Politici reagujú na útok vo Vrútkach. Matovič: Bohužiaľ, blázni medzi nami žijú a takýmto situáciám nedokážeme zabrániť

Politici reagujú na útok vo Vrútkach. Matovič: Bohužiaľ, blázni medzi nami žijú a takýmto situáciám nedokážeme zabrániť

Bratislava 11. júna 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA-Martin Havran)

 

Vo štvrtok dopoludnia policajti zastrelili muža, ktorý mal napadnúť pracovníkov základnej školy (ZŠ) vo Vrútkach. Muž po zásahu polície zomrel. Medzi zranenými sú aj žiaci, informácie sa nateraz rôznia

Záber školy na Ulici M. R. Štefánika v mestskej časti Martin – Priekopa vo Vrútkach, kde útočník, napadol žiakov a zamestnancov školy

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa o útoku dozvedel počas tlačovej besedy. Zakrátko ministerstvo na svojej oficiálnej facebookovej stránke informovalo, že minister školstva smeruje na miesto tragédie a vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým.

Reklama

“Minister školstva Branislav Gröhling aktuálne smeruje na miesto tragédie vo Vrútkach. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť pozostalým a skoré uzdravenie zraneným a dotknutým osobám.”

Agentúra TASR uviedla, že minister pôvodne situáciu nechcel komentovať. Prvotne potvrdil, že keď to bude vážne, tak do Vrútok vycestuje.

Reklama

Jeho reakciu si môžete pozrieť v nasledujúcom videu o 15.50:

 

https://www.facebook.com/TV.teraz.sk/videos/587266375246119/

 

Aj predseda NR Boris Kollár (Sme rodina), ktorý odsúdil tento čin, avizoval, že vycestuje na miesto tragédie. “Predseda Národnej Rady SR Boris Kollár odsudzuje tento čin, ktorý sa odohral dnes na základnej škole vo Vrútkach a vyžiadal si obete na ľudských životoch a viacerých zranených, medzi ktorými sú aj deti.”

Reklama

Zakrátko reagoval aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý uviedol, že spoločne s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a ministrom školstva Branislavom Gröhlingom smerujú do Vrútok, na miesto mimoriadne tragickej udalosti.

Predseda SaS Richard Sulík v krátkom príspevku odkázal, že mu je to nesmierne ľúto: “Vrútky, som s vami. Je mi nesmierne ľúto, čo sa stalo a vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým, ktorých sa táto tragédia týka. Školy sú tým posledným miestom, kde má úradovať nenávisť a zlo.”

Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril aj poslanec Richard Vašečka (OĽaNO). “Vyjadrujem zdesenie nad útokom na zástupcu riaditeľky školy vo Vrútkach a vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým. Oceňujem profesionálny zásah polície. Ako predseda školského výboru sa budem zaujímať o ďalšie informácie tohto nepochopiteľného činu,” uviedol v statuse s tým, že sa modlí za všetkých zranených a pozostalých.

Medzi ďalšími poslancami, ktorí vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým, bol aj Juraj Šeliga (Za ľudí).

“So zatajeným dychom som si prečítal, čo sa práve stalo vo Vrútkach. Je to veľká tragédia. Zdá sa, že pri útoku neznámeho muža zomrela jedna žena a zranení boli dvaja dospelí a dve deti. Dúfam, že počet obetí sa nezvýši. Myslím na obete a ich pozostalých, ako aj na zranených, ktorí sú v opatere lekárov v martinskej nemocnici.”

Reklama

Peter Pellegrini uviedol, že je v duchu s rodinami obetí. “Som v duchu s rodinami obetí útoku vo Vrútkach. Som v duchu aj so všetkými učiteľmi, ktorí poctivo napĺňajú svoje náročné a záslužné poslanie a musia byť šokovaní skutkom, za ktorý ich kolega zaplatil životom. Som v duchu aj so všetkými rodičmi, ktorí každé ráno vyprevádzajú svoje dieťa do školy a veria, že sa im zdravé vrátia domov. Deti, rodičia aj učitelia si zaslúžia pocit bezpečnosti a my preň musíme urobiť maximum.”

Úprimnú sústrasť vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. “Cítim obrovský smútok a žiaľ nad tragédiou vo Vrútkach. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine obete útoku a podporu všetkým zraneným deťom, učiteľkám a policajtom. Nerozumiem a nepoznám pozadie tohto šialeného útoku. Telefonovala som s ministrom vnútra, ktorý ma informoval, že situácia je pod kontrolou.”

Prezidentka zároveň vyjadrila podporu všetkým učiteľkám, učiteľom, policajtom, deťom a ich rodičom, ktorí zažili ťažké chvíle strachu. “Myslím na vás. Nech je v tejto chvíli naša solidarita s vami aj prejavom odmietnutia násilia v akejkoľvek podobe.”

K tragickej udalosti sa vyjadril aj premiér Igor Matovič (OĽaNO):

“Je mi veľmi ľúto, čo stalo. Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Bohužiaľ, blázni medzi nami žijú a takýmto situáciám nedokážeme zabrániť. Minister vnútra letí na miesto činu a ja pevne verím, že potom nás bude informovať podrobnejšie,” povedal novinárom premiér.

Premiér podvečer na sociálnej sieti vyjadril úctu učiteľovi matematiky a chémie Jaroslavovi Budzovi, ktorý podľa neho “obetoval vlastný život, aby zachránil životy detí a učiteľov”. Označil ho za hrdinu. Matovič preto navrhne prezidentke SR Zuzane Čaputovej udeliť učiteľovi štátne vyznamenanie in memoriam.

 

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) odsúdila brutálny útok na základnej škole vo Vrútkach. “Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým, ktorí boli zasiahnutí touto tragickou udalosťou. Bezpečnosť našich detí a vyučujúcich v školách musí byť pre štát najvyššou prioritou.”

Sústrasť vyjadril aj poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD), ktorý podotkol, že o takýchto útokoch väčšinou počúvame zo správ zo zámoria a nie na Slovensku.

“Je hrozné, keď niekto siahne na život ľudí, ktorí sa starajú o výchovu našich detí a ešte hroznejšie je, ak sú pritom ohrozené na živote alebo zranené samotné deti, ktorých bezpečnosť je pre nás všetkých absolútnou prioritou.”

Reklama

Násilný čin odsúdil aj bývalý predseda NR Andrej Danko. “Vyjadrujem hlbokú sústrasť pozostalým a želám skoré uzdravenie všetkým, ktorých zasiahol takýto nenávistný čin.”

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) vyjadrila úprimnú sústrasť všetkým učiteľom, žiakom a ich blízkym. „Dúfam, že nájdu dostatok vnútorných síl, aby čo najskôr prekonali bolesť, ktorú im táto tragédia spôsobila. Zároveň verím v čo najrýchlejšie vyšetrenia a najmä prijatie takých opatrení, aby sme sa v budúcnosti podobným bolestivým udalostiam vyhli,“ reagovala na sociálnej sieti.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (SaS) vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že myslí na zranených a drží im palce. „Násilie v škole je mrazivé, zvlášť zavrhnutiahodné. Úprimnú sústrasť pozostalým,“ napísal.

„Dnes nami otriasol útok na učiteľov a žiakov strednej školy vo Vrútkach,“ napísali vo svojom statuse na sociálnej sieti zástupcovia strany Spolu. Pozostalým vyjadrili úprimnú sústrasť a zraneným zapriali skoré uzdravenie.

Incident označil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) za tragický a bezprecedentný pre Slovensko. Vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po obetiach a zraneným zaželal skoré uzdravenie.

Reklama

“Osobne sa chystám do martinskej nemocnice pozrieť pacientov, pretože to, čo sa dnes stalo, je naozaj niečo bezprecedentné, čo naša krajina ešte nezažila,” uviedol. Priblížil, že hospitalizovaní sú traja dospelí a dve deti. “Učiteľka a deti majú ťažké bodné poranenia a policajti ľahké strelné poranenia,” priblížil.

Úprimnú sústrasť pozostalým obetí vyjadrili aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), minister financií Eduard Heger (OĽaNO), poslankyňa Anna Záborská (OĽaNO), europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Peter Kremský (OĽaNO), Lukáš Kyselica (OĽaNO), poslankyňa Jana Žitňanská (Za ľudí), poslanec Marián Viskupič (SaS), europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH), europoslanec Martina Hojsík (PS), poslanec Ján Richter (Smer-SD) či europoslanec Miroslav Radačovský, ktorý zároveň vzdal úctu policajtom, ktorí na mieste zasahovali.

 

Reklama

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali