Cestopis: Gaderská dolina a Chodník Janka Bojmíra

Cestopis: Gaderská dolina a Chodník Janka Bojmíra

Veľká Fatra 5. decembra (HSP/Foto: Mária Čapákova)

 

Cestopis

Veľká Fatra ponúka množstvo krásnych turistických chodníkov a výstupov. Dnes začneme v Gaderskej doline. Vstup do doliny je súčasťou dediny Blatnica. Ak nie ste fanúšikom namáhavých výstupov, v tejto doline si môžete urobiť pohodlnú prechádzku po asfaltovej ceste. Lemuje ju výdatný potok a hlbšie v doline hustý porast lopúchov. Nájdete tu chatky a chalúpky roztrúsené popri potoku a na lúkach alebo aj horáreň.

Reklama
Pod vrcholom Tlstej

Ak budete mať chuť, môžete si pozrieť zrúcaniny hradu Blatnica, no tam už vedie horský chodník a treba stúpať do kopca. Takýchto prechádzok Gaderskou dolinou som absolvovala viacero. Ale to mi nestačilo, zvlášť pri pohľade z cesty, ktorá spája Turiec a Pohronie – kopce ako Tlstá, Ostrá, Drieňok priam pozývajú svojim vzhľadom precvičiť si kondičku.

Ako prvá nás do svojho náručia vylákala Tlstá. Právom nosí toto meno, má mohutnú základňu a ani za výšku sa nemusí hanbiť. Tak sme v jeden slnečný, septembrový deň zaparkovali v ústí Gaderskej doliny s jediným cieľom – zdolať Tlstú. Nie je to žiadna nudná turistika. Začíname pozvoľna, užijeme si kúsok asfaltovej cesty a odbočíme na modrú značku do Konského dolu. Tu začína Chodník Janka Bojmíra, ktorý preverí naše sily.

Reklama
Tlstá v plnej kráse

Náročnosť terénu sa postupne zvyšuje. Po oboch stranách nám nad hlavami čnejú skaly a strmé úbočia. Chodník sa kľukatí hore roklinou. Potrebujeme zvládnuť prvú etapu po Muráň – 1050 m n.m. To sme z ústia doliny prekonali už 550 výškových metrov. Ešte nás čaká výšvih na vrchol Tlstej a ďalšie prevýšenie cca 320 metrov. Už po Muráň je to namáhavé, ale zvládli sme to v lepšom čase, ako udáva mapa. So stúpajúcou nadmorskou výškou sa pridáva silný vietor a po oblohe sa premávajú tmavé mračná. Slniečko je však vytrvalé a my tiež, takže na vrchole Tlstej vo výške 1373 m n.m. sme pekne spolu.

Po bahennom kúpeli

Jeden člen zo štvornohej časti výpravy kúsok pod vrcholom objavil blahodárne, mastné bahno a doprial ho nielen sebe, ale aj nám všetkým, pobehujúc pomedzi nás a otriasajúc sa – tak sme mali na vrchole Tlstej aj osviežujúce bahenné kúpele. Vietor nás donútil poobliekať sa a nájsť si na oddych závetrie.

Po krátkej prestávke a povinnom fotení, posilnení domácimi koláčmi, pokračujeme ďalej Chodníkom Janka Bojmíra, ktorý nám pripraví ešte nemalé prekvapenia. Prvým je zostup – náročný na kolená a skutočne strmý. Treba si dávať pozor na pokĺznutia, pád v tomto teréne by mohol byť nebezpečný. Blížime sa k miestu, ktoré ukončí trápenie našich kolien, ale pre niekoho bude aj skúškou odvahy. Strmý zostup je totiž obohatený úsekom v kombinácii skaly a reťaze – a to je ďalšie prekvapenie.

Úsek s reťazami

Čo nám zavadzia, letí napred, napríklad paličky. A potom my – opatrne schádzame, človek po človeku, pričom tí ostatní napäto sledujú toho pred sebou, ako zlieza, kam dá nohu, kam ruku, kde sa prechytí reťaze. Ak absolvujete túto túru so psom, netreba sa obávať, či práve tento úsek prekoná. Piškóty sa stali silnejšou motiváciou ako strach zo zliezania skalami a v tom lepšom prípade si váš štvornohý priateľ počká, kým namáhavo zídete a potom vám ukáže, ako sa to dá oveľa jednoduchšie – tromi, štyrmi odvážnymi skokmi, ale na rozdiel od človeka si to s jeho stavbou tela môže dovoliť.

Skalné útvary pod Mažarnou

Od tohto miesta je chodník miernejší. Privedie nás k ďalšiemu prekvapeniu v podobe zaujímavého útvaru, ktorým je jaskyňa Mažarná. Prechádzame popod skalné previsy jaskyne a obdivujeme, čo príroda dokáže vytvoriť. Lesom schádzame ďalej, až do ústia Vápennej doliny a tešíme sa na osvieženie v Gaderskom potoku. Pri jednom peknom meandri vyzúvame topánky a ponožky, aby sme dopriali svojim chodidlám chladivú kúru spojenú s prechádzkou po kameňoch naboso. Takúto procedúru nohy ocenia a ako vraví vedúca našej výpravy – nohy ti aj ruky pobozkajú, keď sa o ne dobre postaráš.

Reklama

Okruh uzatvárame príjemným posedením pri káve v chatovej osade Gader. Plní zážitkov z Chodníka Janka Bojmíra, ktorý nás previedol cez vrchol Tlstej a mnoho pekných miest, opúšťame Gaderskú dolinu. Najbližšie vás pozývam preskúmať Blatnickú a Juriášovu dolinu pri výstupe na Ostrú.

Mária Čapáková

Ak si chcete prečítať všetky články autorky, vložte do vyhľadávania jej meno

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali