Glváč: Kiska by sa mal ospravedlniť matke zavraždenej študentky, že sa zabával s dvojicou odsúdených vrahov

Glváč: Kiska by sa mal ospravedlniť matke zavraždenej študentky, že sa zabával s dvojicou odsúdených vrahov

Bratislava 22. mája 2018 (TASR/HSP/Foto:Screenshot::Video FB)

 

Stanovisko Martina Glváča ku kauze Ľudmila Cervanová – kniha Martina Hanusa: „Hra sa skončila“

Na snímke vpravo slovenský prezident Andrej Kiska a Štefan Hríb

„V prvom rade sa chcem poďakovať investigatívnemu novinárovi Martinovi Hanusovi z redakcie postoj.sk, ktorý v týchto dňoch uvádza knihu o vražde študentky Ľudmily Cervanovej s názvom „Hra sa skončila“ za to, že napriek svojmu pôvodnému presvedčeniu o nevine odsúdených vrahov, poctivo hľadal fakty, ktoré mu nakoniec otvorili oči. Netrpezlivo čakám na nahrávku z výsluchu kľúčovej svedkyne Viery Zimákovej, ktorá opísala znásilnenie aj vraždu. Ak si v tejto krajine niekto z novinárov zaslúži ocenenie, tak je to práve Hanus, pretože sa nebál priznať si chybu a napísať pravdu s vedomím, že si proti sebe poštve mnohých kolegov. O to viac, že proti matke zavraždenej študentky sa postavila drvivá väčšina novinárov a vydavateľov. „Chcela som vydať aj knihu o tom, ale žiaden novinár ani vydavateľstvo v tom čase so mnou nehovorili,“ povedala v rozhovore pre Nový čas Margaréta Cervanová.

Reklama

Na rade je teraz prezident Andrej Kiska, ktorý by sa mal ospravedlniť matke zavraždenej študentky a všetkým slušným ľuďom za to, že sa na nedávnom otvorení klubu Pod lampou v decembri 2017 zabával s dvojicou odsúdených vrahov (informovali sme TU). Očakávam od hlavy štátu verejné vyhlásenie, v ktorom sa jednoznačne bude dištancovať od mediálnych obhajcov 2 x odsúdených vrahov Ľudmily Cervanovej (v dvoch rôznych režimoch pred 1989 aj po Nežnej revolúcii) a to Štefana Hríba, či Eugena Kordu, ktorí mu namočili ruky do krvi Ľudmily Cervanovej. Ani prezident sa predsa nemôže na jednej strane, dennodenne odvolávať na smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a hovoriť o slušnosti, no pritom sa nedištancovať od vrahov mladej nevinnej študentky. To nie je žiadna slušnosť, to je obyčajné farizejstvo.

Vyzývam organizátorov protestov Za slušné Slovensko (Juraja Šeligu, Karolínu Farskú, Katarínu Nagy Pazmány, Petra Nagya a ďalších), aby sa verejne dištancovali od mediálneho obhajcu vrahov Štefana Hríba, ktorému umožnili moralizovať na tribúne počas protestov. V prípade, že tak neurobia nemajú žiadne morálne právo hovoriť o slušnom Slovensku. Nielenže na ich rukách zostane krv študentky Ľudmily Cervanovej, ale špinia tak aj všetkých ľudí, ktorí sa v dobrej viere zúčastňujú protestov.

Reklama

Práve prípad Cervanovej ukazuje, ako skupina novinárov a verejne známych ľudí môže beztrestne manipulovať verejnú mienku a hrať sa na sudcov. Bez akejkoľvek znalosti spisu, dôkazov a okolností tohto prípadu vyhlasovali, kto je a kto nie je vrah a kádrovali ľudí v zmysle princípu, kto nie je s nami je proti nám. Je zaujímavé, že je to práve okruh ľudí, ktorí sa v posledných týždňoch objavovali na protestoch a volali po slušnom Slovensku. Pevne verím, že všetci, ktorí majú plné ústa slušnosti a morálky no pritom obhajovali odsúdených vrahov sa ospravedlnia matke Ľudmily Cervanovej i celej verejnosti za to, že dlhé roky obhajovali konšpiráciu a klamstvá.“

TASR informoval Martin Čambalík z Kancelárie podpredsedu Národnej rady SR Martina Glváča.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:01

Nemecké úrady v utorok zatkli dvoch Afgancov s väzbami na teroristickú organizáciu Islamský štát pre podozrenie z plánovania útoku na švédsky parlament.

14:59

Estónske ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhostilo ruského diplomata a obvinilo ruské veľvyslanectvo v Tallinne zo zasahovania do vnútorných záležitostí tejto pobaltskej krajiny.

14:41

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti pre trh práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40.000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:41

Nová smernica EÚ o energetickej hospodárnosti budov neobsahuje zákaz využívania plynových kondenzačných kotlov na vykurovanie v existujúcich budovách. Členské štáty majú podľa smernice za úlohu pripraviť si plány dekarbonizácie vykurovania budov do roku 2040 a vyvinúť úsilie postupne vyraďovať fosílne palivá. Obyvatelia vykurujúci zemným plynom môžu ostať pokojní, pretože nová smernica EÚ pre nich podmienky vykurovania nemení, uviedol v utorok Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ).

14:40

Odporúčania pre ekonomické smerovanie krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sú v súlade s nastavením slovenskej vlády. Uviedol to vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) po stretnutí s generálnym tajomníkom OECD Mathiasom Cormannom. Informovala o tom v utorok hovorkyňa Kancelárie podpredsedu vlády SR Loretta Pinke.

14:39

Európska centrálna banka (ECB) bude v júni v pozícii, že bude môcť diskutovať o znížení úrokových sadzieb. Povedal to v utorok viceprezident banky Luis de Guindos. Pripojil sa tak k dlhému zoznamu predstaviteľov banky, ktorí označili jej zasadnutie 6. júna za možný začiatok uvoľňovania menovej politiky.

14:38

V pondelok zverejnené výsledky aktualizovaného hodnotenia integrovanej klasifikácie fáz potravinovej bezpečnosti (IPC) naznačujú najhorší možný vývoj pre Pásmo Gazy. Uviedla to v utorok Európska komisia (EK) s odkazom na spoločné vyhlásenie šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella a eurokomisára pre krízový manažment Janeza Lenarčiča.

14:37

Vážne obmedzenia dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy spolu s vojenskou ofenzívou Izrela sa môžu považovať za vojnový zločin a posudzovať by to mali medzinárodné súdy. Uviedol to v utorok Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

14:36

Ruské jednotky v utorok údajne obsadili dedinu Orlivka, asi štyri kilometre od Avdijivky na východe Ukrajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

14:36

Úrady v ruskej Belgorodskej oblasti plánujú evakuovať približne 9000 detí pre pretrvávajúce ukrajinské útoky. Potvrdil to v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

14:31

Hongkonský parlament v utorok jednohlasne prijal nový zákon o národnej bezpečnosti. Nový zákon udeľuje tresty za trestné činy rozdelené do piatich kategórií: zrada, vzbura, odcudzenie štátnych tajomstiev a špionáž, sabotáž s ohrozením národnej bezpečnosti a vonkajšie zasahovanie. Za krádež štátnych tajomstiev hrozí až 20 rokov vo väzení a za trestné činy spojené s velezradou a vzburou doživotie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali