejúcej ocele a išlo o vesmírnu loď inej civilizácie. Zistíme zloženie – toto leto sa chystáme do Tichého oceánu hľadať úlomky, ktoré zostali po tomto meteorite. Dúfame, že ich zozbieraním z dna oceánu zistíme ich zloženie a povieme, či to bol len kameň alebo časť vesmírnej lode.

 

FR: Ak je umelý, odkiaľ môže pochádzať?

AL: Freeman Dyson – vedec britského pôvodu, veľmi známy asi pred 60 rokmi – navrhol, že veľmi vyspelá vedecká civilizácia by sa nespoliehala len na množstvo energie prichádzajúcej z jej hviezdy na povrch jej planéty, ale obklopila by hviezdu megastruktúrou, ktorá by zbierala energiu hviezdy. Nazýva sa to “Dysonova sféra”: je to obrovský inžiniersky projekt, ktorý si treba predstaviť. Mohla by sa skladať z dlaždíc, ktoré by sa vznášali nad hviezdou, podobne ako veľmi tenké plachty. Na konštrukciu by však pôsobilo veľmi vysoké namáhanie, a preto by bola vyrobená z veľmi pevného materiálu. Keď civilizácia stratí o Dysonovu sféru záujem, nemusela by ju udržiavať a potom by do nej pomerne často narážali asteroidy, ktoré by ju mohli zničiť v priebehu miliardy rokov. Kusy rozbitej Dysonovej sféry by sa teda mohli vznášať v medzihviezdnom priestore a mohli by predstavovať materiály, ktoré sme našli v medzihviezdnom meteorite.

 

FR: Ale vaša teória o ‘Oumuamua je iná – vo svojej správe tvrdíte: “Umelý medzihviezdny objekt by potenciálne mohol byť materskou loďou, ktorá počas svojho blízkeho preletu k Zemi uvoľní množstvo malých sond.”

AL: Veľmi dobrým prístupom na skúmanie veľkej oblasti vesmíru je vypustenie mnohých malých sond – ako keď púpava osieva svoje prostredie. Ak máte sondu, ktorá navštívi obývateľnú zónu hviezdy, ako je Slnko, samotná sonda môže byť príliš veľká a pohybovať sa príliš rýchlo na to, aby pristála na konkrétnej planéte. Ak chcete sondovať veľa oblastí a veľa planét, môžete jednoducho rozsypať semená púpavy. V skutočnosti sme práve tento rok s mojím kolegom doktorom Frankom Laukienom založili novú vesmírnu spoločnosť, ktorej cieľom je použiť tento prístup pre Mesiac a Mars namiesto tradičného prístupu, keď sa použije len jedna veľká sonda a navštívi sa jedno miesto.

 

FR: Ako sa poháňajú?

AL: To závisí od povahy motora. Jediným typom motora, ktorý zatiaľ používame pre medzihviezdne sondy, sú chemické rakety, ktoré dokážu sondu poháňať približne do tisíciny rýchlosti svetla. Ale mohli by existovať oveľa lepšie systémy. Napríklad veľmi významný britský kozmológ Hermann Bondi napísal v roku 1957 článok, v ktorom navrhol, že ak máte zápornú hmotnosť – my sme zvyknutí na kladné hmotnosti, ale zápornú hmotnosť je v princípe možné skonštruovať -, tak záporná hmotnosť sa bude odtláčať, ak vedľa nej postavíte kladnú hmotnosť. A kladná hmota bude ťahať zápornú hmotu so sebou. Spolu by sa teda zrýchľovali donekonečna až na rýchlosť svetla. To je typ motora, ktorý sme nikdy neskonštruovali a ktorý by sme potenciálne mohli zostrojiť, ak by sme vyvinuli fyziku, ktorá za ním stojí.

Reklama

 

FR: Takže by sme mali predpokladať, že mimozemský druh by mohol mať oveľa sofistikovanejšiu technológiu ako my?

AL: Áno, a podľa toho, ako o tom uvažujem, je to ako ísť na rande. Môžete sa učiť od druhej osoby. Mali by sme sa na to pozerať ako na príležitosť, nemali by sme sa toho báť. Pravdepodobne nie sme dostatočne sofistikovaní na to, aby sme boli hrozbou pre všetko, čo nás príde navštíviť. Ale môžeme na tom zarobiť – ak sa naučíme, ako replikovať [technológiu] tu na Zemi. Môžeme získať skok do našej budúcnosti.

Pokiaľ ide o to, čo by mohli dúfať, že dosiahnu – ak zostanete na svojej planéte, potom vás môžu vyhladiť alebo zničiť jednobodovou katastrofou -, nedozvieme sa to, kým ich nebudeme pozorovať. Nemyslím si, že má zmysel zriadiť komisiu odborníkov a rozhodnúť, aký je protokol reakcie na návštevníkov. Mali by sme sa len pokúsiť zistiť, čo hľadajú. Práve minulý rok som hovoril s Henrym Kissingerom a spýtal som sa ho – pretože rokoval s inými národmi, kde je kultúra veľmi odlišná -, aká je reálna politika medzihviezdnej komunikácie? A on povedal, že najprv sa chcete dozvedieť, o čo sa druhá strana usiluje, a až potom s ňou rozvíjať dialóg.

 

Reklama

FR: Existujú nejaké dôkazy z observatórií alebo teleskopov, že tieto sondy skutočne vstupujú do našej slnečnej sústavy?

AL: Vláda zhromažďuje údaje v dôsledku záujmov národnej bezpečnosti a senzory, ktoré vláda používa, sú tajné. Ak existujú kvalitné údaje, nie sú zverejňované. Mimozemský technologický objekt však nemá nič spoločné s národnou bezpečnosťou. Nedrží sa štátnych hraníc, a preto by všetky poznatky o ňom mali byť zdieľané všetkými ľuďmi. Nemali by byť výsadou prezidenta Spojených štátov. Vieme, že nie sme v strede vesmíru; vieme, že len v galaxii Mliečna dráha existujú miliardy ďalších sústav Zem-Slnko. Nie sme v strede javiska a do vesmírnej hry sme sa dostali až na jej konci ,za posledných niekoľko miliónov rokov. Táto hra nie je o nás.

 

FR: Povedzte mi, aké je to byť odborníkom na mimozemšťanov. Musí to byť dosť zvláštna oblasť, ktorú si vyberiete ako svoju špecializáciu.

AL: Môžeme si ma predstaviť ako chlapca z farmy. Som viac spojený s prírodou ako s ľuďmi. Nemám žiadne sociálne siete. Je mi jedno, koľko mám lajkov. Snažím sa len robiť to, čo znie ako zdravý rozum – niečo, čo dnes nie je až také bežné (najmä v akademickom prostredí). Je veľa mojich kolegov, ktorí pracujú na extra dimenziách multiverza, ktorí robia fantastickú matematiku – a je to ich spôsob, ako sa pochváliť, že sú inteligentní. Ale ak existuje objekt z inej civilizácie, ktorý by mohol zmeniť budúcnosť ľudstva, nemusíme mať fantazijnú matematiku, aby sme si uvedomili, že to nie je kameň. Keď existujú údaje o niečom nezvyčajnom, máme byť zvedaví. Existuje neistota. Môžete sa mýliť. Je to súčasť opisu práce.

Reklama

 

FR: Čo ak ste mladý mladý profesor na univerzite, ako je Harvard, keď vykročiť za hranice toho, čo sa považuje za prijateľnú vedu, je príliš riskantné?

AL: Ak sa pozriete na kariéru Pabla Picassa, zistíte, že na začiatku bol realistom. Snažil sa kresliť v štýle tradičného maliarstva. Keď to zvládol, vymyslel kubizmus, ktorý bol rušivý. Takže ako mladý vedec nechcete narúšať systém. Chcete sa najprv naučiť základné princípy fyziky a aplikovať ich podľa tém, ktoré definujú starší ľudia v akademickom prostredí, aby ste po doktoráte mohli získať postdoktorandské miesto. Nakoniec vás povýšia do funkcie tenure.

Ale to, čo sa deje po získaní tenure, je, že ľudia sú ešte viac posadnutí svojím egom. Chcú získať vyznamenania, ocenenia – byť uznávaní svojimi kolegami – a prispôsobujú sa vyšliapaným cestičkám. Ja hovorím, že cesta, ktorou sa nepôjde, je najzaujímavejšia, pretože na nej môže byť nízko visiace ovocie. Preto radím mladým vedcom: ak vás zaujímajú inovácie, keď získate titul, začnite byť kreatívni: inovujte, pretože to je celý účel akademickej obce. Zraďte heslo Strany z románu 1984 od Georgea Orwella “v nevedomosti je sila”. O tom by mala byť akademická obec.

Ale bohužiaľ to tak nie je. Pred niekoľkými dňami som počul veľmi významného vedca, ktorý povedal: “Naozaj nechcem vedieť, či Covid-19 pochádza z úniku z laboratória alebo z mokrého trhu vo Wuhane.” Prečo to povedal? Pretože nechce, aby sa pošpinil obraz vedy, ak pochádza z úniku z laboratória. Je to podobné ako tvrdenie, že “v nevedomosti je sila”. Vedomosti sú sila, a to isté platí o povahe neidentifikovaných leteckých javov, o povahe tmavej hmoty. Všetko by malo byť poháňané našou ambíciou byť znalý, pretože potom sa môžeme prispôsobiť, aj keď realita nevyzerá tak pekne, ako by mala. Pozrime sa na to.

 

FR: Existuje skutočná kohorta vašich kolegov, ktorí by povedali, že pravdepodobnosť existencie mimozemšťanov je 0 %. Aká je podľa vás pravdepodobnosť existencie života mimo Zeme?

Reklama

AL: Galileo bol v domácom väzení len za to, že naznačil, že sa možno Zem pohybuje okolo Slnka, a dnes by ho na sociálnych sieťach zrušili. Keby ste sa spýtali tých teológov, povedali by, že je nulová pravdepodobnosť, že Zem nie je v strede vesmíru. Prečo by to teraz hovorili? Pretože cirkev chcela kontrolovať ľudí. Vždy existujú skryté motívy. Stavím sa s vami, že ak nájdeme kus technologického zariadenia z inej civilizácie, ľudia povedia: “Samozrejme, hovorilo sa o tom celé desaťročia. V skutočnosti nejde o nič nové – vedeli sme to od začiatku.”

Keby som však mal hádať, povedal by som, že nielenže nie sme sami, ale že pred nami existovalo mnoho technologických civilizácií, ktoré dosiahli väčšie výšky. My sa pravdepodobne ani zďaleka nepribližujeme k hornej polovici ich pokrokov. Mali technológie, ktoré nám pripadajú ako mágia – ako zázraky v náboženských textoch. Je možné, že tá civilizácia dokázala vytvoriť život vo svojich laboratóriách. Priniesla by do reality koncept Boha alebo niečoho veľmi schopného – v istom zmysle by zjednotila vedu a náboženstvo. Myslím si, že je veľmi pravdepodobné, že tam boli pred miliardami rokov, možno nie práve teraz. Ale existovali a jedinou otázkou je, kedy nájdeme presvedčivý dôkaz, o ktorom nebude pochýb? A po tom musíme pátrať. Ak existujú objekty technologického pôvodu, nájdeme ich.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali