Guaidóovi prívrženci nedokázali obsadiť letisko La Carlota, aby mohli priletieť americkí žoldnieri

Guaidóovi prívrženci nedokázali obsadiť letisko La Carlota, aby mohli priletieť americkí žoldnieri

Caracas 2. mája 2019 (HSP/JP gazeta/Foto:JP gazeta)

 

Portál JP gazeta prináša nové informácie o neúspešnom pokuse Guaida o puč vo Venezuele. Podľa informácií portálu mal Guaido a jeho ozbrojenci obsadiť letisko, aby mohol Erik Prince, šéf americkej žoldnierskej skupiny Academi (bývalá Blackwater) poslať do Venezuely v prvej vlne približne 1000 mužov s množstvom výzbroje a výstroje

Reklama

Nestalo sa, Guaidovci nedokázali obsadiť letisko La Carlota a celý pokus o puč v posledných dvoch dňoch vyznel do stratena. JP gazeta dokonca uvádza, že venezuelská armáda a polícia po neúspešnom pokuse o puč zajala dvoch ľudí (informácie opozície), takže celý pokus o puč vyznieva značne rozpačito.

Guaido avizoval obrovskú demonštráciu, zatknutí boli len dvaja ľudia v Caracase, to naozaj vyvoláva otázniky. Informácie z Venezuely prichádzajú postupne, no už dnes je jasné, že na stranu Guaida prakticky nikto z vojakov neprešiel, celá akcia sa skončila bez obetí, situácia bola oveľa dramatickejšia v štáte Sulia ako v Caracase, v Sulii polícia musela zatknúť približne do 100 demonštrantov.

Reklama

Neskrývajú sa za spomenutým vývojom situácie ale aj nejaké iné skryté fakty? Aký bol plán vzbúrencov v skutočnosti? Naozaj bol Guaido presvedčený, že keď sa mu podarí na svoju stranu získať niekoľko desiatok vojakov bez väčšieho významu bude mať šancu na úspech? Naozaj veril tomu, že s touto malou skupinkou dokáže poraziť celú venezuelskú armádu?

Portál JP gazeta venoval pozornosť aj údajným vojakom, ktorí prešli na stranu Guaida. Na fotografii vidieť, že traja zo spomenutej skupiny vládnych vojakov, ktorí prešli na stranu Guaida nevedia ako držať automaty. Mieria na oblohu, ako by očakávali útok venezuelského letectva. Evidentne ich nastavil fotograf, propagandisti vedia, že zbrane zdvihnuté hore budia u čitateľov dojem sily. Ale keby išlo o skutočných vojakov,  tí by predsa mali vediť, ako majú držať automaty, “dvaja ľaváci” evidentne držia automat v rukách prvý krát v živote a nevedia ako sa strieľa, to môžu potvrdiť nielen profesionálni vojaci, ale aj všetci, ktorí si odkrútili za socializmu povinnú ZVS a nabehali sa z automatmi viac ako dosť, či hráči bojových počítačových hier.

Počas Guaidovho pokusu o prevrat sa teda nepodarilo Guaidovi získať kontrolu ani nad malým letiskom La Carlota. Ak by toto letisko Guaidovi prívrženci ovládli, mohli by na ňom pristávať lietadlá so žoldniermi Academi a mohol by sa vytvoriť letecký most medzi USA a Venezuelou.

V utorok 30. 4. 2019 agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje v Bielom dvore uviedla, že miliardár Erik Prince, zakladateľ žoldnierskej skupiny Academi (predtým Blackwater) uviedol, že v prípade záujmu Bieleho domu je pripravený vyslať svojich mužov do Venezuely. Prince sa stretol s bohatými prívržencami Trumpa i bohatými Venezuelcami, ktorí žijú v USA. Podľa Reutersu, v takom prípade by mohlo do Venezuely odletieť takmer 5000 žoldnierov Academi, v prvej fáze požadoval Prince okolo 40 miliónov USD. Žoldnieri Academi sú ochotní okamžite začať aj bojové akcie a upevniť pozíciu Guaida. Erik Prince je presvedčený, že dynamická akcia jeho mužov by mala pozitívny dopad na postavenie Guaida.

Reklama

Presunúť 5000 amerických žoldnierov do Venezuely nemožno po rôznych lesných cestičkách z Kolumbie. Je potrebné ich aj s logistickým zabezpečením dopraviť do Venezuely naraz a priamo, pričom ak by sa museli prebíjať do Caracasu cez venezuelské vojenské posádky, straty by mohli byť neprimerane vysoké. Ideálne by bolo vysadiť žoldnierov Academi priamo v centre Caracasu, aby sa mohli okamžite zapojiť do bojových akcií. Jediné čo Prince potreboval, bolo aby v blízkosti Caracasu mal k dispozícii vojenské letisko, kde by mohli jeho lietadlá pristávať.

Guaido v posledných dvoch dňoch získal na svoju stranu Leopolda Lopeza. Ide o zaujímavú figúrku, amerického hráča s ohromnými skúsenosťami, ktorý dokonca v roku 2002 zajal na krátku dobu aj Hugo Chavesa a pri prevrate v roku 2002 zohral Lopez jednu z najdôležitejších úloh. Pri prevrate v roku 2002 držal tri dni v zajatí samotného Chaveza, no ukázalo sa, že venezuelskí výsadkári sú ochotní bojovať proti pučistom podporovaným USA aj v prípade, ak Chavez zahynie. Prisľúbili vtedy, že ak Chaveza pučisti zlikvidujú, nikto z pučistov neprežije a za živa všetkých rozrežú nožmi. Hrozba zabrala, Chavez sa dostal na slobodu a puč Lopeza v roku 2002 sa skončil neúspechom.

Guaido nedokázal splniť počas demonštrácii 30. 4. 2019 a 1. 5. 2019 základnú úlohu. Nedokázal udržať kontrolu nad letiskom La Carlota, takže Princeho žoldnieri z Academi sa nemohli do Caracasu presunúť. Nepomohla ani pomoc starého pučistu Lopeza, ktorý si odpykával trest v domácom väzení a mal zakázané opúšťať miesto svojho pobytu.

Je zaujímavé, že napriek pokusu o prevrat v roku 2002 ho v neskoršom období Chavez nenechal zlikvidovať, čo môže svedčiť o dvoch faktoch. Alebo nad Lopezom držali neustále ochrannú ruku Američania, alebo Lopez zapracoval nakoniec tak, že to Chavezovi vyhovovalo a preto boli k Lopezovi mierny.

Podľa JP gazeta celá akcia Guaida mala za cieľ alebo získať letisko, alebo zabezpečiť dostatok mŕtvych na strane demonštrantov, čo by umožnilo Američanom vyvinúť tlak na OSN a ospravedlniť tak prípadné americké vtrhnutie do Venezuely. Nepodarilo sa.

Reklama

Guaidovi prívrženci proti vládnym vojakom nestrieľali, na jeden z policajných obrnených automobilov však malá agresívna skupinka hádzala Molotovove koktejly. Skončilo to tým, že policajný automobil vrazil do skupiny protestujúcich, jedného z nich prešiel. Momentálne sa agresívny Guaidov prívrženec nachádza vo väzenskej nemocnici, pretože utrpel ťažké zranenia.

V zmätku, ktorý nastal, keď začala Guaidovu revoltu riešiť venezuelská polícia a armáda, utiekol Lopez na čilské veľvyslanectvo, kde sa však necítil bezpečne, pretože Čile udržiava rozvinuté vzťahy s Venezuelou a preto sa presunul na španielske veľvyslanectvo. Španielske elity sú veľmi submisívne vo vzťahu k USA a plnia bez odporu všetky americké príkazy, tu Lopezovi nebezpečenstvo nehrozí.

To čo sa udialo vo Venezuele možno hodnotiť ako totálny neúspech farebnej revolúcie. Americká akcia nevyšla a Američania, ktorí do sveta mediálne vyhlasovali, že Maduro je už pripravený z Venezuely utiecť na Kubu, pretože ho Rusi zradili, v Caracase ostáva. Prečo by sa mal obávať figúrky Guaida, keď za ním stojí armáda a za Guaidom stoja hlupáci, ktorí držia v rukách automaty ako zjavne prvýkrát.

A zaujímavá je aj informácia, že do Venezuely mali letieť Princeovi žoldnieri a nie regulárna americká armáda, to má tiež značnú vypovedaciu hodnotu o tom, aké možnosti USA majú. To však neznamená, že Američania nemôžu reagovať skratovo. Nakoniec pokojne môžu do Venezuely poslať svoju regulárnu armádu, aby svetu ukázali rozhodný image. To ako sa ale tejto možnosti doteraz vyhýbali svedčí o tom, že sa im veľmi do Venezuely nechce, sú si vedomí rizík, ktoré by operácia vo Venezuele priniesla.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali