Gaborčáková: Druckerova novela zákona je nepostačujúca

Gaborčáková: Druckerova novela zákona je nepostačujúca

Bratislava 18. augusta 2017 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Poslankyňa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Soňa Gaborčáková je presvedčená, že novela zákona z dielne ministra zdravotníctva Tomáša Druckera neprinesie želaný účinok pre všetkých ľudí odkázaných na ošetrovateľskú starostlivosť. Problémy zariadení sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately sa navrhovanou novelou vyriešia iba čiastočne

Na archívnej snímke Soňa Gaborčáková (OĽANO – NOVA)

„V zariadeniach sociálnych služieb pre seniorov a deti s kombinovaným postihnutím sa neposkytuje ošetrovateľská starostlivosť z dôvodu, že ju neuhrádzajú zdravotné poisťovne. Dôsledkom tohto javu sú mnohé predčasné úmrtia seniorov pre destabilizáciu a opakovanie hospitalizácie pri jednej diagnóze,“ konštatuje k súčasnému stavu Gaborčáková.

Reklama

V priebehu roka 2015 bolo podľa Štatistického úradu SR v zariadeniach sociálnych služieb 41 200 osôb, ktoré sú odkázané na pomoc inej osoby, z toho v dôchodkovom veku bolo 29 419 prijímateľov. Práve zariadenia pre seniorov sú najvyťaženejšou sociálnou službou. V roku 2015 ju využívalo 16 255 seniorov, pričom medziročný nárast bol o 19,68 %. Dopyt a potrebu sociálnych služieb, a tiež aj efektívne a dostačujúce prepojenie so zdravotnými službami dokazujú štatistiky aj pri iných službách odkázanosti, ako napríklad domovy sociálnych služieb, ktoré využívalo 13 811 prijímateľov. „Veľké percento z nich sú osoby so zdravotným postihnutím odkázané aj na ošetrovateľské úkony,“ doplnila S. Gaborčáková a pokračovala: „Minister síce avizoval možnosť nárastu 10 000 miest, ale podľa čísel a štatistík sú tieto počty nepostačujúce. Iba v priebehu minulého roka sa na čakacích listinách nachádzalo 4 541 seniorov a prognózy vývoja obyvateľstva načrtávajú ďalší nárast ľudí odkázaných na tento druh sociálnej služby,“ upozornila poslankyňa.

Soňa Gaborčáková pracuje viac ako rok s odborníkmi na reforme dlhodobej starostlivosti. „Prvou časťou bola oblasť nastavenia modelu platby za ošetrovanie v zariadeniach sociálnej služby pre poisťovne. V rámci pracovnej skupiny sme dospeli k paušálnej platbe, keďže preplácanie úkonov sa v oblasti sociálnej starostlivosti neuplatnilo. Vítam, že pán minister prijal závery tejto pracovnej skupiny a formu pre platbu zapracoval do novely zákona, avšak, táto oblasť si vyžaduje veľkú reformu,“ vyjadrila sa Gaborčáková s tvrdením, že vyriešenie financovania len prostredníctvom zvýšenia za platbu poistenca štátu nepomôže.

Reklama

Podľa Gaborčákovej je to nesystémové riešenie. V máji 2015 totiž Eurostat upravil metodiku pre klasifikáciu verejných výdavkov COFOG a tým sa výdavky fondov zdravotného poistenia presunuli zo zdravotníctva do výdavkov sociálneho zabezpečenia. „Výdavky zdravotníctva pre dlhodobú starostlivosť sú síce nižšie, ale vyššie sú výdavky sociálneho zabezpečenia. Súčasne nastavený spôsob financovania, ktorý navrhuje minister, nebude ani postačujúci ani koncepčný,“ povedala S. Gaborčáková s tým, že dlhé čakacie listiny o sociálnu službu sú toho dôkazom. „Táto novela nerieši posudkový systém, kontrolu štandardov kvality poskytovanej starostlivosti a ani to, že Slovensko vôbec nemá intermediárnu starostlivosť. Čo v praxi znamená, že platby za ošetrovanie nemusia splniť svoj účel, lebo nie sú zapracované do stabilného systému fungovania, ktoré by znížilo riziko destabilizácie klienta v zariadeniach, alebo nedôstojné umieranie seniorov,“ vyjadrila sa Gaborčáková.

Poslankyňa tvrdí, že ak by minister Drucker nastavil platby a súčasne zaviedol nový systém posudzovania, kontrolu kvality komplexnej ošetrovateľskej starostlivosti a vznik intermediárnej starostlivosti, dosiahol by tak plynulý prechod seniora z nemocnice do zariadenia sociálnych služieb s ošetrovateľskou starostlivosťou alebo do domáceho prostredia s využívaním služieb ošetrovateľských agentúr.

Informáciu redakcii poskytol Matúš Bystriansky, komunikácia s médiami OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali