G. KARÁCSONY: Riadiť chod vyššieho územného celku nie je až taký problém

G. KARÁCSONY: Riadiť chod vyššieho územného celku nie je až taký problém

Bratislava 5. novembra (TASR) – Na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja kandiduje aj Gabriel Karácsony za stranu Priama demokracia. Ako uviedol, "riadiť chod takejto inštitúcie nie je až taký veľký problém. Pri mojom vzdelaní, pracovných a životných skúsenostiach, by som si aj trúfol". Rozhovor s G. Karácsonym je súčasťou projektu, kde TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

-Politická strana Priama demokracia nie je vo všeobecnosti príliš známa. Ste jej predsedom, vedeli by ste sa predstaviť svojim potenciálnym voličom v regionálnych voľbách?-

Reklama

Mám 67 rokov, som ženatý, mám tri deti a štyroch vnukov. Narodil som sa v Bratislave-Rusovciach, otec bol Maďar, matka Chorvátka, manželka Slovenka a deti sú slovenské – tak ako to má byť. Učil som sa na jadrovej priemyslovke, absolvoval som leteckú vojenskú technickú akadémiu a postgraduál jadrovej fyziky. Pracoval som v ústave jadrového výskumu, šéfoval pri výstavbe slovenských atómových elektrární. Teraz som dôchodca a starám sa o invalidnú manželku. Pomáham synovi pri rozbehnutí prevádzky reštauračných služieb v Rusovciach – malej kaviarne a predajne zmrzliny.

Reklama

-Tým, že strana Priama demokracia nie je ešte zafixovaná v podvedomí občanov, ako vnímate šance na svoju zvoliteľnosť?-

Patrím do kategórie takzvaných nezvoliteľných kandidátov. Som si toho vedomý. Zvoliteľní sú tí mocní, ktorí bohato čerpajú zo spoločenských prostriedkov a môžu si zaplatiť drahé kampane. Aj samospráva je presiaknutá niekedy až zločinnými politicko-ekonomickými záujmami takzvaných relevantných strán, obdobne, ako je tomu vo veľkom parlamente.

-Prečo potom kandidujete?-

Reklama

Kandidujem, lebo je to príležitosť ukázať a trochu zviditeľniť existenciu stany nového typu – stany priamej demokracie. Táto strana presadzuje potrebu samosprávneho fungovania spoločnosti od úrovne štátu, cez regióny až po obce na princípoch priamej demokracie švajčiarskeho typu. Predovšetkým ide o spravodlivé zákony o ľudovom hlasovaní a ľudovej iniciatíve, ktoré by som rád uplatnil aj na úrovni samosprávneho kraja. Kandidujem a dúfam, že odčerpám zopár hlasov tým, ktorí sú predurčení na víťazstvo.

-Pri presadzovaní priamej demokracie, s opieraním sa o názory občanov v referende, ako vnímate súčasnú existenciu samosprávnych krajov?-

Reklama

Som toho názoru, že vyššie územné celky sú prebytočné a zbytočne drahé inštitúcie, bez ktorých by sme sa zaobišli. Radšej by som financie spravodlivo rozdelil obciam, nech si samé rozhodujú o ich užití.

-Ako by ste charakterizovali ako predseda strany program Priamej demokracie v ekonomickej oblasti?-

Venujem sa témam nepodmieneného základného príjmu, progresívnym daňovým systémom pri politickom uplatnení priamej demokracie. Tieto témy neboli schopné prijať existujúce politické subjekty, aby ich dostali na parlamentnú pôdu. Preto som inicioval vznik nového politického subjektu s programom priamej demokracie švajčiarskeho typu. Intenzívne sa snažím o integráciu viacerých malých politických strán do jedného celku pod spoločným heslom priamej demokracie. Nosnou myšlienkou je odstránenie privilégií politických strán pri tvorbe a výkone moci v štáte.

-Čo to znamená nepodmienený základný príjem?-

Je to jednoduchá myšlienka. Každá osoba, ktorá trvalo žije vo švajčiarskej spoločnosti, dostáva mesačne ničím nepodmienený základný príjem vo výške 2500 CHF. Dostane ho, bez ohľadu na to, či je bohatý, alebo chudobný, zdravý alebo chorý, zárobkovo činný, alebo nezamestnaný človek. Základný príjem je venovaný každému jednotlivcovi. Vedel by som si predstaviť zavedenie nepodmieneného základného príjmu na Slovensku už dnes, bez väčších problémov. Nepodmienený základný príjem je hmotným zabezpečením najzákladnejšieho ľudského práva – práva na život. Alebo inak, je to dividenda z môjho podielu na celospoločenskom bohatstve. Čím bohatšia bude spoločnosť, tým vyššia bude moja dividenda. Jej výška by nemusela byť "švajčiarska", no naše životné minimum je na úrovni asi 200 eur a minimálna mzda na úrovni okolo 300 eur.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali