Greksa: Prioritné je, aby v BBSK vyhrala demokracia

Greksa: Prioritné je, aby v BBSK vyhrala demokracia

Mýtna 28. októbra (TASR/HSP/Foto:Branislav Caban)

 

Výhru demokracie v rámci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) považuje nezávislý kandidát Pavel Greksa z Mýtnej v okrese Lučenec za hlavnú prioritu. Uviedol to v rozhovore pre TASR s tým, že voličom chce ponúknuť svoje skúsenosti z 27-ročného pôsobenia v komunálnej oblasti, z čoho 23 rokov strávil ako starosta Mýtnej.

Na snímke starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa

-Svoju kandidatúru na post predsedu BBSK v tohtoročných voľbách do VÚC ste ohlásili už dvakrát, v obidvoch prípadoch ste však od nej odstúpili. Prečo ste sa napokon rozhodli aj po tretíkrát vrátiť do boja o túto funkciu?-

Reklama

Keď hovoríme o vzdaní sa kandidatúry, to nastane, keď o tom zašlete oznámenie, že sa jej vzdávate. Je však pravda, že pred polrokom, kedy som kandidatúru oznámil prvýkrát, som si to rozmyslel na základe reakcií mojich dvoch synov, ktorí ma od nej odhovárali. Hovorili, že nebudú počúvať tie reči a čítať statusy, že budem napádaný z rôznych strán od protikandidátov aj iných ľudí.
Potom sme si to však vydiskutovali a vrátil som sa opäť kandidovať za predsedu BBSK. V tomto druhom prípade však nemôžem povedať, že by som sa kandidatúry skutočne vzdal. Bolo to rokovanie za okrúhlym stolom, kde sme sa stretli piati či šiesti kandidáti ohľadom ďalšieho postupu. Od tohto stola sa nejakým spôsobom dostalo von, že sa vzdávam kandidatúry, čo nebola celkom pravda. Dokazuje to aj skutočnosť, že hoci kandidát Stanislav Mičev na svojej tlačovej besede ohlásil vzdanie sa kandidatúry ďalšieho kandidáta Michala Kantora, v následnej televíznej debate kandidátov sme videli, že sa jej v skutočnosti nevzdal. Bolo to teda isté politické nedorozumenie, ktoré som viac-menej nepochopil. Poučil som sa však z toho, že ak idem kandidovať, je potrebné, aby som sa sám rozhodol.
Preto som sa rozhodol znovu kandidovať, lebo si vážim demokratický systém a je pre mňa prioritné, aby v našom kraji vyhrala demokracia.

-Na ktoré priority sa v prípade vášho zvolenia zameriate v oblasti školstva a zdravotníctva?-

Reklama

Hlavnou úlohou každého kraja na Slovensku je všeobecný rozvoj jeho územia a starostlivosť o potreby jeho obyvateľstva. Medzi to patria mnohé oblasti a najdôležitejšie sú práve školstvo, zdravotníctvo a sociálna starostlivosť o občanov. Je samozrejmé, že všetky tieto oblasti, ktoré patria pod zriaďovateľskú pôsobnosť kraja, treba čo najkvalitnejšie rozvíjať.
Konkrétne v našom kraji je však veľmi ťažké rozprávať o zdravotníctve a chode nemocníc, keď VÚC nevlastní ani jednu z nich. Nemocnica v Lučenci je v správe, ostatné sú prenajaté súkromným spoločnostiam. VÚC sa teda o nemocnice doteraz vlastne nestaral, neposkytoval im financie, nedotoval ich, iba určitým spôsobom čakal, že z nich bude mať zisk. Je ťažké teraz do tohto procesu zasahovať, lebo je potrebné zistiť, či v súkromných rukách spĺňajú nemocnice všetky atribúty a či je to takto prínosom pre ľudí. Pokiaľ áno, treba v tom pokračovať, ale zároveň vyčleniť čiastku, ktorou im môžeme prispieť na to, čo si nemôžu dovoliť. Napríklad nákup CT prístroja.
Ak chceme hovoriť o zdravotníctve ako celku, tak najväčším problémom je nedostatok obvodných lekárov. Kraj im vydáva licencie a je jeho úlohou zabezpečiť, aby v každej dedine obvodný lekár bol. Ak to nie je možné na základe počtu jej obyvateľov a lekár obsluhuje tri či štyri dediny, mal by v nich určitým spôsobom “rotovať”. Kraj by mal lekárov rôznymi spôsobmi motivovať, napríklad ubytovaním. Urobiť im také podmienky, aby sme ich nemuseli zháňať, ale aby sa sami uchádzali o miesta obvodných lekárov.

-Čo sú vaše priority v oblasti dopravy a cezhraničnej spolupráce?-

Základom rozvoja každého štátu je dopravná infraštruktúra. V našom kraji je potrebné jej dobudovanie, či už na úrovni ciest prvej až tretej triedy, rýchlostných ciest, ale aj železníc. V BBSK máme dokonca aj letisko. Keby sme sa však tejto oblasti dostatočne venovali doteraz, mohli sme už viac financií dávať do zdravotníctva a školstva. Náš kraj však nebol a nie je natoľko podporovaný, aby táto infraštruktúra bola dokončená, musíme ju dobudovať teraz. Prioritou by mali byť hlavne rýchlostné cesty, ktoré predovšetkým na juhu chýbajú.
Cezhraničnú spoluprácu musí kraj tiež rozvíjať. Myslím si, že vstupom do Európskej únie sa už stratili mnohé obmedzenia vyplývajúce z hraníc. Ja sám sa považujem za Európana a najviac by som si prial, že tak, ako teraz chodíme medzi krajmi a vlastne medzi nimi ani neregistrujeme nejaké hranice, tak by sme mali žiť aj v Európe. My ako obec dlhodobo realizujeme spoluprácu s mýtnymi obcami z Maďarska a Rumunska. Prial by som si, aby sa takáto spolupráca, ktorá má aj historické základy, rozvíjala na ešte vyššej úrovni. Máme vysoký potenciál napríklad v turizme, veď neďaleko je dvojmiliónová Budapešť a dobudovaním rýchlostnej cesty do Lučenca by vzniklo priame spojenie na toto mesto, čo by zvýšilo možnosti spolupráce.

-V predchádzajúcom období stratil BBSK možnosť čerpať prostriedky z eurofondov na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy. Aké by boli, aj vzhľadom na túto skutočnosť, vaše hlavné opatrenia z pozície predsedu kraja v tejto oblasti?-

Čerpanie eurofondov je samozrejmosť. Či je to obec, VÚC, štát, musia využívať tieto prostriedky, už len z dôvodu, že sú to vlastne aj naše peniaze, tak prečo by sme ich mali odmietať. Ak budú možnosti čerpať eurofondy aj v budúcnosti, budeme vynakladať enormné úsilie na to, aby všetky eurofondy, ktoré doposiaľ neboli tomuto kraju dopriate, boli prednostne čerpané a použité aj na zdravotníctvo, školstvo a budovanie sociálnych zariadení.

Reklama

-Už dve desaťročia bojujete za výstavbu rýchlostnej cesty R2 v Novohrade a na Gemeri. Aké kroky na realizáciu tohto zámeru by ste podnikli v prípade vášho zvolenia?-

Dnes už môžeme povedať, že R2 sa nám podarilo vybojovať a ešte v tomto roku bude vyhlásený tender na pokračovanie tejto rýchlostnej cesty smerom na Košice. Čiže tento boj je už akoby dobojovaný a všetci, vrátane vlády, túto cestu odsúhlasili. Viem tiež, že finančné prostriedky na ňu sú už dané.
Keď sa podarilo mne ako starostovi malej obce dosiahnuť takýto výsledok, tak si myslím, že ako predsedovi BBSK sa mi podarí dosiahnuť, že v nadchádzajúcom volebnom období sa už nebude musieť hovoriť o výstavbe R2 do Košíc, lebo už bude realizovaná. Budem však pretláčať, rovnako ako doteraz, výstavbu rýchlostnej cesty R3 cez Krupinu smerom na Šahy. V tomto volebnom období musí začať aj výstavba R1 od Banskej Bystrice smerom na Ružomberok. Tým by bola dobudovaná sieť rýchlostných ciest v celom BBSK a mohli by sme povedať, že je to základ pre rozvoj celého kraja.

-Žijete na juhu BBSK, ktorý v porovnaní so severom zaostáva v mnohých ukazovateľoch. Čo sú podľa vás, aj na základe vašich dlhoročných skúseností v samospráve, najväčšie problémy tohto regiónu a ako by ste ich chceli odstrániť, alebo aspoň zmierniť?-

Sú dva aspekty, ktoré ovplyvnili skutočnosť, že juh BBSK je na tom výrazne horšie ako severná časť. Prvý je historický, po rozpade Rakúsko-Uhorska sa veľká časť inteligencie musela z tohto územia odsťahovať. Rovnako po druhej svetovej vojne podstatná časť obyvateľstva odišla a rozvoj bol potom menší.
Druhým aspektom je, že od revolúcie v roku 1989 nebol žiadny záujem zo strany štátu, aby túto oblasť BBSK rozvíjal, a preto sa dostala do súčasného stavu. Všetkých päť okresov juhu BBSK je zaradených medzi najmenej rozvinuté okresy. Vidím však, že ani do budúcnosti nie je veľký záujem o to, aby sa tieto okresy nejakým spôsobom rozvíjali.
Závažným problémom v tomto smere je aj reforma verejnej správy, ktorá bola dokončená len spolovice. Je potrebné, aby novozvolení predsedovia VÚC apelovali na štát, nech ju dokončí a konečne rozhodne, či budú len tri kraje, alebo sa vrátime k takzvanej Nižňanského reforme, ktorá hovorila o 16 krajoch a južná časť BBSK tam bola plánovaná samostatne. Myslím si, že práve samostatne by dosiahla oveľa viac. V súčasnosti totiž aj o voľbe predsedu BBSK rozhodujú dve veľké mestá – Banská Bystrica a Zvolen. Ja som jediný kandidát z južnej časti, ale keby mi aj celý juh dal maximálnu podporu, neviem, či by to stačilo na prebitie týchto dvoch miest.
Predsedovia, ktorí pochádzajú z týchto dvoch veľkých miest, sa snažia pomôcť predovšetkým im a zabúdajú na juh. Pritom tu na juhu poznám veľa schopných ľudí, ktorí by túto funkciu zvládli.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali