Hamšíkov prestup môže viac pokaziť ako napraviť, tvrdí bývalý švédsky reprezentant. Tarkovič o prestupe Hamšíka

Hamšíkov prestup môže viac pokaziť ako napraviť, tvrdí bývalý švédsky reprezentant. Tarkovič o prestupe Hamšíka

Bratislava 9. marca 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Príchod Mareka Hamšíka do IFK Göteborg nebude mať pre tento švédsky klub z dlhodobého hľadiska žiadny význam. Myslí si to niekdajší švédsky reprezentant a momentálne televízny expert Anders Svensson. Podľa bývalého hráča Southamptonu a Elfsborgu Hamšík prišiel na sever Európy na krátkodobý konktrakt, aby získal hernú prax a jemu to reálne pomôže. Lenže z klubového pohľadu bude mať jeho angažmán aj negatíva po počiatočnej fanúšikovskej eufórii z príchodu legendy SSC Neapol

Marek Hamšík
Na snímke Marek Hamšík

“Nemyslím si, že toto je prestup, keď hráčovi záleží na klube, do ktorého prišiel. Hamšík je veľmi dobrý hráč a mladí sa od neho môžu učiť na tréningoch. Z dlhodobého hľadiska to však klubu nič neprinesie. Hamšík bude myslieť najmä na svoje potreby, aby odohral čo najviac zápasov pred majstrovstvami Európy. Klubizmus mu za tak krátky čas do hlavy nedostanete,” uviedol Anders Svensson, 148-násobný švédsky reprezentant, pre Sportbladet.

Reklama

Štyridsaťštyriročný účastník dvoch majstrovstiev sveta a dvoch majstrovstiev Európy chápe, že príchod Hamšíka do Göteborgu je momentálne veľká vzpruha pre tradičný klub, ktorému sa v poslednom čase nedarilo podľa predstáv. Svensson však tvrdí, že krátkodobé riešenia sa vo finále nevyplácajú. “Je také ľahké stať sa jednookým a zrazu nadobudnúť pocit, že ste kandidátom na titul. Myslím si, že tímu ‘Blaavitt’ to teraz hrozí. Získať veľkého hráča na krátky čas je lákavé, ale môže viac pokaziť ako napraviť. Opatrnosť je teda namieste,” dodal Svensson.

Hamšík v nedeľu pricestoval do Göteborgu a o deň neskôr s účastníkom Allsvenskan podpísal zmluvu do konca augusta 2021. IFK Göteborg je 18-násobný švédsky majster, ale zatiaľ posledný titul získal už pred 14 rokmi. Vo vlaňajšej sezóne sa tímu z prístavného mesta nedarilo podľa predstáv a v 16-člennej švédskej najvyššej súťaž obsadil až 12. miesto.

Reklama

Vo Švédsku sa hrá opačným systémom (jar – jeseň) ako vo väčšine európskych krajín. Najvyššia súťaž sa začne 10. apríla a IFK Göteborg sa v 1. kole predstaví na trávniku Örebra. Do začiatku júnových majstrovstiev Európy Švédi odohrajú osem ligových kôl, takže Hamšík by mal nadobudnúť aspoň akú-takú hernú prax. Slovenská reprezentácia ho potrebuje aj v blížiacej sa kvalifikácii MS 2022, ktorá sa začne už tento mesiac. Slováci odohrajú prvé tri zápasy v H-skupine na Cypre (24. 3.) a doma proti Malte (27. 3.) a Rusku (30. 3.).

 

Tarkovič o prestupe Hamšíka: “Je veľmi dôležité, že Marek si našiel klub”

Trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Štefana Tarkoviča neprekvapilo, že Marek Hamšík si našiel angažmán v Európe. Kouč národného tímu verí, že vo švédskom klube IFK Göteborg bude 33-ročný stredopoliar pravidelne hrávať a príde dobre pripravený na úvodné zápasy kvalifikácie MS 2022 v Katare.

“Marekov návrat do Európy sa dal čakať, je logický aj preto, že možnosť vrátiť sa v tejto pandemickej situácii do Číny bola skutočne iba v imaginárnej pozícii. Samozrejme, aj pre nás je veľmi dôležité, že si našiel klub, škoda, že k tomu neprišlo trocha skôr. Verím, že urobí všetko pre to, aby prišiel na blížiaci sa zraz čo najlepšie pripravený. V marcovom asociačnom termíne hráme tri zápasy, nimi vstupujeme do kvalifikácie majstrovstiev sveta, preto je dôležité, že teraz už bude v tréningovom procese s klubom, za ktorý odohrá aj prípravné zápasy,” povedal Tarkovič pre futbalsfz.sk.

S Hamšíkom bol v kontakte predtým, ako skúsený stredopoliar zamieril do Švédska. “Pre mňa je veľmi ťažké akýmkoľvek spôsobom do prestupu vstupovať, nepoznám podmienky kontraktu s čínskym klubom, ani to, o akých podmienkach rokoval s Göteborgom. Pre mňa je najdôležitejšie, a to som aj Marekovi povedal, že vítam, že bude v pravidelnom tréningovom i zápasovom procese. Verím, že týmto rozhodnutím urobil Marek zásadný krok k tomu, aby na marcový zraz prišiel čo najlepšie pripravený,” dodal Tarkovič.

Reklama

Celý presun z Číny do Švédska spolu s reprezentačným kapitánom zabezpečoval sprostredkovateľ Juraj Vengloš. “Marekovo meno otvorilo samozrejme viac možností, po rozviazaní zmluvy s PFC Ta-lien sme však rokovali s jediným neslovenským klubom a tým bol Göteborg. Jeho história je garanciou serióznosti, profesionalizmu a kvality na ktoromkoľvek stupni fungovania, pre Hamšíka je to výzva aj uznanie zároveň. V utorok bude Marek trénovať individuálne, od stredy spolu s mužstvom,” prezradil Vengloš.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali